Duff Beer ("Duff-olut") on kuvitteellinen olutmerkki Simpsonit-piirrossarjassa. Sarjassa Duff parodioi mitäänsanomattomia keskiolutmerkkejä ollen edullista, heikkolaatuista ja ylimainostettua. Duffia esittelee monesti Duff-mies (Duffman) -niminen supersankarimainen maskottihahmo. Sarjan päähenkilö Homer Simpson nähdään usein nauttimassa Duffia.
Guns n’ Rosesin basisti Duff McKagan väitti muistelmissaan, että olut olisi nimetty hänen mukaansa. Simpsonien käsikirjoittaja Mike Reissin mukaan tuottaja Jay Kogen keksi nimen, eikä sillä ollut mitään tekemistä McKaganin kanssa, eiväthän he olleet ”ikinä kuulleetkaan hänestä”.[1]
Duffia valmistaa springfieldiläinen panimo, mutta Duff-panimoja on myös esimerkiksi Capital Cityssä. Duffin keksijä on luultavasti ollut Henry K. Duff -niminen mies, jonka suku omistaa panimon edelleen. Nykyinen omistaja on Howard K. Duff VIII. Duff on myös Springfieldin Isotoopit-baseballjoukkueen pääsponsori ja omistaa kaupungin baseball-stadionin, joka onkin nimeltään Duff-stadion. Duff-miehen ohella Duffin muita maskotteja ovat ainakin Duffladd, Duffgirl ja Duff McShark. Simpsonien koira Pukin pikku apuri oli kerran lyhyesti Duffin eläinmaskottina nimellä Suds McDuff.
Duff on hyvin menestynyt yritys, johtuen jatkuvista mainoskampanjoista ja Springfieldin juoppouden määrästä. Sillä on tiettävästi vain yksi kilpailija, Fudd, jota myydään vain maaseudulla. Fudd sai kuitenkin huonon maineen, koska virheellinen metanolia sisältävä erä aiheutti usean maalaisjuntin sokeutumisen.
Henry K. Duff Private Reserve on Duffin luksusversio. Sitä myydään ruskeassa pullossa valkoisella etiketillä, jossa on Henry K:n kuva, ja se on selvästi tavallista Duffia kalliimpaa. Oletettavasti se on parodia Matt Groeningin kotikaupungissa, Oregonin Portlandissa, pantavasta Henry Weinhard's Private Reserve -oluesta.
Duff valmistaa myös Duff-sampanjaa, jonka sanotaan olevan "sampanjoiden olut".
Kun Springfieldin 200 vuotta vanhan lain havaittiin kieltävän alkoholin käytön kaupungissa, Duff kehitti alkoholittoman Duff Zeron, mutta 30 minuutin kuluttua sen lanseeraamisesta panimo oli jo konkurssissa.
Useat panimot ovat valmistaneet Duff-merkkisiä oluita. Dalesiden panimo valmistaa Duff Beeria, Duff Darkia ja Duff Blondea Englannissa, jossa The Duff Trading Co. Ltd omistaa tavaramerkit Duff ja Duff Beer. Nimi on johdettu keltinkielisestä tummaa tai mustaa tarkoittavasta sanasta dubh. Myös saksalainen Eschweger Klosterbrauerei -panimo tuottaa "The legendary Duff Beer" -olutta ja espanjalainen panimo Intoduff S.L valmistaa Belgiassa tavaramerkittyä Duff Beeria.
Belgiassa valmistettua Duff-olutta oli vuosina 2010–2011 saatavilla joissakin ruokakaupoissa ja ravintoloissa Suomessa.[2] Duffia toimitti Suomeen Vino Vinces Oy. Valvira kielsi tuotteen myynnin syyskuussa 2011, koska katsoi Duff-olutpullon ulkoasun vetoavan alkoholilain vastaisesti alaikäisiin. Vino Vincesille asetettiin 50 000 euron uhkasakko kieltoa tehostamaan.[3]
Sekalaista | |
---|---|
Luettelot | |
Tuotantokaudet | |
Elokuvat ja erikoisjaksot | |
Videopelit |