IsiNgqumo

IsiNgqumo on slangi tai kryptolekti, eli salakieli, jota käyttävät etupäässä Etelä-Afrikan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluva musta väestö. Kieli perustuu zuluun, mutta siinä on lainoja myös muista kielistä.[1] Sana isiNgqumo tarkoittaa "päätöksiä".[2]

Apartheidin vuoksi Etelä-Afrikkaan kehittyi kaksi eri seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen käyttämää slangia, koska valkoiset ja mustat pidettiin erossa toisistaan kaikilla elämän osa-alueilla. Valkoiset, joiden äidinkieli oli joko englanti tai afrikaans, käyttivät gaylea eivätkä isiNgqumoa.[3] Syy slangin käyttöön on ollut oman identiteetin häpeäminen, mutta aikaisemmin myös se, että homoseksuaalisuudesta rangaistiin vankeustuomiolla.[4]

IsiNgqumo Zulu Suom. (kirjaimellisesti) Suomennos
A: Isiphukwana sake, kuyavuswa na? Ubolo sake, kuyakhulu na? Hänen pieni tikkunsa, onko se herännyt? Hänen peniksensä, onko se iso?
B: Maye Yebo Kyllä Kyllä
A: Injini! Imbuqo! Valetta! Valetta!
B: Kuncishiwe (tai) kuyapholwa Kuyancane Se ei ole pätevä (tai) se saa minut kylmäksi Se on pieni

Lähde:[1]

IsiNgqumo Suomeksi Huom.
imilasi koira
iqenge poikaystävä
amafezela homoseksuaali mies
ukutukela itkeä
injonga henkilö, joka ottaa aktiivisen

roolin seksin aikana

opheni raha englannin sanasta "penny"
ukubhama harrastaa seksiä
skesana Mies, joka ottaa naisellisen tai

passiivisen roolin seksin aikana

ushwili alaikäinen poika

Lähde:[5]

  1. a b Mark Gevisser, Edwin Cameron: Defiant Desire. Psychology Press, 1995. ISBN 978-0-415-91061-3 Teoksen verkkoversio Viitattu 2.7.2021. (englanti)
  2. Cómo es la jerga de la comunidad gay en Argentina y en el mundo ambito.com. Viitattu 2.7.2021. (espanja)
  3. Luyt, Kathryn: Gay Language in Cape Town: A study of Gayle – attitudes, history and usage (PDF) 2014. University of Cape Town. Arkistoitu 9.7.2021. Viitattu 2.7.2021. (englanniksi)
  4. Mduduzi Ntuli, Praisegod: IsiNgqumo: Exploring origins, growth and sociolinguistics of an Nguni urban-township homosexual subculture (PDF) 2009. University of Kwa-Zulu Natal. Viitattu 2.7.2021. (englanniksi)
  5. Msibi, Thabo & Rudwick, Stephanie: Intersections of two isiZulu genderlects and the construction of skesana identities. Stellenbosch Papers in Linguistics Plus, 2015, s. 51–66. (englanniksi)