Hintajärjestelmä on taloustieteessä mikä tahansa talousjärjestelmä, joka ohjaa tavaroiden ja palveluiden hintojen määräytymistä, määritetään ne sitten millaisessa rahassa tai velassa tahansa. Se on käytännössä kaikissa nyky-yhteiskunnissa vallitseva tapa ohjata resurssien kohdentumista.
Esimerkiksi hintojen korkeus kertoo niukkuudesta ja kannustaa tuottajia tuottamaan enemmän ja ostajia ostamaan vähemmän. Hintojen korkeus voi aiheutua myös esimerkiksi kyseessä olevan markkinan monopolimaisesta rakenteesta.
Hintajärjestelmästä on olemassa kaksi ääripäätä:
Suomessa ja muissa länsimaissa vallitsee pääosin hintamekanismi, joskin esimerkiksi taksikyydeille on Suomessa säädetty enimmäishinnat.
Hintajärjestelmiä on ollut niin kauan kuin on ollut kauppaa tai rahaa.
Rahateoriasta Nobel-palkinnon saanut Friedrich A. Hayek kirjoitti teoksessaan "The Use of Knowledge in Society"...'Hintajärjestelmä on niitä välineitä, joita ihminen on oppinut käyttämään (joskaan ei vielä lainkaan täysin) törmättyään siihen ymmärtämättä sitä. Sen avulla on tullut mahdolliseksi paitsi työnjako, myös resurssien koordinoitu hyödyntäminen eri tahoille hajaantuneen tiedon avulla. Ne, jotka yrittävät pilkata tätä näkemystä, vääristävät argumenttia vihjaamaan, että jokin ihme olisi tuottanut parhaan mahdollisen järjestelmän nyky-yhteiskunnalle. Se on päinvastoin: ihminen on kyennyt tuottamaan sen työnjaon, jolle sivistyksemme perustuu, koska hän sattui törmäämään menetelmään, joka sen mahdollisti. Ellei ihminen olisi törmännyt hintajärjestelmään, hän olisi silti saattanut kehittää toisentyyppisen sivilisaation, aivan toisenlaisen, sellaisen kuin termiittimuurahaisten "valtio" tai jonkin muun käsittämättömän erilaisen'...Friedrich A. Hayek[1]