Kisatyttö on urheilutapahtumassa toimiva nuori nainen, jonka tehtävät voivat liittyä tapahtuman tiedotus- ja suhdetoimintaan (PR-emäntä), vieraanvaraisuuteen sekä kilpailijoiden ja yleisön opastamiseen, viihdyttämiseen ja kannustamiseen. Kisatyttöjä on käytetty laajasti muun muassa moottoriurheilutapahtumissa (varikkotyttö, engl. race girl, grid girl) sekä hiihdon ja jääkiekon maailmanmestaruuskilpailuissa. Kisatyttöjen rooli voi vaihdella pelkästä poseerauksesta vaativaan lehdistöavustajan tai kisaoppaan työhön. Työ huipentuu usein palkintojenjakoon liittyviin seremonioihin, mutta tehtävät voivat alkaa jo kisoja edeltävistä tiedotus- ja markkinointitilaisuuksista.[1][2] Tehtävästä ei välttämättä makseta lainkaan palkkaa[3], vaan tehtävä voi olla vapaaehtoistyötä tai korvaus voidaan antaa esimerkiksi kisaa sponsoroivien yritysten lahjakortteina[4].
Perinteisen sukupuolivaatimuksen lisäksi kisatytöiltä on edellytetty muun muassa reippautta, urheilullisuutta, rohkeutta, edustavuutta, esiintymiskykyä, kielitaitoa, ryhmädynamiikkaa ja rytmitajua[5][6][7][8][1]. Kisatyttöjen valintaa on toteutettu kuvallisten hakemusten lisäksi myös julkisten kauneuskilpailujen tai yleisöäänestysten muodossa[4][9].
Viime vuosikymmeninä kisatyttöjen käyttöä on alettu kritisoida sukupuolten tasa-arvonäkemysten muututtua. Formula 1 -kilpailuissa luovuttiin varikkotyttöjen käytöstä vuonna 2018, koska sen katsottiin olevan ”selkeästi ristiriidassa nykypäivän yhteiskuntanormien kanssa”[10]. Nuorten naisten sijaan kilpailujen eräänlaisiksi maskoteiksi otettiin kartingia harrastavia lapsia, grid kids[11], joskin tämä herätti jonkin verran keskustelua lasten turvallisuudesta varikko-oloissa[12].
Salpausselän kisoissa päädyttiin vuonna 1987 tasa-arvovaltuutetun huomautuksesta hakemaan tehtävään myös kisapoikia[5][3], joita seuraavan vuoden 400 hakijan joukossa oli kuitenkin vain kaksi[13]. Kolme vuosikymmentä myöhemmin Salpausselän kisatyttökoordinaattori Tanja Arvila olikin perinteisellä kannalla: ”Kisatyttö on kisatyttö. Ei ole olemassa kisapoikia. Tiettyjä perinteitä on syytä kunnioittaa.”[1] Molempia sukupuolia ainakin teoriassa suosivan ratkaisun teki myös Lahden MM-hiihtojen 2017 kisaorganisaatio sen jälkeen, kun Opiskelijoiden liikuntaliiton varapuheenjohtaja Teemu Palkki oli ironisoinut hakuilmoituksen sukupuolioletusta blogikirjoituksessaan ilmoittamalla hakevansa itse tehtävään[14]. Ratkaisua kritisoi muun muassa Juha Mieto: ”[O]len kasvanut kulttuurissa, jossa naisille luontaisesti sopivista asioista on pidettävä kiinni. Kisatyttö on kisatyttö, sillä selvä.”[15]