Kudzu

Kudzu
Pueraria montana kukassa
Pueraria montana kukassa
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Fabales
Heimo: Hernekasvit Fabaceae
Alaheimo: Faboideae
Suku: Kudzut Pueraria
Katso myös

  Kudzu Wikispeciesissä
  Kudzu Commonsissa

Kudzu on yleisnimitys yhdelle tai muutamille kudzujen (Pueraria) suvun lajille. Kudzut ovat monivuotisia köynnöskasveja, jotka kiipeilevät, kiertävät ja tukahduttavat muita luonnossa kasvavia kasveja. Niitä pidetään yleisesti rikkakasveina, ja esimerkiksi Pohjois-Amerikassa kudzu on haitallinen vieraslaji. Kudzut ovat syötäviä ja niitä voidaan käyttää lääkekasveina. Niillä on todettu tehoa muun muassa tupakoinnin ja alkoholismin lopettamisessa[1]. Kudzut ovat kotoperäisiä lajeja pääosin Itä- ja Kaakkois-Aasiassa ja Tyynenmeren saaristossa.

Taksonomia ja nimikkeistö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Kudzun palkoja

Kudzu merkitsee yhtä tai useampaa kudzujen suvun lajia. Niiden väliset morfologiset erot ovat hienovaraisia, ja ne voivat risteytyä toistensa kanssa. Kudzu-lajikkeet ovat peräisin useammasta kuin yhdestä kudzu-lajista.[2]

Kudzulajeja ovat esimerkiksi:

Kudzu leviää maanpäällisesti kasvavan köynnöksen avulla. Köynnöksessä olevat nystyrät kasvattavat juuret ja uusi kasvi alkaa kasvaa. Kudzu leviää myös siemenistä. Siemenet ovat hyytelömäisessä massassa kovan kuoren sisällä. Uuden sadon siemenet voivat kypsyä saman vuoden syksyllä, vaikka se onkin harvinaista. Kovan kuoren suojassa olevat siemenet voivat pysyä elinvoimaisina useiden vuosien ajan. Itääkseen ne vaativat märän maan ja yli 20 °C:n lämpötilan viiidestä seitsemään päivän ajan.

Kun siemenet ovat itäneet, taimet on pidettävä hyvin valutetussa turpeessa, joka säilyttää korkean kosteuden. Kasvuvaiheen aikana on tärkeää, että kudzu saa mahdollisimman paljon auringonvaloa. Kudzu-taimet ovat herkkiä mekaanisille vaurioille ja kemiallisille lannoitteille. Ne eivät siedä pitkää kuivuutta tai tulvia.

Maaperän parantaminen ja säilyttäminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kudzuja on käytetty mm. eroosion hallitsemiseen ja maaperän parantamiseen. Palkokasvina se lisää maaperän typensitomiskykyä.

Päihteiden käytön lopettaminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kudzua on käytetty lääkekasvina perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä. Siitä on saatu apua paitsi alkoholin, myös tupakan käytön lopettamiseen. Kudzun vaikuttavuus päihteiden käytön lopettamisessa perustuu sen sisältämään dihydromyrisetiiniin. Dihydromyrisetiiniä (DHM) on myös eräissä muissa kasveissa kuten aasialaisessa Pueraria lobata kudzu-kasvissa ja suomalaisessa kiiltopajussa (Salix phylicifolia). Se, että kiiltopaju sisältää DHM:ää ei ole yleisesti tiedossa. Se voi olla syynä siihen, että kiiltopajua ei ole hyödynnetty kaupallisesti. DHM:ää kutsutaan myös nimellä ampelopsiini.

  • Tämän artikkelin pohjana ovat United States National Park Servicen ja United States Bureau of Land Managementin tekijän oikeudesta vapaat verkkosivut.
  1. Yi Shen, A. Kerstin Lindemeyer, Claudia Gonzalez, Xuesi M. Shao, Igor Spigelman, Richard W. Olsen: Dihydromyricetin As a Novel Anti-Alcohol Intoxication Medication. The Journal of Neuroscience, 4.1.2012, 32. vsk, nro 1, s. 390–401. PubMed:22219299 doi:10.1523/JNEUROSCI.4639-11.2012 ISSN 0270-6474 Artikkelin verkkoversio.
  2. D. K. Jewett; C. J. Jiang; K. O. Britton; J. H. Sun; J. Tang (1 September 2003). "Characterizing Specimens of Kudzu and Related Taxa with RAPD's". Castanea. 68 (3): 254–260. ISSN 0008-7475. JSTOR 4034173.