Izumo-taisha

Rakennus Izumo-taishan pyhäkköalueella.

Izumo-taisha (jap. 出雲大社, ”Izumon suuri pyhäkkö”, myös Izumo no ōyashiro) on avioliiton jumala Ōkuninushi-no-Mikotolle pyhitetty šintolainen pyhäkkö Japanissa. Se sijaitsee Taishan kylässä, Shimanen prefektuurin eteläosassa, Japanin pääsaarella Honshūlla. Izumo-taisha on vanhin ja Ise-jingūn jälkeen tärkein šintolainen pyhäkkö Japanissa. Sen nimi tulee vanhasta Izumon provinssista.

Legendan mukaan Izumon alue kasvoi Ōkuninushin, joka lopulta luovutti sen auringonjumala Amaterasulle, hallinnassa. Tästä hyvästä Amaterasu antoi Ōkuninushille Izumon pyhäkön kiitokseksi.[1] Toisen legendan mukaan Ōkuninushin isä Susanoo asettui asumaan Izumoon sen jälkeen kun Amaterasu oli karkottanut hänet taivaista. Susanoo nai paikallisen tytön, ja heidän häänsä vietettiin Izumo-taishassa.[2]

Perinteisesti pyhäkkö on kuitenkin ollut japanilaisten keskuudessa suosittu avioitumispaikka, ja ihmiset matkustavat sinne rukoilemaan onnea parisuhteelleen sekä etsimään sellaista. Šintolaisuudessa rukoilijoilla on tapana kutsua jumalia taputtamalla käsiään yhteen kahdesti, mutta Ōkuninushin pyhätössä taputuksia tehdään neljä. Näistä kaksi on tarkoitettu rukoilijalle itselleen ja kaksi tämän kumppanille tai toivotulle sellaiselle.

Izumo-taishan shimenawa eli punotuista oljista valmistettu seremoniaköysi.

Izumo taishan nykyinen vuonna 1744 rakennettu päähalli on 24 metriä korkea. Vanhan japanilaisen kirjan Kojikin mukaan Izumon pyhäkkö oli ennen vuotta 1200 Japanin suurin rakennus, sen katon kohotessa 50 metrin korkeuteen.[3] Tätä aikaisemmin sen uskotaan olleen jopa 97 metrin korkuinen. Tulipaloista johtuen pyhäkköä on kuitenkin jouduttu uusimaan useampaan otteeseen, eikä se enää ole yltänyt vanhoihin mittoihinsa. Pyhäkköalueen muut rakennukset on rakennettu pääasiassa vuonna 1668. Izumo taisha edustaa Japanin vanhinta pyhäkköjen arkkitehtuurityyliä nimeltään taisha-zukuri.

Nykyisin Japanin kansallisaarteeksi nimetyn pyhäkön kattoa tukee yhdeksän pilaria, joista keskimmäinen on nimeltään shin-no-mihashira. Pilarit muodostavat keskenään neljä symmetristä neliötä. Pyhäkön kolmetoista metriä korkea ja yhdeksän metriä leveä torii eli portti on Japanin suurin.[4] Pyhäkön rukoushallin ulko-oven yläpuolella roikkuu shimenawa, eli šinto-pyhäköille tyypillinen punotuista oljista valmistettu seremoniaköysi. Izumon köysi on kooltaan kahdeksan metriä pitkä ja painoa sillä on 1500 kilogrammaa.

Uskonnollisia rituaaleja pyhäkössä järjestetään vuosittain 72, joista festivaaleja 15. Näistä ehkä tunnetuin on marraskuinen kami-arizuki (”jumalten kuukausi”), jolloin kaikkien Japanin kahdeksan miljoonan šintojumalan uskotaan kokoontuvan Izumo taishalle. Muualla Japanissa tätä kuukautta kutsutaankin nimellä kannazuki (”kuukausi ilman jumalia”). Izumo taishan johdossa on sen koko historian ajan ollut Senken suku, joka sanoo olevansa keisariperheen jälkeen Japanin vanhin suku.[5]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]