Five Nights at Freddy’s 2

Five Nights at Freddy’s 2
Kehittäjä Scott Cawthon
Julkaisija Scott Cawthon
Jakelija Steam, Desura, Google Play, App Store
Pelisarja Five Nights at Freddy’s
Pelimoottori Multimedia Fusion
Julkaistu Steam
10. marraskuuta 2014
Android
13. marraskuuta 2014
iOS
20. marraskuuta 2014
Xbox One
29. marraskuuta 2019
Nintendo Switch
29. marraskuuta 2019
Lajityyppi selviytymiskauhu
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus iTunes 12+ [1]
Alusta Android, iOS, Microsoft Windows, Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One
Jakelumuoto Digitaalinen jakelu ja digitaalinen lataus
Virallinen sivusto
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Five Nights at Freddy’s 2 on Scott Cawthonin kehittämä selviytymiskauhupeli, joka julkaistiin 10. marraskuuta 2014 Microsoft Windowsille. Peli on julkaistu myös Androidille[2] ja iOS:n mobiiliversioille sekä PlayStation 4:lle[3] ja Xbox Onelle. Se on toinen osa Five Nights at Freddy’s -pelisarjassa.

Suomalainen pelilehti Tilt antoi pelille arvosanan 9 ja kutsui sitä ”oikeasti pelottavaksi”, mutta moitti lyhyydestä.[4]

Peli sijoittuu vuoteen 1987 ennen ensimmäisen Five Nights at Freddy’s pelin tapahtumia. Pelaaja on Jeremy Fitzgeraldin roolissa, joka on palkattu uuteen ja paranneltuun Freddy Fazbear’s Pizzaan yövahdiksi. Edellisen ravintolan aiemmista animatroniceista luovuttiin pahan hajun vuoksi ja säilytetään Parts & Service -huoneessa varaosina uusille, lapsiystävällisimmille Toy-versioille. Jokaisen yön alussa soi aikaisemmasta pelistä tutun hahmon Phone Guyn äänite, jossa hän antaa vinkkejä selviytymiseen ja kertoo ravintolan historiasta. Toisena yönä Fitzgerald kohtaa kaksi uutta robottia: Foxyn ja Manglen. Kolmantena yönä loput vanhat, rikkinäiset animatronicit käynnistyvät myös. Viidentenä ja kuudentena yön pelaaja saa palkkasekit.

Öiden aikana Phone Guy kertoo Toy-animatronicien oudosta käytöksestä aikuisten seurassa, ravintolaa kiertävistä huhuista ja päivävuoron työntekijästä, joka joutui ongelmiin. Kuudentena yönä Phone Guy kertoo ravintolan sulkeutuvan ainakin väliaikaisesti, liittyen tapaukseen, jossa joku takahuoneessa säilytettävää "keltaista pukua". Jeremy Fitzgerald määrätään seuraavalle päivälle vahtimaan viimeisiä syntymäpäiväjuhlia. Seitsemäntenä yönä yövartijana ei toimi Fitzgerald vaan Fritz Smith, joka saa potkut heti yön jälkeen animatronicien peukaloinnin takia. Työnantaja ihmettelee myös melkein ihailevasti, miten Smith selviytyi ensimmäisestä yöstään niin hyvin.

Peli sijoittuu ensimmäistä Five Nights at Freddy's pelin tapahtumia edeltävään Freddy Fazbear's Pizza -ravintolaan vuonna 1987. Pelaajan edessä avautuu käytävä, molemmilla puolilla on ilmastointikanavat valokatkaisimineen ja ovia ei ole. Lisäksi pelaajalla on käytössä taskulamppu, jolla voi valaista edessä olevaa käytävää. Pelissä on alkuperäisten animatronicien - Freddy, Bonnie, Chica ja Foxy - lisäksi näiden pohjalta tehdyt uudet, lapsiystävällisemmät Toy-versiot. Pizzeriasta löytyy myös omista kohteistaan Balloon Boy ja Marionette (tai the puppet). Golden Freddy ilmestyy satunnaisesti toimiston nurkkaan yhä useammin myöhemmissä öissä.

Pelaajan pääasiallinen puolustuskeino on Freddy-maski, jolla voi puolustautua kaikilta paitsi Foxylta tai Marionettelta. Animatronicin ilmestyessä toimistoon pelaajan tulee laittaa maski päähän tarpeeksi nopeasti. Tämä hämää maskottia, joka lähtee hetken kuluttua pois. Foxyn ilmestyy käytävään ja syöksyy hetken kuluttua pelaajaan kimppuun ellei sitä väläytetä muutaman kerran taskulampulla.

Yksi pelin tärkeimmistä tavoitteista on pitää Prize Corner-huoneessa sijaitseva soittorasia vedettynä, jotta se jatkaa soittamista. Jos rasian jättää vetämättä, ruudun alareunaan ilmestyy välkkyvä varoituskolmio. Jos pelaaja ei vedä rasiaa ennen varoituskolmion katoamista, soittorasian musiikki alkaa soida nopeutettuna ja Marionette hyökkää joitakin hetkiä myöhemmin käytävästä tappaen pelaajan. Jos pelaaja katsoo nopeutetun musiikin soidessa valvontakameraa, harvinaisessa tapauksessa Marionette voi vilahtaa näytöllä.

Viidennen yön jälkeen pelaajan saa palkkasekin, jonka on päivätty marraskuun 12. päivälle, vuonna 1987[5]. Kuudennen yön jälkeen ilmestyvässä sanomalehdestä voi lukea kuinka Five Nights at Freddy's 2:sen pizzeria suljetaan pian. Seitsemännen yön jälkeen lehdessä ilmoitetaan, että Toy-animatronicit hävitetään ja neljä alkuperäistä robottimaskottia kunnostetaan. Lisäksi Fazbear Entertainmentin toimitusjohtaja kertoo olevansa varma uudelleenavaamisesta joku päivä.

Animatronicit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bonnie the Bunny

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bonnie lähtee liikkeelle Parts & Service huoneesta ensimmäisenä ja hyökkää pelaajaa kohti vasemmasta ilmastointikanavasta.

Chica the Chicken

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chica lähtee liikkeelle yleensä kolmantena yönä ja hyökkää pelaajaa kohti oikeasta ilmastointikanavasta. Chica voi myös tulla käytävältä.

Foxy the Pirate Fox

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Foxylta ei voi suojautua Freddy-maskilla, mutta sitä voi valaista 20 kertaa taskulampulla, jolloin se katoaa hetkeksi.

Freddy Fazbear

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Freddy lähtee liikkeelle yleensä kolmantena yönä pyrkien hyökkäämään pelaajaa kohti edessä olevasta käytävästä.

Toy Bonnie on uudistettu versio Bonnie the Bunnysta. Toy Bonnie on vaaleansininen ja sen silmät ovat vihreät. Toy Bonnie on lavan oikealla puolella ja on kitaristi. Hänellä on punaiset posket, valkoinen maha ja punainen rusetti. Toy Bonnie hyökkää pelaajaa kohti oikeasta ilmastointikanavasta.

Toy Chica on uudistettu versio Chica the Chickenistä. Sillä on naisellisempi vartalo, punaiset posket, pinkit alushousut ja ruokalappu, jossa lukee "Let's party". Toy Chica on taustalaulaja. Toy Chica lähtee liikkeelle Toy Bonnien jälkeen ja hyökkää pelaajaa kohti vasemmasta ilmastointikanavasta. Toy Chicalta katoaa silmät ja nokka sen lähtiessä liikkeelle.

Toy Freddy on uudistettu versio Freddy Fazbearista. Toy Freddy on vaaleampi kuin alkuperäinen Freddy ja sen hatussa on punainen raita. Toy Freddy on päälaulaja ja hyökkää pelaajaa kohti käytävästä.

The Puppet/ Marionette

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puppet on nukkemainen maskotti, joka piileskelee soittorasiassa. Häneltä ei voi suojautua Freddy-maskin avulla, vaan täytyy pitää huoli, ettei Marionette lähde pois soittorasiasta. Tämä onnistuu, kun pelaaja vetää soittorasian yhä uudelleen yön aikana. Jos soittorasiaa ei vedetä, Marionette lähtee liikkeelle ja taustalla soi samaan aikaan soittorasian musiikki nopeampana. Marionette sanotaan olevan sarjamurhaaja Purple Guyn ensimmäinen uhri. Phone Guy sanoo eräässä puhelussaan, ettei hän pidä Marionetesta, koska hän sanoo sen ajattelevan.

Balloon Boy on pojan näköinen robotti, joka lähtee liikkeelle toisena yönä. Balloon Boy on 70 senttimetriä pitkä ja hän pitää ilmapalloa kädessä. Balloon Boy tulee pelaajan toimistoon vasemmasta ilmastointikanavasta. Häneltä voi suojautua Freddy-maskilla, mutta jos Balloon Boy pääsee toimistoon, hän ei hyökkää vaan alkaa nauraa ja onnistuu vioittamaan taskulamppusi ja kuolet pian esimerkiksi Foxylle. Joskus voi kuulla Balloon Boyn sanovan pizzerian tiloissa "Hi" tai "Hello"

Mangle/Toy Foxy

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toy Foxy on uudistettu versio Foxysta. Mangle toimii "kokoa ja korjaa" vetonaulana, jossa lapset saavat yhdistellä sen osia. Se selittää Manglen sekalaisen ulkonäön, johon kuuluu muun muassa ylimääräinen tukiluurangon pää. Mangle menee toimistoon oikeasta ilmastointikanavasta, jos ei ehdi laittaa Freddy-maskia päähän. Mangle tarrautuu kattoon ja hyökkää sieltä purren pelaajaa päähän. Alun perin Manglesta piti tehdä Foxyn söpömpää versiota, mutta siinä epäonnistuttiin. Mangle päästää outoa ääntä, jossa uskotaan kuuluvan "It's Me" ja "Leave Me Alone".

Salaiset hahmot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Balloon Girl on Balloon Boyta muistuttava hallusinaatio tai haamu, joka ilmestyy hyvin harvoin työpöydän alle tuijottamaan pelaajaa. Sillä on vaalenpunaiset nenä ja silmät sekä sinivioletti paita ja hattu.

Shadow Freddy

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shadow Freddy on Golden Freddyä muistuttava, tummanvioletti hahmo. Sen voi harvinaisessa tapauksessa havaita Parts & Service -huoneeseen kaikkien muiden animatronicien lähdettyä sieltä. Shadow Freddy istuu Bonnien paikalla nojaten seinään ja jos katsoo häntä liian kauan, kuva jähmettyy.

RWQFSFASXC/Shadow Bonnie

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

RWQFSFASXC on Toy Bonnien muotoinen musta hahmo, joka ilmestyy harvoin toimiston vasempaan nurkkaan. Se on ulkonäöltä on pikimusta lukuun ottamatta hänen valkoisina hehkuvia silmiä ja hampaita. Jos RWQFSFASXC:tä katsoo liian kauan, hän haihtuu ja peli kaatuu.

Endo 02 on tuntemattoman animatronicin tukiluuranko, joka voidaan nähdä Marioneten poistuessa soittorasiasta tai harvemmin vasemmassa ilmastointikanavassa. Sen on teorisoitu kuuluvan Golden Freddylle, jolta tukirakenne pelissä puuttuu.

  • Jeremy Fitzgerald on pelin protagonisti. Hän työskentelee yövartijana Freddy Fazbear's Pizzassa kuuden yön ajan ennen siirtymistä päivätyöhön vahtimaan ravintolan viimeisiä syntymäpäiväjuhlia ennen sulkeutumista.
  • Phone Guy soittaa pelaajalle joka yön alussa kertoen selviytymistaktiikoista, animatroniceista sekä pizzerian menneisyydestä ja nykytilanteesta. Kuudennen yön puhelussa hän tapauksesta, joku "käytti keltaista asua" ja ravintola suljetaan pian tutkinnan takia. Phone Guy kertoo myös ottavansa Jeremyn työpaikan yövartijana.
  • Fritz Smith on seitsemäntenä yönä työskentelevä yövahti. Hänet erotetaan työstään heti ensimmäisen työpäivän jälkeen syytettynä animatronikkien virittelystä ja huonosta hygeniasta.
  • Purple Guy on sarjamurhaaja, joka esiintyy kuoleman minipeleissä: "Foxy Go! Go! Go!", "Save Him" ja harvemmin "Save Them". Purple Guyn tunnistaa purppurasta väristään ja joissakin minipeleissä esiintyvästä virkamerkistä. Purple Guy on The Missing Children Incident -tapauksen päätekijä, jossa vähintään viisi lasta houkuteltiin takahuoneeseen ja murhattiin.

tPelaaja kulkee pizzeriassa Freddy-hahmolla, seuraten Marionettea, joka ennen pitkään johdattaa pelaajan satunnaiseen huoneeseen ja peli päättyy. Pelaaja voi myös olla seuraamatta Marionettea ja törmätä Golden Freddyyn. Pizzeriassa on lasten kuolleita ruumiita, josta voi päätellä, että tapahtumat sijoittuvat The Missing Children Incident -tapauksen jälkeen. Harvinaisessa tapauksessa pelaaja voi kohtaa Marionettea seuraessaan Purple Guyn, joka juoksee pelaajaa päin. Tämän tapahtuessa näyttö jäätyy ja ilmestyy sanat "You Can't" (suom. et voi).

Take Cake To The Children

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaaja ohjaa Freddyä, jonka tehtävänä on viedä kakkua lapsille pienessä animatronic-ravintolassa. Lasten ollessa ilman kakkua liian pitkään, he muuttuvat väreiltään punaisiksi. Samaan aikaan ravintolan ulkopuolella olevaa itkevää lasta lähestyy purppura auto, josta astuu esiin Purple Guy. Tämän tapahtuessa Freddy liikenopeus alkaa hidastua. Lapsi alkaa itkeä yhä vuolaammin ja lopulta Purple Guy tappaa tämän, nousee autoon ja ajaa pois. Peli päättyy Marionetten hyökkäykseen.

Give Gifts, Give Life

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaaja ohjaa Marionettea, jonka tehtävänä on antaa neljälle kuolleen lapsen sielulle lahjoja. Ylhäällä lukee ohje "Give Gifts" (suom. anna lahjat). Kun Marionette on antanut jokaiselle lapselle lahjan, teksti vaihtuu "Give Life" (suom. anna elämä). Tällä kertaa Marionetten lähestyessä lapsia heille ilmestyy neljän maskotin - Freddyn, Bonnien, Chican ja Foxyn - maskit. Kaikkien lapsien saadessa naamarin, peli päättyy Golden Freddyn hyökkäykseen. Sekunnin sadasosan ajan ennen Golden Freddyn hyökkäystä voi myös nähdä viidennen lapsen sielun.

Foxy Go! Go! Go!

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaaja kulkee Foxyllä, jonka tehtävänä on juosta Pirate Covesta huoneeseen täynnä lapsia. Foxyn saapuessa huoneseen, neljä lasta hurraavat hänelle, kun taas yksi itkee. Peli alkaa kaksi kertaa alusta ja kolmannella kerralla Pirate Coven vieressä seisoo hymyilevä Purple Guy. Foxy juoksee viimeisen kerran huoneeseen ja kaikki viisi lasta ovat kuolleita. Peli päättyy Foxyn hyökkäykseen.

  1. Five Nights at Freddy's 2 App Store. Viitattu 29.5.2015.
  2. https://mob.org/en/android/games/g-five_nights_at_freddys_2
  3. Five Nights at Freddy's 2 PlayStation Store. Viitattu 6.7.2020.
  4. a b Mikko Matilainen: Arviossa Five Nights at Freddy’s 2 – “nerokas ja yksi pelottavimmista peleistä koskaan” Tilt. 4.12.2014. Viitattu 18.1.2015.
  5. Protagonists Five Nights at Freddy's Wiki. Arkistoitu 19.3.2017. Viitattu 18.3.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]