Dim sum

Dim sum -valikoima. Myötäpäivään ylävasemmalta: katkarapunyyttejä (蝦餃 har gau), kana-vihannespuuroa (粥 juk), jasmiiniteetä, höyrytettyjä nyyttejä, grillattuja possupullia (叉燒包 char siu bau), ja riisinuudelikääryleitä soijakastikkeella (腸粉 cheong fun)

Dim sum (kiin.: 點心; Jyutping: dim2sam1; pinyin: diǎnxīn) on kiinalaiseen ja tarkemmin kantonilaiseen keittiöön kuuluva, esimerkiksi lihaa, kalaa tai äyriäisiä sisältävä ruoka-ateria. Dim sum -kestit kulkevat nimellä yum cha (飲茶), kirjaimellisesti "teen juonti". Yum chan yhteydessä dim sum on yhtä oleellinen osa, kuin varsinainen tee.

Dim sum on huomattava osa guangdongilaista eli kantonilaista keittiötä. Nimellä dim sum voidaan viitata useisiin hyvin erilaisiin annoksiin, joita syödään hors d’œuvre-tapaan aamiaisen tai lounaan yhteydessä. Olennainen osa dim sumia on toinen termi yum cha, eli teen juonti. Dim sum liitetään tässä yhteydessä yhtä kiinteästi teen juontiin, kuin itse tee.[1] Teetä on puolestaan tapana juoda yum chan yhteydessä teehuoneissa. Tapa on levinnyt muuttajien mukana myös Guangdongin ulkopuolelle ympäri maailmaa. Toisen maailmansodan jälkeen se levisi myös Hongkongiin, jossa yum cha on nykyisin oleellinen osa kulttuuria.[2]

Ravintolat tarjoilevat tavallisesti useita eri dim sumeja, mutta ne voidaan jakaa pyörästi kolmeen päätyyppiin, joita ovat höyrytetyt, paistetut ja uppopaistetut dim sumit. Joitakin tyypillisiä höyrytettyjä dim sumeja ovat paahdetulla porsaalla täytetyt taikinanyytit (char siu bao) ja katkaravuilla täytetyt nyytit (hargow). Uppopaistettuja dim sumeja ovat esimerkiksi kevätkääryleet (wugok). Kääryleiden ja nyyttien ohella voidaan tarjoilla esimerkiksi kananjalkaa tai paahdettua porsasta. Osa ravintoloista on erikoistunut tietynlaisten dim sumien tarjoiluun.[1]

  1. a b Alan Davidson: ”dim sum”, The Oxford Companion to Food. (3. painos) Oxford University press, 2014. ISBN 978-0-19-104072-6 (englanniksi)
  2. Karen Chiang: The yum cha rules you need to know BBC Travel. BBC. Viitattu 2.4.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]