Kansainvälinen viini- ja viiniköynnöstoimisto

L'Organisation Internationale de la Vigne et du Vin
OIV:n jäsenmaat vuonna 2011
OIV:n jäsenmaat vuonna 2011
Perustettu 1924
Perustaja kahdeksan valtiota
Päämaja Pariisi, Ranska
Toiminta-alue maailmanlaajuinen
Jäsenet 46 valtiota (v. 2014)
Viralliset kielet englanti, espanja, italia, ranska, saksa
Aiheesta muualla
OIV:n kotisivut

Kansainvälinen viini- ja viiniköynnöstoimisto, (ransk. L'Organisation Internationale de la Vigne et du Vin, OIV), on noin viidenkymmenen valtion maailmanlaajuinen yhteinen järjestö, jonka tehtävänä on viinialan teknillistieteellisten suositusten laadinta. Järjestön pääpaikka on Pariisissa.

OIV:n juuret ovat vuonna 1874 pidetyssä Montpellier’n kongressissa, jossa Keski-Euroopan maat yrittivät löytää ratkaisun viinikirvan aiheuttamaan luonnonkatastrofiin, kun eläin oli lähes tulkoon tuhoamassa alueen viininkasvatuksen. Vuonna 1924 kahdeksan maata (Espanja, Italia, Kreikka, Luxemburg, Portugali, Ranska, Tunisia, Unkari) perustivat kansainvälisen järjestön (Office international du vin, OIV) edistämään viiniköynnösten kasvatusta ja viinikulttuuria.[1]

Suomi OIV:ssa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomi liittyi OIV:hen vuonna 1992, ja edustajana toimi Alko. Suomen virallinen edustus siirrettiin vuonna 1997 maa- ja metsätalousministeriölle. Suomi päätti erota järjestöstä vuonna 2015[2][3].

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä järjestöön, yhdistykseen tai ei-kaupalliseen organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.