Karjulosserokala

Karjulosserokala
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Jäykkäleukakalat Tetraodontiformes
Heimo: Syvännelosserokalat Aracanidae
Suku: Anoplocapros
Laji: lenticularis
Kaksiosainen nimi

Anoplocapros lenticularis
(Richardson, 1841)

Katso myös

  Karjulosserokala Wikispeciesissä
  Karjulosserokala Commonsissa

Karjulosserokala (Anoplocapros lenticularis)[2] on syvännelosserokaloihin kuuluva kalalaji. Lajia tavataan Australiasta.

Koko ja ulkonäkö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karjulosserokala voi kasvaa suurimmillaan noin 33 cm pitkäksi, ja koiraat ovat naaraita kookkaampia. Ruumiinmuodoltaan laji on korkearuumiinen ja muita heimonsa lajeja litteämpi. Ruumista peittävät kuusikulmaiset luusuomut, ja sekä selkä että vatsa ovat litistyneet ja muistuttavat laivan köliä. Otsaprofiili on kovera. Karjulosserokala on kellanoranssi tai oranssi, ja varsinkin naaraat voivat olla ruskehtavia. Ruumiissa on valkoisia juovia ja naarailla sekä nuorilla kaloilla lisäksi epäsäännöllisiä mustia juovia ja pilkkuja.[3][4][5]

Levinneisyys ja elintavat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karjulosserokalan levinneisyysalue ulottuu Länsi-Australiasta etelärannikkoa pitkin Uuteen-Etelä-Walesiin. Kalan elinympäristöä ovat kivikkoiset koralliriutat ja niiden lähellä olevat meriruohoja kasvavat alueet. Lajin ravintoa ovat pienet selkärangattomat eläimet, erityisesti äyriäiset.[1][3][4][5]

Karjulosserokaloja voidaan pitää merivesiakvaarioissa ja varsinkin yleisöakvaarioissa.[1][5] Lajin pitämistä akvaariokalana vaikeuttaa se, että karjulosserokala elää viileämmissä vesissä kuin useat muut meriakvaariokalat[5][6].

  1. a b c Holleman, W., Fennessy, S., Russell, B. & Matsuura, K.: Anoplocapros lenticularis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2024-2. 2020. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 6.1.2025. (englanniksi)
  2. Markku Varjo, Lauri Koli ja Harri Dahlström: Maailman kalojen nimet, s. 109. Suomen Biologian Seura Vanamo, 2004. ISBN 951-9108-13-0
  3. a b Dianne J. Bray: Whitebarred Boxfish, Anoplocapros lenticularis (Richardson 1841) Fishes of Australia. Museums Victoria. Viitattu 6.1.2025. (englanniksi)
  4. a b Mark McGrouther: Whitebarred Boxfish, Anoplocapros lenticularis (Richardson, 1841) Australian Museum. Viitattu 6.1.2025. (englanniksi)
  5. a b c d Giuseppe Mazza: Anoplocapros lenticularis Monaco Nature Encyclopedia. Viitattu 6.1.2025.
  6. Anoplocapros lenticularis, White-barred boxfish Practical Fish Keeping Magazine. Viitattu 6.1.2025. (englanniksi)