Komisario Palmun erehdys

Tämä artikkeli käsittelee vuoden 1940 kirjaa. Komisario Palmun erehdys on myös vuonna 1960 valmistunut elokuva.
Komisario Palmun erehdys
Kirjailija Mika Waltari
Kieli suomi
Genre Rikoskirjallisuus
Kustantaja WSOY
Julkaistu 1940
Sivumäärä 272
Sarja: Komisario Palmu
Edeltävä Kuka murhasi rouva Skrofin?
Seuraava Tähdet kertovat, Komisario Palmu
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Komisario Palmun erehdys on Mika Waltarin kirjoittama vuonna 1940 ilmestynyt salapoliisiromaani. Kirja on Komisario Palmu -sarjan toinen Kuka murhasi rouva Skrofin? -teoksen jälkeen.[1]

Syksyiseen Helsinkiin sijoittuvassa tarinassa rikkaan suvun musta lammas Bruno Rygseck löydetään kotoaan kylpyammeeseensa hukkuneena. Bruno omistaa asunnon Helsingin hienostoalueella Kaivopuistossa. Talon henkilökuntaan kuuluvat keittäjä ja hovimestari.

Komisario Palmu apulaisineen alkaa tutkia tapausta, joka aluksi näyttää selvältä tapaturmalta. Palmua kuitenkin ihmetyttää muun muassa, miksi suurin osa suvusta oli yhtä aikaa paikalla Brunon luona. Alkuvaiheen tapahtumissa on epäselvää myös se, onko Bruno hukkunut vai vielä sittenkin hengissä. Kun tieto Brunon kuolemasta tulee, komisario Palmu alkaa tutkia aluksi tapaturmalta vaikuttavaa onnettomuutta. Pian selviää, että Bruno onkin murhattu. Tämän paljastaa hovimestarin kertomus kylpyhuoneen valokatkaisijasta. Mahdollisia epäiltyjä ovat useat suvun jäsenet sekä oudosti käyttäytyvä hovimestari Batler. Jokainen epäillyistä tuntuu kantaneen kaunaa Brunoa kohtaan, minkä vuoksi jutun selvittäminen ei ole helppoa.

Matti Kassila on ohjannut kirjasta vuonna 1960 elokuvan Komisario Palmun erehdys, jossa Palmua esittää Joel Rinne.

Joel Elstelän ohjaama ensimmäinen teatterisovitus kirjasta oli Helsingin kaupunginteatterin ohjelmistossa elokuusta joulukuuhun 2016. Palmua esitti Mikko Kivinen.[2] Loppuvuodesta 2017 Mikkelin teatterissa sai ensi-illan uusi sovitus, jossa Palmua näyttelee Ismo Sievinen. Ohjaaja on edelleen Elstelä.[3] Kivisen tulkinta Palmusta jakoi arvostelijoiden mielipiteitä, mutta Sievistä on pidetty onnistuneena valintana.lähde?