Kontekstomia

Kontekstomia (engl. context = asiayhteys, -tomy = lääketieteessä pois leikkaava operaatio)[1] eli asiayhteydestä irrottaminen on argumentointivirhe, jossa lainataan argumentoinnin tueksi lähdettä mahdollisesti sanantarkasti oikein mutta kuitenkin irti asiayhteydestä siten, että viesti ymmärretään eri tavoin kuin koko asiayhteydestä voi päätellä, jopa päinvastoin. Kontekstomialla voidaan käyttää jotain auktoriteettia perustelemaan sellaista viestiä, mitä se ei todellisuudessa kannata. Sillä voidaan myös tuottaa perätöntä ennakkoluuloa henkilöä tai lähdettä kohtaan.[2]

Muun muassa tästä syystä on tärkeää vaatia tarkkaa lähteiden ilmoittamista, jotta asiayhteys voidaan tarkistaa. Samasta syystä tulee pyrkiä viittaamaan aina alkuperäisiin lähteisiin, ettei syyllistytä tahattomaan kontekstomiaan.

Kuten useimpiin argumentointivirheisiin, myös kontekstomiaan voi vedota perusteetta puolustuskeinona. Kontekstomiasta syytettäessä on siksi vaadittava osoittamaan tarkoitettu oikea konteksti.

  1. -tomy, The Free Dictionary. Viitattu 18.11.2014.
  2. McGlone, M. S. 2005. Quoted Out of Context: Contextomy and Its Consequences. Journal of Communication 55 (2), 330–346. doi: 10.1111/j.1460-2466.2005.tb02675.xtiivistelmä(englanniksi)