Jumpstyle

Jumpstyle-nimitystä käytetään sekä musiikkityylistä (Elektronisen musiikin alalaji) että tähän musiikkityyliin liittyvästä tanssityylistä. Jumpstylen alkuaikoina monet luokittelivat sen vain hitaammaksi hardcoreksi, mutta se on kuitenkin vakiinnuttanut asemansa omana musiikkityylinään.

Jump ja Jumpstyle (musiikissa) eroavat, vaikka kuulostaakin ja tuntuu samanlaiselta: Jump on belgialaista synkkää jumpstyle-musiikkia, Jumpstyle on pehmeää, iloista musiikkia.

Jump-tanssi syntyi Belgiassa noin vuonna 1997 - Tanssi ei muuttunut syntyestään. Vuonna 2005 Jump alkoi levittäytyä koko Eurooppaan ja kaikkia alkoi kiinnostaa enemmän kyseinen tanssi. Ensimmäiset jumpstyle tanssijat ovat tanssineet "Oldskool"-lajia joka kuuluu Jumpstyleen. Kuitenkin se näytti aika toistuvalta kun tanssissa käytettiin samat perusaskeleet, liikkeet ja temput, joten tanssi jatkoi kehittymistä. Vastaavasti syntyivät uudet jumpstyle-alalajit: Freestyle, Starstyle, Tekstyle... Myöhemmin venäjällä kehittyi pikkuhiljaa uusi laji: Sidejump. Kaikista uusin tällä hetkellä on Ownstyle joka kehittyi vuodesta 2008 - 2009:ään, Puolassa. Puolalaiset yhdistivät kaikki jumpstyle ala-lajit ja siitä muodostui Ownstyle. Kuuluisin Ownstyle tanssija on DannieL - hän näytti kunnon Ownstyle tanssin, ja teki siitä tanssista kuuluisan omilla videoilla. Jumpstyle-tanssijoita kertyi jokaisessa maassa paljon, joten alettiin tehdä tapaamisia eli ns. "meet-up":peja. Se tarkoittaa sitä, että kaikki jumpstyle-tanssijat kokoontuvat johonkin kaupunkiin (omassa maassa oma jumpstyle-miitti) ja siellä he kilpailevat toisia vastaan eli tekevät "battle"n, tanssivat ryhmä jumpstyleä, duo. Kaikki tuo tallennetaan videokameralle ja lähetetään halutessaan youtubeen. Mm. Käyttäjältä GoldInferno on hyviä esimerkkejä tästä. Nykyään kaikki jumpstyle-tanssijat tanssivat Hardstyle musiikkiin. Ennen tanssittiin Jump ja Jumpstyle -musiikkiin.

Jumpstyle-tanssityyli voidaan jakaa tiettyihin alatyyleihin.

  • Oldskool: Perustuu ensimmäiseen skien-tanssissa käytettyyn liikkeeseen, joka on yhdistelmä eteen- ja taaksepäin potkimista molemmilla jaloilla bassolinjan tahtiin. Perusliikkeissä on 5 askelta: 1. vasen jalka suorana seisoo maassa, toinen hieman takana, mutta koskettaa maata. 2. Oikea jalka menee eteen, vasen pysyy maassa edelleen. 3. Sama asia uudestaan. 4. Oikea jalka menee suoraan, vasen menee ilmaan, eteen. 5. Vasen jalka menee taakse, joko koskettaa maata tai ei, se on makuasia. Usein Oldskoolista käytetään pelkästään ilmaisua "jumpstyle", koska tyyli oli alussa ainoa jumpstyle-tyyli. Sen takia monet haukkuvat videon tekijää siitä, että hän kutsui esim. Hardjump, Freestyle, Sidejump tai Ownstyleä Jumpstyleksi. Tanssitaan jumpstylen tai hardstylen bassolinjan tahtiin (n. 145-150bpm).
  • Tekstyle/Starstyle: Tanssija tanssii Frenchtek musiikiin, ja ideana on päästä Frenchtekin tahtiin, eli n. 145bpm. Kuitenkin Tekstyle eroaa Starstylestä. Tanssiliikkeet ovat enemmän sivusuuntaisia kuin muissa tyyleissä.
  • Hardjump: Jumpstylen toiseksi vaativin alatyyli. Perusaskel poikkeaa muista tyyleistä ja tanssijan täytyy ponnistaa maasta kovempaa. Tanssitaan jumpstylen tai hardstylen, useimmiten hardstylen, tahtiin. Tyylin pääasiallinen levittäjä YouTubessa on Patrick Jumpen.
  • Sidejump: Jumpstylen seuraava askel Hardjumpin ja Freestylen jälkeen - Sidejump. Tarkoitus on käyttää Hardjump perusaskelia, ja käyttää tiettyjä temppuja, jotta tanssi olisi "True Sidejump". Eli ei saa tehdä liian kovaa liikkeitä kuin Freestylessä, mutta Sidejump eroaakin Freestylestä siitä, että Sidejumpissa on temppuja mm. Wheel, Yakuza, ja muita.
  • Ownstyle: (Puolalainen) Polish Ownstyle on Jumpstylen vaativin alalaji. Se on sekoitusta Freestyleä, Oldskoolia, Hardjumppia, Tekstyleä / Starstyleä ja Sidejumppia + Omia uusia temppuja & yhdistelmiä (Eli monta temppua peräkkäin).. Tanssitaan ainoastaan Hardstyleen joka on n. 155-175bpm.
  • Freestyle: Tässä tyylissä ei ole erityisiä rajoituksia ja tanssija voi pääsääntöisesti tehdä mitä tahtoo. Tyyli on yleensä sekoitus Oldskool jumpia, Hardjumpia, Starstyleä ja Tekstyleä. Ehdottomasti kiellettyä käyttää temppuja Sidejumpista, esim. Wheel. Silloin tanssia ei luokitella Freestyleen.
  • Duojump: Tarkoittaa kahden tai useamman henkilön samanaikaista tanssia, jossa kaikilla on yleensä sama koreografia. Duojumpia harjoitellaan yleensä yhdessä, jotta liikkeistä tulisi kaikilla mahdollisimman samanlaisia. Sen ei ole pakko olla Oldskool. Se voi olla mitä tahansa tyyliä; Hardjump, Sidejump, Oldskool, Tekstyle, Starstyle tai Ownstyle.

Nykyään jumpstylen harrastajat levittävät omia videoitaan videopalvelu YouTuben kautta. "Tricks" kopioidaan usein muilta, toisista tyyleistä, tai keksitään itse.

Suurimmat jumpstyle-yhteisöt omaavat maat ovat mm. Venäjä ja Puola. Näissä maissa suosituimmat tanssityylit ovat Sidejump, sekä (Polish) Ownstyle. Venäjällä on perustettu kuuluisakin yhdistys Jumpstylers.ru, joka järjestää kilpailuja, eli ns "leagues". Kilpailut tapahtuvat YouTubeen lähetettyjen videoiden kautta. Arvostelijoina toimivat kilpailun järjestäjät. Arvostelukriteereinä ovat mm. liikkeiden puhtaus, tasapaino, "spinnien" nopeus ja puhtaus, sekä tanssin energisyys. Myös Puolassa on järjestetty vastaavanlaista toimintaa. Nyt joidenkin maiden yhteisöt, kuten Tanskan, seuraavat esimerkkiä ja perustavat hekin omia kilpailujaan.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.