Tähän artikkeliin tai sen osaan on merkitty lähteitä, mutta niihin ei viitata. Älä poista mallinetta ennen kuin viitteet on lisätty. Voit auttaa Wikipediaa lisäämällä artikkelille asianmukaisia viitteitä. Lähteettömät tiedot voidaan kyseenalaistaa tai poistaa. |
Fedayeen Saddam (arab. فدائيي صدام, Fidā'iyyī Saddām) oli Saddam Husseinin ajan Irakin puolisotilaallinen järjestö.
Saddam Husseinin vanhin poika Uday Hussein perusti Fedayeen vuonna 1995 ensimmäistä Persianlahden sotaa seuranneen kauppasaarron aikana ja sitä koulutti kenraali Muzahim Sa'b Hassan. Siihen kuului noin 20 000–40 000 jäsentä, jotka olivat pääasiassa huonosti koulutettuja ja ilman raskaita aseita. Nimensä se sai jo 1950-luvulta lähtien Israelia vastaan taistelleilta palestiinalaisilta Fedayeen-taistelijoilta. Nimi tarkoittaa itsensä uhraamaan valmistautunutta.
Fedayeen Saddam oli pääasiassa turvallisuusjärjestö, joka katkoi kielet presidenttiä arvostelleilta ja päät prostituutiosta syytetyiltä naisilta. Monet sen jäsenet oli värvätty kaikista köyhimmiltä alueilta. Uday Hussein käytti joukkoa omiin tarkoituksiinsa, kuten salakuljetukseen, mutta hän menetti järjestön komennon 1996 siirrettyään sille luvattomasti aseita tasavaltalaiskaartilta. Fedayeen-joukkojen tehtävä oli alun perin estää vallankumousyritykset, erityisesti shiialaisten valtaan nouseminen.
Vuoden 2003 Yhdysvaltain invaasion jälkeen, kun Irakin armeija ja tasavaltalaiskaarti romahtivat, juuri Fedayeen johti vastarintaa rintaman taakse jääneillä alueilla huoltokuljetuksia vastaan. Monet käyttivät siviilivaatteita. Käyttivät ambulanssia Fedayeen-joukkojen liikutteluun sodankäynnin kansainvälisten sääntöjen vastaisesti. Pitivät ihmiskilpiä edessään niin liittouman sotilaat eivä ampuisi Fedayeen-joukkoja. Näyttelivät antautuvansa mutta rupesivatkin taistelemaan rivakasti näyttelynsä perään. Virallisesti Fedayeen lakkasi olemasta Bagdadin valtauksen jälkeen tai viimeistään Saddamin vangitsemisen jälkeen, mutta sen jäsenten asema Irakin vastarinnassa on epäselvä. Osa Fedayeen ja tasavaltalaiskaartin upseereista jatkoi sotilasneuvostossa ja myöhemmin sotilasjohtajina ISIS-järjestössä. ISIS:in johto ei kuitenkaan koostunut pelkästään heistä, vaan mukana oli muun muassa tšetšeeneitä ja muita islamilaisia.