Emodiini

Emodiini
Tunnisteet
IUPAC-nimi 1,3,8-trihydroksi-6-metyyliantraseeni-9,10-dioni
CAS-numero 518-82-1
PubChem CID 3220
Ominaisuudet
Molekyylikaava C15H10O5
Moolimassa 270,24 g/mol g/mol
Sulamispiste 253 °C
Liukoisuus veteen 0,1 g/100 ml

Emodiini on lääkeaine ja väriaine. Se on oranssi yhdiste, antrakinoniväri. Emodiinin kemiallinen kaava on C15H10O5, moolimassa 270,24 g/mol, sulamispiste 253 °C, liukoisuus veteen < 0,1 g/100 ml ja CAS-numero 518-82-1. Emodiini on franguliinin hajoamistuote.

Lääketarkoitukseen emodiinia ja muita luonnon antrakinoneita on käytetty hyvin pitkään muun muassa laksatiivisina aineina.

Emodiinia saadaan muun muassa paatsamalajien (Rhamnus) kuten esimerkiksi Suomessa kasvavan korpipaatsaman (Rhamnus frangula) kuoresta ja juuresta sekä sennasta, aaloesta, suolaheinästä ja raparperista. Emodiinia esiintyy myös eräiden jäkälälajien jäkäläaineena eli lajin sekundaarisena aineenvaihduntatuotteena. Frangulaemodiinia on paatsaman puoliraaoissa marjoissa. Paatsaman kuivattu kuori sisältää antrakinoniglykosideja, muun muassa franguliinia. Franguliinin hajotessa syntyvä emodiini ärsyttää paksusuolen seinämää ja lisää näin suolen liikettä ja vaikuttaa ulostavasti. Rohtoa voi käyttää ummetukseen vain tilapäisesti, sillä jatkuva käyttö aiheuttaa riippuvuutta. Orapaatsamasta (Rhamnus catharticus) on ulostuslääkkeenä käytetty kuoren lisäksi myös kypsiä kuivattuja siemeniä ja marjojen mehua. Paatsaman marjoista valmistetaan keltaista lakkaa.

Paatsaman kuori ja hedelmät ovat lääkeluettelossa, joten rohdoksia ei voi valmistaa eikä myydä vapaasti. Paatsama sinänsä lasketaan myrkyllisiin kasveihin. Emodiinikin on joissakin tutkimuksissa osoittautunut myrkylliseksi.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]