Kuparivaahtera

Kuparivaahtera
Kuparivaahtera arboretumissa Rendeux'ssa Belgiassa
Kuparivaahtera arboretumissa Rendeux'ssa Belgiassa
Uhanalaisuusluokitus

Erittäin uhanalainen [1]

Erittäin uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Sapindales
Heimo: Saippuamarjakasvit Sapindaceae
Suku: Vaahterat Acer
Laji: griseum
Kaksiosainen nimi

Acer griseum
(Franch.) Pax

Katso myös

  Kuparivaahtera Wikispeciesissä
  Kuparivaahtera Commonsissa

Kuparivaahtera (Acer griseum) on saippuamarjakasvien (Sapindaceae) heimoon, vaahteroiden (Acer) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on pieni kausivihanta puulaji, jolla pyöreä tai soikea latvus ja pystykasvuiset oksat. Kuparivaahtera tunnetaan erityisesti sen hilseilevästä kaarnasta, jonka väri vaihtelee kuparinoranssista kanelinruskeaan. Lajilla on myös näyttävä oranssin ja punaisen väliltä oleva syysväri.

Kuparivaahtera kasvaa tavallisesti 6–9 metriä korkeaksi, mutta joskus jopa 12 metriä korkeaksi. Sen lehdet ovat 7–13 cm pitkiä ja kolmilehdykkäisiä. Keskimmäinen lehdykkä on lyhytruotinen. Yläpinnoiltaan lehdet ovat vihreitä, mutta alapinnoiltaan sinertävän- tai harmaanvihreitä ja hienokarvaisia. Kuparivaahteran kukinnot ovat roikkuvia viuhkoja ja yksittäiset kukat ovat mitättömän pieniä ja kellertäviä. Kuparivaahtera kukkii huhtikuussa tai toukokuun alkupuolella. Kukista kehittyvät hedelmät ovat lenninsiivellisiä pähkylöitä (samaroita), ja niissä on epätavallisen suuret siemenet.

Kuparivaahtera kasvaa luontaisena Kiinan keskiosien sekametsissä.

Kuparivaahtera on näyttävä pienikokoinen koristepuu pihalle tai puutarhaan. Lisäksi lajia käytetään bonsaipuuna, etenkin Euroopassa. Kasvatettuna kuparivaahtera kasvaa helposti keskikosteassa, hieman happamassa sekä hyvin vettä läpäisevässä maaperässä täydessä auringon valossa tai puolivarjossa. Laji suosii kosteaa, mutta hyvin vettä läpäisevää maaperää, eikä kestä kuivuutta. Lajin lisääminen siemenistä on haastavaa, sillä on arvioitu, että jopa noin 95% puun tuottamista siemenistä ei olisi elinkelpoisia.

  1. Aiello, A. & Crowley, D.: Acer griseum IUCN Red List of Threatened Species. Version 2023-1. 2019. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 25.1.2024. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]