Kiiltoeukryfia

Kiiltoeukryfia
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Oxalidales
Heimo: Kunoniakasvit Cunoniaceae
Suku: Eukryfiat Eucryphia
Laji: lucida
Kaksiosainen nimi

Eucryphia lucida
(Labill.) Baill.

Katso myös

  Kiiltoeukryfia Wikispeciesissä
  Kiiltoeukryfia Commonsissa

Kiiltoeukryfia (Eucryphia lucida) on kunoniakasvien (Cunoniaceae) heimoon, eukryfioiden (Eucryphia) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on ainavihanta puulaji, joka voi kasvaa 10–30 metriä korkeaksi, mutta jää toisinaan vain korkeaksi pensaaksi. Rungon halkaisija voi olla 50–60 cm. Kiiltoeukryfian kukat tuottavat hyvin mettä mehiläisille. Kiiltoeukryfia risteytyy myös usein muiden eukryfialajien kanssa.

Kiiltoeukryfia kasvaa metsissä, tavallisesti jokien varsilla 30–500 metrin korkeudella merenpinnasta. Joskus laji voi kasvaa jopa 800 metrin korkeudessakin. Kiiltoeukryfia kasvaa luonnossa Australian Tasmaniassa.

Kiiltoeukryfiaa kasvatetaan koristekasvina ja sitä on käytetty myös perinteisessä lääkinnässä sekä puutavarana. Kiiltoeukryfia on temperaattisten alueiden kasvi ja kasvaa parhaiten alueilla, joilla päivien keskilämpötila on vuoden ympäri +12°C – +22°C. Laji kuitenkin selviää alueilla, joilla päivien keskilämpötila on +5°C – +26°C vuoden ympäri. Lepotilassa kasvi voi selvitä –5°C:een lämpötilastakin, mutta nuoret yksilöt kärsivät usein pahoja vaurioita pakkasessa. Kiiltoeukryfialle suotuinen vuotuisen sademäärä on 1300–1700 mm, mutta laji pärjää 1000–2500 mm vuotuisella sademäärälläkin. Kiiltoeukryfia vaatii kasvaakseen avoimen, mutta suojaisen kasvupaikan sekä hieman kostean ja kalkittoman maaperän, jonka pH on mielellään 5–6.

  1. IUCN SSC Global Tree Specialist Group & Botanic Gardens Conservation International (BGCI): Eucryphia lucida IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-3. 2021. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 4.1.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]