Day of Defeat

Day of Defeat
Kehittäjä Valve Corporation
Julkaisija Activision
Jakelija Activision
Steam
Suunnittelija Day of Defeatin kehittäjätiimi
Säveltäjä Mike Morasky
Pelisarja Day of Defeat
Pelimoottori GoldSrc
Julkaistu 1. toukokuuta 2003
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto moninpeli
Ikäluokitus ESRB: T Virheellinen ESRB-arvo[1]
PEGI: 12
Alusta Windows, OS X, Linux
Lisenssi Ilmaisohjelma
Jakelumuoto CD, Steam
Vaatimukset Minimi: 500 Mhz. prosessori, 96 Mt. muistia, 16 Mt. näytönohjain, Windows XP, hiiri, näppäimistö, Internet-yhteys
Suositus: 800 Mhz. prosessori, 128 Mt. muistia, 32 Mt. näytönohjain, Windows XP, hiiri, näppäimistö, Internet-yhteys.
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Day of Defeat (lyhyesti DoD) on Valve Corporationin kehittämä ja Activisionin julkaisema toiseen maailmansotaan sijoittuva, realismiin pyrkivä Half-Lifen modifikaatio. Pelistä on tehty myös uudistettu versio, Day of Defeat: Source, joka käyttää Source-pelimoottoria.

Pelissä taistelua käyvät akselivallat ja liittoutuneet toisen maailmansodan aikaisilla aseilla. Mukana ovat vain Yhdysvallat, Iso-Britannia ja Saksa. Pelaaja voi valita kummallakin puolella 5–8 hahmoluokasta mieleisensä (briteillä viisi, yhdysvaltalaisilla kuusi ja saksalaisilla kahdeksan) ja hahmoluokka määrittää mitä aseita pelaaja kantaa mukanaan. Modista löytyy 22 erilaista kenttää ja monella palvelimella voi pelata pelaajien itse tekemiä kustomikenttiä.

Pelin päätavoitteena on vallata kaikki kentässä olevat lipulla merkityt alueet. Joissakin kentissä on mahdollisesti kohteita, jotka toisen puolen täytyy tuhota ja toisen vastaavasti puolustaa.

Hahmoluokka määrittää millä aseistuksella pelaaja aloittaa ja miltä hahmo näyttää.

  • Rifleman / Grenadier

Jalkaväen sotilas, kevyesti varustettu perushahmoluokka, joka sopii joka tilanteeseen.

  • Assault / Unteroffizier

Hyökkääjä, tämän hahmoluokan erikoisase on konepistooli ja savukranaatti.

  • Support Infantry / Scharführer

Toimii kevyen tulituen antajana ja toimii myös hyökkääjänä.

  • Sniper / Scharfschuetze

Tarkka-ampuja, tarpeellinen hahmoluokka joukkueen etenemisen turvaamiseksi.

  • Machine Gunner / MG-Schütze

Konekiväärimies, raskaan tulituen antaja.

  • Airborne / Fallschirmjager

"Parakentissä" laskuvarjojoukoilla on valittavissa kaikki hahmoluokat.

Day of Defeatissa on monta erilaista asetta. Useimmat aseet ovat hahmoluokkakohtaisia. Aloituspisteiden lähellä voi löytyä kuitenkin löytyä Bazooka, panssarikauhu tai PIAT. Kentissä on myös tuliasemaan asennettuja kranaatinheittimiä. Pelaajilla on myös amerikkalainen M1911, saksalainen Luger tai brittiläinen Webley-revolveri käsiaseenaan. Pelaajien varustuksista löytyy myös kranaatteja ja puukko tai lapio. Source-versiossa aseistusta on karsittu ja muutettu joiltakin osin, esimerkiksi kiväärimiehillä ei ole enää käsikranaatteja tai pistoolia.

Liittoutuneet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liittoutuneiden aseistuksena on M1 Garand ja M1 Carbine -kiväärit, Thompson- ja M3-konepistoolit, Springfield M1903 -kivääri ja Browning Automatic Rifle -pikakivääri, .30-kaliiperinen konekivääri sekä Bazooka. Briteillä pelatessa aseistukseen kuuluvat Lee-Enfield-kivääri, Sten-konepistooli, Bren ja PIAT.

Akselivaltojen aseistuksesta löytyy: Karabiner 98k ja Gewehr 43 -kiväärit, MP-40-konepistooli, Sturmgewehr 44 -rynnäkkökivääri, FG-42-automaattikivääri, MG-34- ja MG-42-konekiväärit sekä panssarikauhu.

Day of Defeatissa on mukana 22 virallista pelikenttää. Kentät jakautuvat valtaus- ja tehtäväkenttiin. Tehtäväkentissä toinen joukkueen täytyy tuhota toisen joukkueen kohteet. Tällainen on esimerkiksi Normandian maihinnousuun sijoittuva dod_charlie, jossa amerikkalaisten tehtävänä on tuhota saksalaisten rannikkotykit ja radiokeskus. Valtauskentissä joukkueen on vallattava kaikki lipuilla merkityt alueet ennen vastapuolta. Modiin on ladattavissa paljon fanien työstämiä kenttiä.

Kehityshistoria

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Modin alkuperäinen tiimi julkaisi ensimmäinen version Beta 1.0 12. tammikuuta 2001. Viimeinen alkuperäisen tiimin luoma versio Day of Defeat Beta 3.1 julkaistiin 8. elokuuta 2002. Vuonna 2003 alkuperäinen DoD-tiimi liittyi Valve Corporationin riveihin ja työsti valmiiksi Day of Defeat 1.0, jonka julkaisi Activision. Ensimmäinen Steam-versio modista julkaistiin 14. marraskuuta 2003. Uusin versio on modista Day of Defeat 1.3, joka julkaistiin 7. heinäkuuta 2004.

Modista julkaistiin 27. syyskuuta 2005 Valve Corporationin kehittämälle Source-pelimoottorille työstetty virallinen versio Day of Defeat: Source.

  1. Day of Defeat esrb.org. Viitattu 11.6.2017.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]