Gokaidō

Viisi tietä.

Gokaidō (jap. 五街道, "viisi tietä") tarkoittaa viittä merkittävää Japanin pääkaupungista Edosta eli nykyisestä Tokiosta Edo-kaudella lähtenyttä maantietä (kaidō). Tärkein niistä oli Tōkaidō, joka yhdisti Edon Kiotoon. Tokugawa Ieyasu aloitti viiden tien rakentamisen vuonna 1601 kasvattaakseen valtaansa, mutta vasta hänen pojanpojanpoikansa Tokugawa Ietsuna, Tokugawa-shōgunaatin neljäs shōgun, julisti ne tärkeiksi valtateiksi. Lukuisia postiasemia rakennettiin teiden varsille tarjoamaan matkaajille mahdollisuuden lepoon ja tarvikkeiden hankintaan.

Hiroshige on kuvannut näitä reittejä puupiirrossarjoissaan Tokaidon tien 53 pysähdyspaikkaa ja Kisokaidon tien 69 pysähdyspaikkaa. Teokset olivat näytteillä Helsingissä Ateneumin taidemuseossa osana Matkalla Edoon -näyttelyä (5. syyskuuta – 7. joulukuuta 2008)[1].

Nihonbashin nollapiste, josta viisi tietä saavat alkunsa.

Kaikki viisi tietä lähtivät samasta pisteestä Edon Nihonbashista, josta ne yhdistivät pääkaupungin valtion muihin osiin.

Tōkaidō
Tōkaidōlla oli 53 asemaa ja se kulki Tyynenmeren rantaa pitkin Kiotoon. Kusatsu-jukusta lähtien se jakoi saman reitin Nakasendōn kanssa.
Tokaidoa on kuvattu vaikeaksi reitiksi, koska se ylitti monta jokea, joissa ei ollut kuin muutamia siltoja puolustuksellisista syistä, vaan kantajat kantoivat matkalaiset jokien yli[2].
Nakasendō
Nakasendōlla oli 69 asemaa ja se kulki Honshūn saaren keskiosan kautta Kiotoon. Nakasendōn Shimosuwa-shuku toimi Kōshū-kaidōn päätepisteenä. Lisäksi Nakasendō liittyi Tōkaidōhon Kusatsu-jukussa.[3]
Kōshū-kaidō
Kōshū-kaidōlla oli 44 asemaa. Se kulki Kain provinssin (Yamanashin prefektuurin) kautta ja päättyi Nakasendōn Shimosuwa-shukuun.[4]
Ōshū-kaidō
Ōshū-kaidōlla oli 27 asemaa. Se kulki Mutsun provinssiin (Fukushiman prefektuuriin) ja sillä oli useita sivureittejä, jotka yhdistivät muita Pohjois-Japanin alueita pääkaupunkiin.[5]
Nikkō-kaidō
Nikkō-kaidōlla oli 21 asemaa ja se kulki Nikkō Tōshō-gūlle nykyisessä Tochigin prefektuurissa.
Ishiyakushi-juku Tōkaidōlla. Hiroshigen puupiirros.

Viiden tien lisäksi Japanissa kulki lukuisia pienempiä tietä, jotka joko haarautuivat pääteistä, toimivat niille vaihtoehtoisina reitteinä tai olivat vähän käytettyjä. Joitakin niistä kutsuttiin termillä hime-kaidō, sillä ne muodostivat vaihtoehdon tärkeille kauppareiteille, mutta nimi ei ollut virallinen.