Jon (elokuva)

Jon
Elokuvan juliste.
Elokuvan juliste.
Ohjaaja Jaakko Pyhälä
Käsikirjoittaja Jaakko Pyhälä
Heikki Vuento
Tuottaja Jaakko Pyhälä
Pääosat Kari Väänänen
Vesa-Matti Loiri
Nils Utsi
Vesa Vierikko
Timo Torikka
Pia-Beate Tellefsen
Esa Pakarinen Jr.
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Suomi
Tuotantoyhtiö Tambur Oy
Ensi-ilta 25. helmikuuta 1983
Kesto 127 minuuttia
Alkuperäiskieli suomi
norja
saksa
Budjetti n. 3,5 milj. mk
Katsojat n. 39 000
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Jon on suomalainen elokuva vuodelta 1983. Sen on ohjannut Jaakko Pyhälä, joka laati myös elokuvan käsikirjoituksen yhdessä Heikki Vuennon kanssa. Nimihenkilöä näytteli Kari Väänänen ensimmäisessä elokuvapääosassaan.

Jon on nuori mies 1980-luvun alun Helsingissä. Hänen elämänsä päämäärä on kateissa. Levoton Jon purkaa ahdistustaan aggressiivisesti käyttäytyen väkivaltaisesti muun muassa tyttöystäväänsä kohtaan. Työnvälitystoimistossa Jonille tarjotaan työpaikkaa norjalaisessa kalanjalostustehtaassa. Tehdas sijaitsee Norjan pohjoisimmassa osassa. Edessä on vain aava Jäämeri. Tämäkään ei silti riitä Jonille, vaan hän lähtee suunnistamaan kohti maailmanlopun rantaa.

Kalatehtaassa Jon kohtaa Öljys-Heikin, alkoholisoituneen entisen toimittajan, joka sortuu epätoivoisin tekoihin saadakseen päivittäisen olutannoksensa.

Jon sai elokuvateattereissa n. 39 000 katsojaa. Tekijät olivat ilmoittaneet, että elokuvan pitäisi saada 120 000 katsojaa, jotta se ei tuottaisi tappiota. Pyhälän perustama elokuvan tuotantoyhtiö Tambur Oy meni konkurssiin samana vuonna.[1]

Monet kriitikot pitivät elokuvasta. Sen katsottiin lunastavan ne nuorisokuvauksen lupaukset, joita Tapio Suominen oli viritellyt elokuvassaan Täältä tullaan elämä! (1980). Pertti Mutasen Cinemascope-kuvaus sai paljon kiitosta. Tämän lisäksi elokuvan pääosan esittäjiä, Kari Väänästä ja Vesa-Matti Loiria kiiteltiin heidän intensiivisestä paneutumisestaan roolihahmoihinsa. Sen sijaan elokuvan naiskuvan arvosteltiin jatkavan seikkailuelokuvien konservatiivista perinnettä.[2]

Kymmenestä suomalaisesta ensi-iltakriitikosta yksi (Soundin Asko Alanen) antoi Jonille täydet neljä tähteä, kaksi kolme tähteä, yksi kaksi tähteä, neljä yhden tähden ja yksi ei ollut arvioinut elokuvaa. Keskiarvoksi tuli Projektio-lehden laskukaavalla 2,11 tähteä neljästä.[3]

Jonin mainoslause oli "nuoren miehen raju odysseia". Tämän lisäksi elokuvaa mainostettiin ensimmäisenä suomalaisena täysleveänä scope-elokuvana, jossa oli Dolby-stereoääni. Kuvaaja Pertti Mutanen sekä äänittäjät Matti Kuortti ja Paul Jyrälä loivat silmiä ja korvia hivelevän kauniin kuva ja -äänimaiseman, joiden vastakohtana olivat Jaakko Pyhälän raadollinen ihmiskuvaus.

Vesa-Matti Loiri ja Öljys-Heikki

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Loiri on maininnut Öljys-Heikin näyttelijänuransa läheisimmäksi roolikseen. Elokuva esitettiin Suomalaisen elokuvan festivaaleilla Turussa vuonna 2006. Siellä Loiri muisteli kaiholla kuvausaikaa pienessä norjalaisessa kylässä Jäämeren rannalla.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Kari Väänänen  Jon  
 Vesa-Matti Loiri  Heikki Öljynen  
 Pia-Beate Tellefsen  Gunilla  
 Vesa Vierikko  Dietmar  
 Nils Utsi  Raineri, kalastaja  
 Timo Torikka  Kittilä  
 Esa Pakarinen Jr.  Grieg  
 Anne Beate Odland  Susanne de Wrees  
 Randi Koch  Karin, kuvaussihteeri  
 Odd Strøm  kuvausryhmän jäsen  
 Tore Skoglund  kuvausryhmän jäsen  
 Matti Jaaranen  kuvausryhmän jäsen  
 Juhani Tuominen  Tekstiili-Kettunen  
 Bjarne Hjelde  Nord-est -lehden toimittaja Einarsen  
 Liisa Jeromaa  rouva Einarsen  
 Leif Hansen  Nord-est -lehden toimittaja  
 Sanna Fransman  Jonin ystävätär  
 Pirkka-Pekka Petelius  Jonin ystävä  
 Kalle Øby  upseeri  
 Leif Aarberg  romunkerääjä  
 Heikki Vuento  portieeri  
 Rauno Peltonen  työvoimatoimiston virkailija  
 Olavi Ahonen  työväenmies Hakaniemen torilla  
  1. Jon (elokuva) Elonet., Taustaa.
  2. Jon (elokuva) Elonet., Lehdistöarvio.
  3. Pistetaulukko (helmi-huhtikuun ensi-illat). (Arvostelijoina Asko Alanen, Erkki Astala, Pertti Avola, Mikael Fränti, Antti Lindqvist, Pentti Lumirae, Timo Malmi, Mikko Piela, Matti Salo ja Sakari Toiviainen.) Projektio, 4/1983, s. 2. Suomen elokuvakerhojen liitto SEKL.

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Moilanen, Harri: ”Kohti jäisiä syleilyjä”, essee elokuvasta. Filmihullu 3/1983.