Keltapoutapuu

Keltapoutapuu
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Ericales
Heimo: Sapotillakasvit Sapotaceae
Alaheimo: Chrysophylloideae
Suku: Poutapuut Pouteria
Laji: campechiana
Kaksiosainen nimi

Pouteria campechiana
(Kunth) Baehni

Katso myös

  Keltapoutapuu Wikispeciesissä
  Keltapoutapuu Commonsissa

Keltapoutapuun hedelmiä

Keltapoutapuu (Pouteria campechiana) on sapotillapuukasvien (Sapotaceae) heimoon, poutapuiden (Pouteria) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on ainavihanta puulaji, joka voi kasvaa suotuisissa olosuhteissa noin 15–30 metriä korkeaksi. Keltapoutapuun hedelmät ovat enemmän tai vähemmän munanmuotoisia; tavallisesti hedelmät ovat 7–12 cm pitkiä ja 5–7,5 cm leveitä. Hedelmien pinnan väri vaihtelee keltaisesta oranssiin ja hedelmät ovat syötäviä.

Keltapoutapuuta kasvaa luonnossa Keski-Amerikassa Meksikon pohjoisosista Panamaan ulottuvalla alueella, mutta sitä viljellään myös muualla tropiikissa sekä subtropiikissa. Floridassa keltapoutapuusta on tullut paikallisesti haitallisesti leviävä vieraslaji.

Keltapoutapuu kasvaa kosteilla ja alavilla mailla aina 1400 metrin korkeuteen asti. Luonnollisella kasvualueellaan vuoden keskilämpötila on noin +26°C, mutta keltapoutapuu menestyy viljeltynä alueilla, joilla vuoden keskilämpötila on noin 15°C–36°C väliltä. Keltapoutapuu voi kestää lyhytaikaisia pakkasia. Sadannan suhteen keltapoutapuu vaatii noin 900–1800 mm vuotuisen sademäärän. Laji kestää kuitenkin pitkähköjäkin kuivia kausia. Maaperän suhteen kasvupaikan maaperän tulee olla hyvin vettä läpäisevä. Viljelty keltapoutapuu alkaa tuottaa hedelmiä noin kolmesta viiteen vuotta kylvön jälkeen.

Keltapoutapuuta kasvatetaan hedelmäpuuna sekä koristepuuna ja siitä saadaan myös chiclenkaltaista kumimaista massaa sekä hyvää ja kovaa puutavaraa. Keltapoutapuun sydänpuun väri vaihtelee harmaanruskeasta punaruskeaan ja pintapuu on hieman vaaleampaa. Puuaines on kovaa ja sitä voidaan käyttää muun muassa rakennusmateriaalina. Hedelmiä voi syödä sellaisenaan raakana tai niitä voi käyttää ruoanlaitossa muun muassa erilaisissa jälkiruoissa, kuten kakuissa ja piirakoissa.

  1. Botanic Gardens Conservation International (BGCI) & IUCN SSC Global Tree Specialist Group: Pouteria campechiana IUCN Red List of Threatened Species. Version 2020-3. 2019. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 29.12.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]