Heroes of Might and Magic III: The Restoration of Erathia

Heroes of Might and Magic III: The Restoration of Erathia
Kehittäjä New World Computing
Julkaisija The 3DO Company
Jakelija The 3DO Company, GOG.com, Ubisoft Store, Google Play ja App Store
Suunnittelija Gregory Fulton
Säveltäjä Paul Romero
Pelisarja Heroes of Might and Magic
Julkaistu Microsoft Windows
  • NA 28. helmikuuta 1999
  • EU 4. marraskuuta 1999
Lajityyppi strategia
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ESRB: Kaikenikäisille
USK 12
Alusta Microsoft Windows, Macintosh, Linux
Jakelumuoto CD
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Heroes of Might and Magic III: The Restoration of Erathia (yleisesti Heroes of Might and Magic III tai Heroes III) on New World Computingin kehittämä ja The 3DO Companyn vuonna 1999 Windowsille julkaisema fantasiateemainen strategiapeli, joka on osa Heroes of Might and Magic -pelisarjaa. Myöhemmin 3DO julkaisi pelistä Macintosh-version ja Loki Software Linux-version[1].

Pelille julkaistiin kaksi lisäosaa: Armageddon’s Blade (1999) ja The Shadow of Death (2000). Alkuperäisestä pelistä ja Armageddon’s Bladesta julkaistiin myös yhteispaketti Heroes of Might and Magic III: Double Pack. Lisäksi Heroes of Might and Magic III:sta ja sen molemmista lisäosista julkaistiin Macintosh-yhteensopiva Heroes III Complete.[2]

Heroes® of Might & Magic® III – HD Edition julkaistaan Steam-pelipalvelussa 29.1.2015, mutta siihen ei ainakaan toistaiseksi olla julkaisemassa lisäosia. HD-versiossa on uusitut grafiikat, laajakuvatuki sekä online-moninpeli Steamworksilla.

Maastonäkymä

Pelaaminen on vuoropohjaista. Pelin ytimessä ovat sankarit, armeijoiden komentajat, joita siirrellään erilaisissa pelimaastoissa. Pelissä on seitsemän yksinpelikampanjaa sekä hotseat- ja verkkomoninpelimahdollisuus.

Sankareita ohjataan hiiren osoittimella tai vaihtoehtoisesti nuolinäppäimillä. Sankarit siirtyvät maastossa liikkumispisteidensä rajoittamina. Liikkumispisteet määräytyvät pääosin sankarin armeijan koostumuksen mukaan. Liikkumispisteet kuluvat maastossa siirtyessä ja palautuvat vuoron alussa. Erilaiset maastotyypit kuluttavat liikkumispisteitä eri tavoin. Maaston esteiden ja vihollisjoukkojen läpi ei voi siirtyä. Vesillä siirrytään laivalla. Laivaan siirtyminen ja laivasta poistuminen kuluttaa armeijan kaikki jäljellä olevat liikkumispisteet.

Sankarien armeijat ja muut joukot koostuvat olennoista. Olentoja saadaan pääosin kaupungeista värväämällä. Lähes jokaisesta olennosta on olemassa tavallinen ja paranneltu tyyppi. Jokaisella kaupungeista värvättävällä olentotyypillä on oma rakennuksensa, joka on rakennettava ennen kuin olennon värvääminen on mahdollista. Olentoja on saatavilla vain rajoitettu määrä viikossa ja jokaisella olentotyypillä on oma, kaupungin linnan tasosta riippuva viikoittainen kasvumääränsä. Kasvumäärät voivat satunnaisesti kohota tai laskea joinakin viikkoina ja kuukausina. Värvättyjä olentoja voidaan pitää kaupungeissa ja sankarit voivat siirtää armeijoidensa olentoja toisilleen. Maastosta saattaa löytyä neutraaleja olentojoukkoja, joita vastaan sankarin olentoarmeijan on yleensä taisteltava päästäkseen ohi, mutta ne saattavat myös paeta tai antautua sankarille joukkojen voimasuhteista ja sankarin diplomatiataidosta riippuen. Resursseja tarvitaan rakennusten rakentamiseen ja joukkojen värväämiseen. Resursseja saadaan pääosin maastossa sijaitsevista resurssikätköistä ja tuotantorakennuksista. Pelissä saattaa olla myös vuoden mittaan satunnaisia tapahtumia, joiden johdosta pelaaja joko luovuttaa tai ottaa vastaan resursseja.

Taistelunäkymä

Sankarin hyökätessä vihollisjoukkoja vastaan tai joutuessa hyökkäyksen kohteeksi, peliruutu siirtyy taistelukenttänäkymään. Taistelukenttä koostuu 165 (15×11) kuusikulmion muotoisesta ruudusta. Ruudussa voi sijaita esteitä, joita maata pitkin kulkevat yksiköt eivät voi läpäistä. Taistelukenttä sisältää taistelun osapuolten kaikki yksiköt. Armeijaan mahtuu seitsemän yksikköä. Yksikkö koostuu yhdestä tai useammasta saman olentotyypin olennosta. Taistelu tapahtuu yksiköitä taistelukentällä siirtäen ja hyökäten niiden avulla vastustajan yksiköitä vastaan. Sankarit eivät suoraan osallistu taistelemiseen, mutta vaikuttavat esimerkiksi kyvyillään ja taidoillaan yksiköiden taistelutehoon ja voivat heittää loitsuja taistelun kulkuun vaikuttaakseen. Taistelun voittaa se osapuoli, jonka vastustajan armeija tuhoutuu ensin tai jonka vastustaja antautuu tai pakenee. Armeijan tuhoutuessa taistelussa sankari katoaa ja menettää voittajalleen kaikki omistamansa taikaesineet. Sankarin paetessa sankarin armeija tuhoutuu, mutta sankarin voi värvätä uudelleen.

Sankareilla on neljä peruskykyä: hyökkäys (attack), puolustus (defence), taikavoima (spell power) ja tieto (knowledge). Sankarin hyökkäys- ja puolustuskykyjen arvot lisätään armeijan olentojen hyokkäys- ja puolustuskykyyn. Taikavoima määrittää sankarin loitsujen tehon. Tieto määrittää sankarin taikapisteiden määrän. Jokainen sankari voi esimerkiksi taisteluista saamansa kokemuksen myötä peruskykyjen lisäksi oppia kahdeksan pelin 28 taidosta, jotka voivat esimerkiksi lisätä sankarin loitsujen vaikutusta tai liikkumispisteitä. Sankarin taidonhallinnan laatua kuvataan kolmella eri taitotasolla: perustasolla (basic), edistyneellä tasolla (advanced) ja asiantuntijatasolla (expert). Sankarien kantamat esineet voivat vaikuttaa kykyihin. Sankarin armeijalla on lisäksi kaksi ominaisuutta: moraali (morale) ja onni (luck). Korkea moraali antaa yksiköille satunnaisesti lisävuoroja taistelussa, ja matala moraali lamauttaa yksiköitä vieden niiltä taisteluvuoron silloin tällöin. Hyvä onni satunnaisesti kaksinkertaistaa yksikön tekemän vahingon.

Pelissä on 64 erilaista loitsua, jotka on jaettu neljään klassiseen elementtiin (vesi, tuli, ilma ja maa) sekä viiteen tasoon. Joitakin loitsuja voi käyttää vain taistelunäkymässä, joitakin vain maastonäkymässä. Niiden käyttö kuluttaa sankarin taikapisteitä.

Pelissä on 128 erilaista taikaesinettä. Ne antavat sankareille monenlaisia etuja, kuten lisäkykyjä ja liikkumispisteitä. Maastossa olevat taikaesineet ovat usein neutraalien armeijoiden vartioimia. Taikaesineitä ei joskus voi poimia sankarin tason tai jonkin kyvyn ollessa liian alhainen. Taikaesineitä voi olentojoukkojen tapaan siirtää sankarilta toiselle.

Peliä voi pelata moninpelinä Internetin kautta, LAN-verkossa tai hotseat-muotoisesti samalla tietokoneella. Moninpeli voidaan myös tallentaa ja ladata myöhemmin.

Kartanmuokkausohjelma

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin mukana tulee kartanmuokkausohjelma, jonka avulla pelattavaksi voi luoda uusia karttoja. Kartan luominen tapahtuu valitsemalla ensin kartalle sopiva koko, jonka jälkeen ylä- ja sivupalkkien valikkojen avulla kartalle pääsee sijoittelemaan pelin sisältämiä objekteja, esimerkiksi metsiä, kaupunkeja, kiviä, esineitä ja sankareita. Kartalle lisättyjen objektien ominaisuuksia pääsee myös muokkaamaan.

Ohjelmalla voi luoda karttoihin myös pelinsisäisiä tapahtumia, jotka pelatessa tapahtuvat jonakin tiettynä päivänä tai tietyin väliajoin. Voidaan esimerkiksi luoda viikon välein saapuva kauppamies antamaan pelaajille jokin tietty määrä resursseja tai kuukausittain saapuva kuninkaan veronkerääjä, joka vie pelaajien hankkimia resursseja pois. Kartanmuokkausohjelman asetuksilla pelaajille voi asettaa päämäriä, joita he pelatessa pyrkivät toteuttamaan. Pelaajia voi myös tarvittaessa jakaa erilaisiin liittoumiin. Ohjelma sisältää toiminnon mahdollisten virheiden tarkistamiseen. Se auttaa esimerkiksi löytämään kohteita, joita sankareiden ei kohteen sijoittelun takia olisi pelissä mahdollista saavuttaa.

Internetistä on löydettävissä lukuisia fanisivustoja, jotka tarjoavan valmiita, muiden pelaajien tekemiä karttoja sekä monin- että yksinpelikäyttöön.

Varoitus: Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Saatuaan uutisen isänsä kuolemasta Enrothin kuningatar Catherine Ironfist matkustaa kotimaahansa Erathiaan osallistuakseen tämän hautajaisiin. Peläten pahinta, hän ottaa sotalaivoston matkalle mukaan. Erathian rannikolle saapuessaan hän löytää Nighonin armeijan tuhoaman liittoutuneiden velhojen linnan. Se on kärsinyt taistelusta ja hylätty ja eräs Python kivettää Catherine Ironfistin joukkoja. Viholliset ovat valloittaneet Erathian.

Catherine alkaa värvätä paikallisia joukkoja marssiakseen Steadwickiin, Erathian pääkaupunkiin, ja valloittaa takaisin menetetyt maat tieltään. Vallattuaan tuhoutuneen Steadwickin hän saa selville, että hänen isänsä kuoli juotuaan myrkytettyä viiniä. Catherine asettaa itsensä hallitsijaksi ja lähtee sotaan palauttaakseen Erathian rajat ja löytääkseen isänsä murhaajan. Catherinen äkkinäistä menestystä hillitäkseen Erathian viholliset nostattavat hänen haudatun isänsä epäkuolleeksi lichiksi ja tekevät tästä armeijoidensa kenraalin. Taistellessaan kuolleen isänsä johtamaa epäkuollutta armeijaa vastaan Catherine jatkaa samalla murhatutkimuksia ja saa selville, että syyllinen oli yksi hänen luotettavimmista kenraaleistaan.

Sodan lopussa Catherine ja hänen armeijansa piirittävät viimeisen vihollislinnan. Valtaistuinsalissa Catherine kenraaleineen kohtaa Erathian entisen kuninkaan, josta on tullut heidän epäkuollut vihollisensa. Kenraaleidensa joukosta Catherine osoittaa isänsä tappamiseen syyllistynyttä, jolloin entinen kuningas surmaa murhaajansa. Taikuuden avulla Catherine tuhoaa epäkuolleen kuninkaan, ja näin sota on käyty loppuun.[3]

Juonipaljastukset päättyvät tähän.
Vastaanotto
Yhteispisteet
Kerääjä Pisteet
GameRankings 86,74 % (perustuu 23 arvosteluun)[4]
Arvostelupisteet
Julkaisu Pisteet
GameSpot 9,1/10
IGN 9,0/10
Pelit 88/100
MobyGames Linux: 4,1/5,0
Macintosh: 3,8/5,0
Windows: 4,0/5,0
GameFaqs 8,7/10,0

Koko Heroes of Might and Magic -sarja on yksi suosituimmista vuoropohjaisista strategiapelisarjoista ja vuonna 2001 Heroes III: The Restoration of Erathia sijoittui PC Gamer -lehden lukijoiden äänestämänä viidenkymmenen kaikkien aikojen parhaan pelin listalla 35. sijalle. Vuonna 2005 peli oli PC Gamer -lehden viidenkymmenen kaikkien aikojen parhaan pelin listalla 25. sijalla.[5]

Heroes III: The Restoration of Erathia on saanut pääasiassa positiivisia arvosteluja. Game Rankings -sivustolla sen pisteiden keskiarvo on 86,74 prosenttia, joka on Armageddon’s Blade -lisäosan jälkeen korkein Heroes of Might and Magic -sarjan pelien saamista pisteistä.[4]

  1. Heroes III of Might and Magic Loki Software, Inc. Viitattu 20.8.2012. (englanniksi)
  2. Heroes III Complete Strategy Guide Inside Mac Games. Arkistoitu 3.10.2018. Viitattu 20.8.2012. (englanniksi)
  3. Heroes of Might and Magic III: The Restoration of Erathia MobyGames. Viitattu 20.8.2012. (englanniksi)
  4. a b Heroes of Might and Magic III GameRankings. Viitattu 20.8.2012. (englanniksi)
  5. Heroes of Might and Magic III: The Restoration of Erathia MobyGames. Viitattu 20.8.2012. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]