Tähän artikkeliin ei ole merkitty lähteitä, joten tiedot kannattaa tarkistaa muista tietolähteistä. Voit auttaa Wikipediaa lisäämällä artikkeliin tarkistettavissa olevia lähteitä ja merkitsemällä ne ohjeen mukaan. |
Kim Hyon-hui (hangul: 김현희; hanja: 金賢姬, 27. tammikuuta 1962) on entinen pohjoiskorealainen vakooja ja terroristi, joka tappoi 115 ihmistä räjäyttämällä Korean Airin lennon 858 matkalla Bagdadista Souliin olleen Boeing 707 -matkustajakoneen vuonna 1987. Myöhemmin hän jäi kiinni rikoskumppaninsa kanssa Abu Dhabissa, mutta pyörtyi syanidikapselia purressaan ja saatiin kiinni. Hän tunnusti tekonsa pommi-iskusta.[1] Oikeudessa hänelle langetettiin kuolemantuomio vuonna 1989, mutta Etelä-Korean presidentti Roh Tae-woo armahti hänet.
Kim Hyon-hui syntyi Kaesŏngissa vuonna 1962. Hänen isänsä oli diplomaatti ja eräässä vaiheessa perhe muutti Kuubaan. Koulutuksen jälkeen Kim alkoi näyttelijäksi, mutta liittyi lopulta Pohjois-Korean tiedustelupalveluun.
Tiedustelupalvelussa Kim siirrettiin ohjelmaan, jossa hänet piti kouluttaa vakoojaksi. Hänelle annettiin salanimi "Ok Hwa". Kim eli seuraavat seitsemän vuotta tiedustelupalvelun koulutuskeskuksessa pääkaupungin Pjongjangin lähistöllä. Koulutukseen kuului kolme vuotta japanin kielen kursseja, joiden kouluttajana toimi Japanin kansalainen Yaeko Taguichi. Pohjois-Korean hallitus oli kaapannut hänet maahan vuonna 1978. Koulutuskeskuksen oppilaat, mukaan lukien Kim, indoktrinoitiin ehdottoman uskollisiksi Pohjois-Korean hallitukselle ja jucheaatteelle propagandaelokuvilla. Kimin viimeiset harjoitukset huipentuivat dokumenttien varastamiseen suurlähetystön jäljitelmästä. Kim matkusti Kiinaan ja myöhemmin Eurooppaan Pohjois-Korean tiedustelupalvelun vanhemman vakoojan Kim Seung-ilin kanssa.
Vuonna 1987 25-vuotias Kim Hyon-hui ja 70-vuotias Kim Seung-il saivat Pohjois-Korean hallituksen käskyn räjäyttää Korean Airin lento 858. Heille annettiin väärennetyt japanilaiset passit, joiden mukaan Kim Hyon-hui oli "Mayumi Hachiya" ja Kim Seung-il oli hänen isänsä "Shinichi Hachiya". Molemmat matkustivat Unkarin pääkaupunkiin Budapestiin, jossa Pohjois-Korean agentit antoivat heille 350 grammaa C-4-muoviräjähdettä. Pommi oli kätketty radiovastaanottimen sisälle. Kim Hyon-hui ja Kim Seung-il nousivat Korean Airin lennolle 858 Bagdadissa ja jättivät pommin lojumaan rahtiruumaan. He poistuivat koneesta Abu Dhabissa Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa. Pommi räjähti tuhoten Boeing 707 -matkustajalentokoneen Andamaanienmeren yllä kesken lentomatkan Bangkokiin. Koneen kaikki 115 miehistön jäsentä ja matkustajaa kuolivat räjähdyksessä.
Kim Hyon-hui ja Kim Seung-ilin alkuperäisen pakomatkan kuului matkustaa Abu Dhabista Ammanin kautta Roomaan, mutta hankaluudet viisumien kanssa johtivat muutokseen suunnitelmissa. He matkustavat Bahrainiin, jossa viranomaiset kuitenkin huomasivat heidän passinsa väärennetyiksi. Kim Seung-il puraisi rikki savukkeeseen piilotetun tappavan myrkyllisen syanidikapselin ja kuoli välittömästi. Kim Hyon-hui ehti myös puraista savukkeen rikki, mutta vain osa myrkystä kulkeutui hänen elimistöönsä eikä aiheuttanut hengenvaaraa. Hänet siirrettiin sairaalaan ja myöhemmin kuulusteltiin itsemurhayrityksestä. Kim teeskenteli kiinalaista orpotyttöä nimeltä "Pai Chui Hui", joka oli tavannut vanhemman japanilaisen miehen. Hänen kiinalainen aksenttinsa ei kuitenkaan vaikuttanut uskottavalta ja viranomaiset tunnistivat hänet Pohjois-Korean vakoojaksi. Kim lennätettiin Etelä-Korean pääkaupunkiin Souliin.
Etelä-Koreassa Kim vakuutti kahdeksan vuorokautta, että hän oli Japanissa asuva Kiinan kansalainen. Lopulta Kim murtui ja paljasti itsensä pohjoiskorealaiseksi terroristiksi, joka oli vastuussa Korean Airin lennon 858 räjähdyksestä. Ennen Kimin tunnustusta lennon uhrien perheet ja kansalaisaktivistit olivat syyttäneet Chun Doo-hwanin sotilashallitusta pommi-iskun järjestämisestä pelotellakseen vastaehdokkaita vuoden 1987 presidentinvaaleissa. Kim kertoi päättäneensä tunnustaa henkilöllisyytensä, koska hän oli nähnyt Soulissa eteläkorealaisten hyvinvoinnin. Pohjois-Korean viranomaiset olivat uskotelleet hänelle, että Etelä-Korean kansa kärsii nälänhädästä ja köyhyydestä. Kimille oli selitetty terrori-iskun olevan merkkitapaus Koreoiden yhdistymisessä. Kuulusteluissa Kim väitti käskyn räjäyttää Korean Airin lento 858 tulleen suoraan Pohjois-Korean johtajan Kim Il-sungin pojalta Kim Jong-ililtä, joka halusi Etelä-Korean peruvan tulevan vuoden 1988 parlamenttivaalit ja Soulin kesäolympialaiset terrori-iskun takia. Vuoden 1989 maaliskuussa Kim tuomittiin kuolemaan, mutta presidentti Roh Tae-woo armahti hänet, koska hän katsoi Kimin Pohjois-Korean hallituksen aivopesun ja valheiden uhriksi.
Kim elää tuntemattomassa sijainnissa Korean Airin lennon 858 uhrien perheiden ja hänet maanpetturiksi julistaneen Pohjois-Korean hallituksen salamurhaajien varalta. Hänen aviomiehensä on entinen Etelä-Korean tiedustelupalvelun agentti, joka oli hänen henkivartijansa. Kim on kirjoittanut vuonna 1993 julkaistun muistelmateoksen Sieluni kyyneleet, jossa hän kertoo lapsuudestaan, koulutuksestaan, terrori-iskusta ja oikeudenkäynnistään. Hän on lahjoittanut kirjan tulot Korean Airin lennon 858 uhrien omaisille. Viime vuosina Kim on perehtynyt Pohjois-Korean kidnappaamien japanilaisten kohtaloiden selvittämiseen.[2]