Luettelo balettitermeistä

Tämä on luettelo yleisimmistä klassisessa baletissa käytetyistä termeistä. Termistö vaihtelee hieman koulukunnittain ja samalle liikkeelle on sekä useampia nimityksiä että hieman toisistaan poikkeavia suoritustapoja. Suomessa noudatetaan yleisimmin venäläisen koulukunnan metodia (Vaganova-metodi). Muita tärkeitä koulukuntia ovat ranskalainen, italialainen (Cecchetti), tanskalainen (Bournonville) ja englantilainen koulu (Royal Academy of Dance, RAD).


A B C D E F G J L M O P Q R S T V

Musiikkitermi "hitaasti". Balettiharjoittelun yhteydessä adagiolla tarkoitetaan hitaita liikesarjoja, joilla pyritään kehittämään tanssijan tasapainoa, voimaa ja kauniita linjauksia. Tällainen harjoitus voidaan tehdä joko tangossa eli à la barre tai keskilattialla eli au milieu. Yleisimmät adagiossa käytetyt liikkeet ovat pliét, port de brast, developpét, fouetté-käännökset, rond de jambe't, attitude'it, arabesque'it ja erilaiset piruetit sekä näitä yhdistävät väliaskeleet. Balettiesityksessä adagioksi kutsutaan grand pas de deux'n alkuosiota, jossa ballerina tanssii partnerinsa tukemana. Musiikin tempo ei välttämättä ole adagio, vaan termi viittaa tanssin rauhalliseen ja virtaavaan liikelaatuun.

Ilmassa. Esimerkiksi rond de jambe en l'air on rond de jambe tehtynä niin, ettei jalkaa liikuteta lattian pinnassa vaan ilmassa. Vrt. à terre.

Musiikkitermi "eloisa, ripeä". Baletin yhteydessä käytettynä tarkoitetaan nopeaan musiikkiin tehtäviä liikkeitä kuten hyppyjä. Petit allegroon kuuluvat pienet, nopeat ja suurta jalkojen näppäryyttä vaativat hypyt kuten pas assemblé tai changement de pieds. Grand allegroon kuuluvat maksimiponnistusta vaativat suuret ja usein liikkuvat hypyt kuten grand jeté tai pas jeté entrelacé. Nämä vaativat usein erilaisia vauhti- ja väliaskeleita kuten pas chassé tai pas glissade.

Pidennetty. Käsien ojentaminen kaarevasta asennosta. Samalla kämmen käännetään kohti lattiaa. Esimerkiksi arabesque-asennossa kädet ovat allongé, jotta ne korostaisivat taakse ojennetun jalan pitkää linjaa.

Four different arabesques

Arabialaiseen tapaan. Kuvataiteessa tarkoittaa viivaornamenttia. Asento, jossa tanssija seisoo toinen jalka ojennettuna taakse. Kädet pidetään kannatettuina harmonisessa asennossa allongé ja näin pyritään muodostamaan mahdollisimman pitkä linja sormenpäistä varpaisiin. Arabeskeja on neljä erilaista, joista 1. ja 2. ns. avoimessa asennossa (takana on yleisön puoleinen jalka) ja 3. ja 4. suljetussa (tukijalka on yleisön puoleisena).

Taaksepäin.

Assemblé, pas

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koota, liittää yhteen. Hyppy, jossa työskentelevä jalka liukuu lattiaa pitkin ja heitetään ilmaan. Jalan ollessa ilmassa tukijalka ponnistaa suoraan ylös nilkka ojennettuna. Assembléssa siis ponnistetaan yhdeltä jalalta, mutta laskeudutaan kahdelle jalalle.

  • Grand pas assembléssa jalka heitetään ennen ponnistusta vaakatasoon ja myös hypätään ylemmäs.
  • Pas assemblé battussä hyppyyn lisätään jalkojen isku yhteen V-asennossa ilmassa, jonka jälkeen pienellä avauksella jalkojen järjestys vaihdetaan ennen alastuloa.
  • Pas assemblé doublessa tehdään kaksi assembléeta sivulle peräkkäin ja vasta jälkimmäisellä etujalka vaihtuu.
  • Pas assemblé en tournant on assemblé samalla kääntyen. Käännös voi olla myös vain neljännes- tai puolikäännös.
  • Pas assemblé portéssa hypyllä myös liikutaan heitetyn jalan suuntaan.
  • Pas assemblé soutenu tehdään varpailla au pointe (tai puolivarpailla demi pointe). Jalka imaistaan avatusta asennosta viidenteen samalla nousten varpaiden kärjille.
  • Pas assemblé soutenu en tournantissa liikkeen päätteeksi tehdään käännös varpailla (tai puolivarpailla) V-asennossa.

Jalkojen liikkeissä käytettyjä eri korkeuksia kuvataan asteluvuilla: 90 astetta tarkoittaa vaaka-tasoon nostettua jalkaa ja 45 astetta sen ja lattiatason puoliväliä. Kuitenkin termillä 90 astetta tarkoitetaan usein liikkeen grand-muodon minimikorkeutta – ylärajaa ei ole määritelty. Nykyään monet pystyvät jopa ns. kello kuuden asentoon, jossa jalka on nostettu suoraan kohti kattoa eli 180 asteen korkeuteen (ylempi jalka on siis "minuuttiviisarina" kello kahdessatoista – tukijalka lattialla on "tuntiviisarina" kello kuudessa). Myös 30 asteen korkeutta käytetään esimerkiksi battement frappé -liikkeessä: jalan ojentuessa sur le cou-de-pied -asennosta siten, että varvas kulkee vaakatasossa nousematta tai laskematta, saadaan 30 asteen korkeus. Tarkkuus jalan korkeuksissa on tärkeää kahdesta syystä: liikkeiden oikean suorituksen takia ja siksi, että lihaksisto työskentelee hieman eri lailla jalan eri korkeuksissa. Korkeuseroilla saadaan myös tanssiin vaihtelevuutta.

Astelukua 180 käytetään kuvaamaan myös jalkoihin vaadittavan aukikierron määrää: jalat käännetään lonkkanivelistä ulospäin siten, että jalkaterät ensimmäisessä asennossa muodostavat suoran linjan, jolla on sekä varpaat että kannat. Jalkaterien välissä on siis 180 asteen kulma.

Asento, jossa tanssija seisoo yhdellä jalalla ja toinen jalka on nostettu taakse polvi hieman koukistettuna. Posé attitude effacéessa jalka on lähes suora ja posé attitude croiséessa enemmän koukistettuna. Käytössä – sekä koreografioissa että harjoittelussa – on attitude myös eteen tehtynä, vaikka perinteinen Vaganova-koulu ei sitä tunnekaan.

Aukikierto, jalkojen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Baletille tyypillinen jalkojen asento, jossa jalat kierretään lonkkanivelestä ulospäin. Sen seurauksena jalkaterät ja polvet kääntyvät sivuille. Jalkojen aukikierto mahdollistaa suuret liikeradat, mutta on myös esteettinen elementti. Ammattiin tähtääviltä baletinopiskelijoilta vaaditaan luonnostaan hyvää lonkkanivelen aukikiertoa. Tavoitteena on pystyä kaikissa viidessä perusasennossa 180 asteen aukikiertoon, jolloin varpaat osoittavat suoraan sivuille.

Eteenpäin.

Balancé, pas

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valssiaskeleen kaltainen keinuva askel, jossa vaihdetaan painoa jalalta toiselle.

  • Grand battement jeté balancéssa jalka heitetään vuoroin eteen ja taakse yhdistettynä passé par terreilla. Sivulle liike voidaan tehdä vain keskilattialla, jolloin heitot tehdään vuorojaloin sivulle. Liikkeessä vartaloa taivutetaan aina poipäin heitetystä jalasta – siitä nimi balancé (keinuva).

Keinulauta. Jalan heitot peräkkäin eteen ja taakse samalla vartaloa poispäin heitetystä jalasta kallistaen. Voidaan tehdä joko matalana – tendu jeténä – tai korkeana – grand battement jeténä.

Baletissa tavoiteltava vaikutelma ilmaan pysähtymisestä hypyn aikana.

Ballonné, pas

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pomppiva askel. Hyppy yhdellä jalalla. Ilmassa toinen jalka ojentuu sur le cou-de-pied'stä ja koukistuu taas alastulossa.

  • Pas ballonné sur les pointes on nousu yhden jalan varpaille ja samalla toinen jalka ojentuu ilmaan sur le cou-de-pied'stä. Alastulo aloitusasentoon.
  • Pas coupé ballonnéssa astutaan noustessa (ponnistaessa) sur le cou-de-pied'ssä olevalle jalalle.

Ballotté, pas

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heitelty askel. Hyppyliike, jossa ojennetaan jalka vuoroin eteen ja taakse jalalta toiselle hypäten. Samalla vartalo kallistuu hieman poispäin ojennetusta jalasta. Näin syntyy liikkeen keinuva, "heittelehtivä" vaikutelma. Jalan avaus tehdään joko suorana tai koukistuksen kautta.

  • Pas de bourrée ballottéessa askeleet varpailla eivät vaihda jalkojen järjestystä ja demi pliéllä toinen jalka ojennetaan eteen tai taakse.
  • Battement developpé ballottéssa tehdään grand soutenu vuorojaloin eteen ja taakse yhdistettynä vartalon taivutukseen poispäin jalasta. Sivulle liike voidaan tehdä vain keskilattialla, jolloin grand soutenu tehdään vuorojaloin sivulle ja taivutetaan poispäin ojennetusta jalasta.

Baskilainen.

  • Pas de basque. Baskilainen askel. Puolelta toiselle keinahtava hyppyaskel. Yhdistelmä demi rondista ja hypähdyksestä jalalta toiselle, joita seuraa liikkeen päättävä pas tombé assemblé. Liikkeestä on olemassa myös muoto, jossa hypähdyksellä tehdään matala rond jaloilla vuorotellen ja sen perään pas coupé tombé, jolloin liikettä voidaan tehdä vuorojaloin peräkkäin samalla liikkuen.
  • Saut de basque. Baskilainen hyppy. Ympäri pyörähtävä hyppy jalanheitolla sivulle. Hyppy alkaa askeleella sivulle samalla kääntyen puoli kierrosta. Jalan heitto sivulle ja hyppy ilmaan kääntyen puoli kierrosta. Alastulo sivulle heitetylle jalalle. Voidaan tehdä myös ilmassa puolitoista kierrosta kääntyen.

Tanko. Balettitanko on vaakasuunnassa oleva seinään tai lattiaan kiinnitetty tanko, josta tanssija voi pitää tukea harjoitellessaan tekniikkaa. Balettitunnin alussa tehdään aina perusharjoitukset tangossa ennen siirtymistä keskilattialle. Tankosarjoihin kuuluvat yleensä pliét, tendut, tendu jetét, fondut, rond de jambet, frappét, developpét ja grand battement jetét.

  • À la barre. Tangolla.

Iskut. Nimike kaikille iskuilla (battu) tehtäville hypyille.

  • Battement tendu pour batterie Tendun avauksen jälkeen jalka isketään nilkka koukistettuna tukijalan eteen ja taakse ristiin sekä avataan uudestaan sivulle. Voidaan aloittaa myös iskulla ensin taakse. Harjoitus batterie-hyppyjä varten.
Ballet barre exercises: Battement jeté

Lyönti, isku. Jalan ojennus ja palauttaminen lähtöasentoon. Battementista on olemassa monia erilaisia muotoja.

  • Battement fondu on fondu-asennosta (tukijalka demi pliéssä ja toinen jalka sur le cou-de-pied) tehty molempien jalkojen yhtäaikainen ojennus.
  • Battement frappé on sur le cou-de-piedhen tehty terävä isku ja uusi ojennus.
  • Battement tendussä jalka ojentuu pitäen koko ajan kosketuksen lattiaan. Battement tendu on monien liikkeiden perusosa.
  • Battement tendu jetéssä jalka ojentuu nousten irti lattiasta, mutta korkeintaan 45 asteen kulmaan. Muita nimityksiä liikkeelle ovat battement glissé (liukuva isku) ja battement degagé (irtoava isku).
  • Battement relevé lent eli hidas jalan nosto suorana.
  • Grand battement jeté. Suuri heitetty isku. Ojennetun jalan heitto mahdollisimman korkealle.
  • Grand battement jeté en cloche (kellomaisesti) on grand battement jeté toistettuna niin, että jalkaa heilautetaan jatkuvana liikkeenä eteen ja taakse. Liikkeestä on käytössä myös nimitys grand battement jeté balancé (keinuva).
  • Grand battement jeté developpé on nopea developpé aksentoiden jalan ojennettua asentoa. Lempinimeltään "pehmeä battement".
  • Grand battement jeté pointé on jalan heitto, lasku alas varvas lattiaan ja uusi heitto.
Ballet barre exercises: Battement tendu

Battements divisés en quart

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neljänneksiin jaetut iskut. Liikesarja, joka koostuu neljästä dévéloppéesta eteen jatkaen liikettä neljännesfouetté-käännöksellä. Sarjan aikana siis käännökset muodostavat yhden ympyrän.

Lyöty, isketty. Liikesanan liitteenä kertoo, että liike tehdään jalkojen iskulla/iskuilla yhteen. Esimerkiksi pas jeté battu on pas jeté iskien jalat yhteen ilmalennon aikana.

  • Petits battements battus pienet iskut nilkassa edessä tai takana. Liike esiintyy esimerkiksi Joutsenlammessa, jossa ballerina tekee nopeita battuitä seisten varpaillaan partnerin tukemana.

Kädet, käsivarret.

  • Position des bras. Käsien asento.
  • Port de bras. Käden (tai käsien) liike, johon yhdistyvät myös pään ja vartalon liikkeet. Vaganova-metodissa on kuusi erilaista perusmuotoista, "akateemista" port de brasta.

Rikottu, hajonnut. Brisé on periaatteessa eteen tai taakse tehty liikkuva pas assemblé battullä eli jalkojen iskulla ilmassa viidennessä asennossa. Briséessä eteenpäin ilmaan heitetään viidennestä asennosta takimmainen jalka ensimmäisen asennon kautta liu'uttaen, se isketään ilmassa ponnistavan jalan eteen viidenteen asentoon ja palautetaan takaisin takimmaiseksi laskeuduttaessa alas viidenteen asentoon demi plié. Tehdään myös jalan heitolla taakse. Hypyllä liikutaan heitetyn jalan suuntaan.

  • Pas brisé dessus-dessous laskeutuu alas vuorotellen etu- ja takajalka sur le cou-de-piedssä.
  • Pas brisé volé eli lentävä brisé on brisé, joka laskeutuu yhdelle jalalle toinen ojennettuna eteen tai taakse.

Cabriole, pas

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hyppy jossa ojennetut jalat lyödään yhteen ilmassa. Petite cabriolessa jalat nousevat 45 asteen kulmaan ja grande cabriolessa 90 asteen kulmaan. Liikkeessä toinen jalka heitetään ilmaan ja tukijalka ponnistaa perään iskien toisen jalan vielä korkeammalle. Laskeutuminen tehdään ponnistaneelle jalalle.

  • Pas cabriole ferméssä jalat suljetaan V-asentoon heti alastulon jälkeen.

Chaînés, tours

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ketjut, lenkit. Käytetään myös pidempää nimikettä tours chaînés déboulés. Liike koostuu jatkuvana sarjana tehdyistä askelista samalla ympäri pyörien puolivarpailla tai au pointe.

Changement de pieds

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jalkojen vaihto. Changement'it ovat hyppyjä viidennessä asennossa, joissa vaihdetaan ilmassa etujalan ja takajalan paikkaa. Hypyt tehdään joskus myös en pointe hyppien.

  • Petit changements de piedsssä hyppy on matala ja nopea. Nilkat ja varpaat kuitenkin ojentuvat.
  • Grand changement de piedsssä hypätään korkealle ja korostetaan viidennen asennon säilyttämistä ilmalennon aikana. Jalkojen asento vaihdetaan vasta viime hetkellä ennen alastuloa.

Takaa-ajettu. Hyppy, jossa jälkimmäinen jalka "ajaa takaa" etumaista. Suomeksi vastaava termi on laukka-askel.

  • Pas chassé en tournantissa laukan ilmalennon aika pyörähdetään ympäri jalat ilmassa viidennessä asennossa. Lempinimeltään "blintsik". Myös nimike sissonne tombé en tournant on liikkeestä käytössä.

Viides.

  • Jalkojen viides asento Jalat ovat aukikierrettyinä peräkkäin kiinni toisissaan siten, että toisen jalan kantapää on kohdakkain toisen jalan varpaiden kanssa.

Vastaliike. Kulkusuuntaa muuttava askel, joka voidaan tehdä myös hyppynä.

Vartalo.

  • Corps de ballet tarkoittaa balettiesityksen kuoroa eli tanssijoita, jotka tanssivat ryhmänä.

Sivuttain.

Cou-de-pied, sur le

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nilkalla. Asento jalka koukistettuna tukijalan nilkan korkeudelle. Työskentelevä jalka voi olla joko tukijalan edessä, sivulla nilkan ympäri kiertyneenä tai takana.

  • sur le cou-de-pied 45 asteen korkeudella tehtynä: työskentelevä jalka on tukijalan säären puolivälissä. Käytetään esimerkiksi pirueteissa ja pas de bourréessa.

Katkaistu askel. Tukijalan lähelle astuttu askel, jolla tukijalkaa vaihdetaan esimerkiksi juuri ennen ojennusta tai hyppyä. Pas coupé dessous'ssa (alle) astutaan tukijalan taakse ja dessus'ssä (päälle) tukijalan eteen.

  • Pas jeté coupé en tournant. Yhdistelmäliike 3/4-kierroksisesta coupé dessousta ja käännöksen täydentävästä grand jetéstä.

Juosten. Esimerkiksi pas de bourrée couru: pienet juoksuaskeleet varpailla liikkuen eteen- tai taaksepäin.

  • Pas couru hyppynä on ennen suuria hyppyjä käytetty vauhtiaskel, jossa yhdeltä jalalta ponnistaen heitetään jalat vuorotellen matalalle eteen ilmaan ensimmäiseen asentoon. Alastulo ensin ilmaan heitetylle jalalle. Vaikutelma on kuin ottaisi muutaman juoksuaskeleen ilmassa.

Croisé, croisée

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ristissä. 1/8-käännöksen verran sivuttain yleisöön käännetty asento, jossa tanssijan jalat näyttävät yleisöstä katsottuna olevan ristissä eli yleisön puoleinen jalka on etumaisena. Ns. suljettu asento.

  • Épaulment croisé. Kääntyneenä 1/8-käännöksen verran viistosti yleisöön ja katse käännettynä yleisön puoleisen olan suuntaan. Yleisön puoleinen jalka on etumaisena.
  • Posé croisé devant. Jalka ojennettuna eteen croiséessa, kädet joko toisessa ja kolmannessa asennossa (grand posé) tai toisessa ja ensimmäisessä asennossa (petit posé). Käsien asennoista useampia variaatioita.
  • Posé croisé derrière. Jalka ojennettuna taakse croiséehen. Käsiasennoista useampia variaatioita.

Ristiin. Ristin sakaroiden suuntiin tehty liike eli neljännestä asennosta toiseen ja toisesta neljänteen. Esimerkiksi tendun voi tehdä en croix, jolloin se tehdään peräkkäin eteen, sivulle, taakse ja sivulle.

Danse de caractère

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karakteritanssi. Kansallisia tai kansantansseja esitettynä baletin liikekielellä. Esimerkiksi moldovalainen, venäläinen tai unkarilainen tanssi.

Sisäänpäin. Liike tehtynä kiertäen takaa eteenpäin, esimerkiksi rond de jambe en dedans. Piruettien yhteydessä tarkoittaa sisäänpäin, kohti tukijalkaa. Vastakohta on en dehors. Tarkoittaa myös sitä, kun koko liikesarja alkaa taaksepäin.

Ulospäin. Liike tehtynä kiertäen edestä taaksepäin. Piruettien yhteydessä ulospäin, poispäin tukijalasta. Vastakohta on en dedans. Käytetään myös tehtäessä koko liikesarja eteenpäin alkaen.

Puoli. Liikesanan liitteenä tarkoittaa liikkeen tekotapaa puolittain. Vrt. grand.

  • Demi plié. Tukijalan tai -jalkojen koukistaminen kantapään pysyessä lattiassa. Asento painuu näin vähän alemmas.
  • Demi pointe. Puolivarpailla. Tukijalan kantapää on ilmassa ja paino pelkällä päkiällä.
  • Demi rondissa jalka piirtää neljänneskaaren lattialla tai ilmassa.
  • Demi caractère

Takana.

Alle. Tarkoittaa työskentelevän jalan siirtymistä tukijalan taitse.

Päällä. Tarkoittaa työskentelevän jalan siirtymistä tukijalan editse.

Toinen.

  • Jalkojen toinen asento. Aukikierretyt jalat pienessä haara-asennossa.
  • Käsien toinen asento. Loivasti pyöristetyt kädet sivuille nostettuina.

Edessä.

Développé, battement

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Ballet barre exercises: Developpé en avant

Jalannosto koukistuksen kautta suoraksi ilmaan.

  • Battement dévéloppé ballotté. Grand soutenu -liike tehtynä vuorojaloin eteen ja taakse taivuttaen ojennuksella vartaloa jalasta poispäin.
  • Battement dévéloppé passé. Dévéloppén avauksen jälkeen jalka koukistetaan polven korkeudelle ja ojennetaan uuteen suuntaan.

Diagonale, en

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Diagonaaliin. Liikutaan tilassa diagonaalisesti eli nurkasta nurkkaan.

Jalan nopea demi rond ja palautus takaisin.

Kaksois-. Liite, jolla ilmaistaan liikkeen kahdentuminen. Esimerkiksi battement frappé doublessa yhdistetään petit battement ja frappé peräkkäin, jolloin iskuja nilkassa tulee kaksi peräkkäin.

Sivuun vedetty. Asento, jossa vartalo on kääntyneenä yleisöstä viistoon ja jalka ojennettuna itsestä sivulle. Écarté devantissa jalka on etuviistossa ja écarté derriéressä takaviistossa.

Échappé, pas

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Échappe on liike jonka aikana jalat avataan suljetusta asennosta. Échappén voi tehdä joko hyppynä tai au pointe:

  • Pas échappé sauté on pieni hyppy viidennestä asennosta avoimeen asentoon eli neljänteen tai toiseen asentoon.
  • Pas échappé sur les pointes on kokovarpaille tehty relevé viidennestä asennosta avautuen neljänteen tai toiseen asentoon.
  • Pas échappé en tournant on liike tehtynä kääntyen samalla 1/4- tai 1/2-käännöksen.

Effacé, effacée

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Effacé on yksi vartalon perussuunnista. Tanssija seisoo 1/8-käännöksen verran viistosti yleisöön siten, että jalat näyttävät olevan "avoimessa asennossa" eli yleisön puoleinen jalka on takimmaisena. Effacén vastakohta on croisé.

  • Épaulment effacéssa seistään 1/8-käännöksen verran sivuttain yleisöön katse yleisön puoleisen olan suuntaan käännettynä. Yleisön puoleinen jalka on takimmaisena.
  • Posé effacé devantissa effacéhen kääntyneessä asennossa toinen jalka on ojennettu eteen. Käsien asennosta on useita muunnelmia.
  • Posé effacé derrièreessä effacéhen kääntyneessä asennossa toinen jalka on ojennettu taakse. Käsien asennoista on useita muunnelmia.

Kasvokkain. Vartalon suunta yleisöön päin.

Hyppy, jonka aikana tanssija nopeasti vie ojennetut jalat ristiin eteen ja taakse iskien. Tärkeä batterie-hyppyperhe. Entrechat't nimetään kolmesta kymmeneen riippuen siitä kuinka monta kertaa jalat ristitään hypyn aikana. Parillisilla numeroilla ilmaistaan hypyt, joissa tullaan alas kahdelle jalalle ja parittomilla numeroilla yhdelle jalalle päättyvät.

  • Entrechat-trois. Hyppy ilmaan V-asennosta, jalkojen isku yhteen alkuasennossa ja alastulo yhdelle jalalle jakojen järjestystä vaihtaen sur le cou-de-pied'hen joko eteen tai taakse.
  • Entrechat-quatre. Hyppy ilmaan V-asennosta, isku yhteen jalkojen järjestystä vaihtaen ja alastulo alkuasentoon.

Entrelacé, pas jeté

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grand allegro -hyppy, jossa ponnistettaessa heitetään toinen jalka eteen, käännytään ilmassa puoli kierrosta ja samalla vaihdetaan jalkoja siten, että ponnistanut jalka jää alastullessa taakse arabesqueen.

Emboîté, pas

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Askeleet toistensa sisään. Hyppyjä jalalta toiselle ilmassa molemmat jalat ojentaen. Sama asento vaihtuu jalalta toiselle hypyllä. Tehdään monissa eri asennoissa joko paikallaan tai liikkuen sekä myös kääntyen en tournant.

Olkapään suuntaan. Vartalon asento kääntyneenä 1/8-käännöksen verran viistoon ja katse on yleisön puoleisen olkapään suuntaan. Vrt. en face. Épaulment voi olla croisé tai effacé riippuen siitä, kumpi jalka on etumaisena. Jalkojen ensimmäisessä tai toisessa asennossa ei koskaan olla épaulement, vaan ainoastaan kolmannessa, neljännessä tai viidennessä asennossa sekä asennoissa yhdellä jalalla seisten ja toinen jalka edessä tai takana.

Exercises à la barre

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harjoitukset tangolla, tankosarjat. Jokaisen balettitunnin alussa tehdään perusharjoitukset eli tankosarjat yhdellä tai kahdella kädellä tankoon tukien. Tankosarjat ovat klassisen baletin oppimisen perusta. Tankoon tukien liikkeitä on helpompi harjoitella ja kehittää tekniikkaa puhtaammaksi, kun ei tarvitse keskittyä niin paljon tasapainossa pysymiseen. Liikkeiden lisäksi pyritään kehittämään lihasvoimaa, notkeutta, lonkkien aukikiertoa ja vartalon kannatusta. Tankosarjat vaihtelevat hieman oppilaiden tason ja opettajan mukaan, mutta yleensä ne sisältävät nämä elementit:

  • Pliét ensimmäisessä, toisessa, neljännessä ja viidennessä asennossa
  • Battement tendut
  • Battement dégagét eli battement tendu jetét.
  • Battement fondut
  • Rond de jambet
  • Battement frappéet
  • Développét
  • Grand battement't

Exercises au milieu

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harjoitukset keskilattialla. Tangossa tehtyjen harjoitusten jälkeen siirrytään keskilattialle, jossa liikkeet tehdään ilman tukea. Jo tangossa tehtyjen liikkeiden lisäksi harjoitellaan muun muassa port de brasita, temps liétä, piruetteja. Liikesarjoihin voidaan nyt lisätä myös tilassa liikkuvia askeleita. Tärkeä osa keskilattiaharjoituksia on ns. grand adagio, jolla harjoitetaan tasapainoa ja käsien, vartalon ja jalkojen liikkeiden yhteyttä. Grand adagion liikeosia ovat muun muassa korkeat jalannostot, tasapainot, vartalon taivutukset sekä käännökset.

Yksi vartalon perussuunnista. Tanssija seisoo rintamasuunta yleisöön.

Kaatunut. Tehdään sekä hyppynä että askeleena. Molemmille tunnusomaista on "kaatuminen" eteenpäin pas tombéhen kääntyen croisésta croiséhen samalla kiertäen vartaloa katseen säilyessä yleisön suuntaan.

Jalka tuodaan sur le cou-de-pied'hen pyyhkäisten päkiällä lattiaa.

Tehdään ensin flic tukijalan eteen, avataan jalkaa hiukan sivulle ja pyyhkäistään päkiällä uudestaan lattiaa ja suljetaan jalka taakse sur-le-cou-de-piedhen, avataan haluttuun suuntaan. Liike voidaan aloittaa myös sulkien ensin taakse.

  • Flic-flac en tournantissa liikkeen aikana käännytään.

Fondu, battement

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Ballet barre exercises: Fondu

Sula, sulanut. Fondun alussa tukijalka on pliéssä ja työskentelevä jalka sur le cou-de-pied'ssä. Samalla kun tukijalka suoristuu, työskentelevä jalka ojentuu eteen, sivulle tai taakse. Liike pyritään suorittamaan erittäin pehmeästi, jatkuvasti ja sulavasti.

  • Battement fondu doublessa tukijalka tekee kaksi kertaa plién ja työskentelevä jalka ojennetaan vasta niistä jälkimmäisellä.
  • Grand fondu tehdään nostaen jalka ojennuksella 90 asteen korkeudelle.

Viilettää, kiitää. Fouettésta on paljon erilaisia variaatiota, joista tunnetun varmaankin on tour fouetté (fouetté en tournant). Kaikissa fouétte-liikkeissä tapahtuu sekä vartalon käännös että työskentelevän jalan suunnan vaihtuminen suhteessa tukijalkaan (esimerkiksi edestä taakse).

  • Tour fouetté eli fouetté-piruetti. Pyörähdys yhdellä jalalla, jossa työskentelevä jalka tekee käännöksen alussa pienen demi rondin edestä sivulle (tai vain aukeaa sivulle) ja koukistuu käännöksellä ensin tukijalan taakse ja vaihtaa eteen petit battementin omaisella pienellä liikkeellä. Usein taitavan ballerinan määreenä pidetään kykyä tehdä 32 fouettéta peräkkäin.
  • Grand fouetté effacé on käännös matalasta effacé attitude edessä -asennosta à la seconden kautta matalaan attitude effacé taakse -asentoon. Tehdään myös takaa eteen kääntyen.
  • Grand fouetté en tournant
  • Grand fouetté sautéssa jalka heitetään ilmaan grand battement jeté passélla, ponnistetaan yhdellä jalalla, käännytään vartalolla ilmassa puolikäännös ja laskeudutaan ponnistaneelle jalalle siten, että heitetty jalka jää ilmaan osoittamaan kohti alkuperäistä heittosuuntaa.

Frappé, Battement

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Ballet barre exercises: Frappé (double)

Isketty, naputettu. Jalan terävä isku sur le cou-de-pied -asentoon ja takaisin ojennukseen. Tehdään myös koukistaen työskentelevän jalan nilkka sur le cou-de-piedssä.

  • Battement frappé double on yhden petit battementin ja frappén yhdistelmä.

Glissade, pas

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liukua. Liikkuva askel, jossa työskentelevä jalka liukuu viidennestä asennosta haluttuun suuntaan ja tukijalka seuraa sulkien jalat takaisin viidenteen asentoon. Askel lähtee demi-pliéstä, josta työskentelevä jalka ojentuu lattiaa myöten nousten hieman ilmaan. Tukijalka ponnistaa samalla ja ojentuu suoraksi sivulle niin, että tanssija on pienen hetken ilmassa toisessa asennossa. (Tehdään myös eteen tai taakse, jolloin ilmassa ollaan neljännessä asennossa.) Paino siirtyy laskeutuessa työskentelevälle jalalle ja aiemmin tukijalkana ollut jalka liukuu viidenteen asentoon. Glissade on terre à terre -askel, jolla usein yhdistetään muita askelia tai hyppyjä. Pas glissade tehdään myös varpailla au pointe, jolloin se on askel varpaille viidenteen asentoon.

  • Tour glissade eli pas glissade en tournant on askel varpaille ja käännös V-asennossa.

Grand, grande

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suuri, iso. Liikesanan liitteenä käytettynä kuvaa liikkeen suoristustapaa mahdollisimman suurella liikelaajuudella.

  • Grand pliéssä tukijalkoja koukistetaan mahdollisimman paljon ja asento painuu aivan alas syvään kyykkyyn. Kantapäät nousevat tämän johdosta ilmaan ja paino siirtyy päkiöille – paitsi jalkojen toisessa asennossa kantojen nostoa ei tehdä, koska sen avulla ei pääse alemmas.
  • Grand-liite esimerkiksi battement-liikkeissä tarkoittaa, että liike tehdään vähintään 90 asteen korkeudelle eli vaakatasoon.
  • Grand rond de jambeissa jalka piirtää puolikaaren ilmaan eli kulkee edestä sivukautta taakse tai takaa sivukautta eteen.

Grand battement jeté

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jalan heitto korkealle suorana.

  • Grand battement jeté pointéssa varvas lasketaan heiton jälkeen lattiaan ja heitetään sitten uudestaan.
  • Grand battement jeté developpé on battement développé tehtynä nopeasti ja heiton kaltaisesti.
  • Grand battement jeté passé on passé par terrella alkava jalan heitto.
  • Grand battement jeté balancé jalan korkeat heitot eteen ja taakse samalla vartaloa heitetystä jalasta poispäin kallistaen.

Grand (pas) jeté

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suuri heitetty. Korkealla jalanheitolla alkava loikka jalalta toiselle. Ilmassa yritetään saada jalat avautumaan spagaattiin. Yleisimmin hyppysuunta on eteenpäin, mutta myös sivulle ja taaksepäin tehtävät muodot ovat olemassa.

  • Grand jeté fermé Suljettu. Myös nimellä jeté fondu. Hypyn jälkeen jalat suljetaan viidenteen asentoon. Vartalo keinahtaa puolelta toiselle hypyn aikana.

Grand jeté pas de chat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suuri kissa-askel. Grand jeté siten, että jalka heitetään eteen ponnistettaessa developpén eli koukun kautta.

Grand rond de jambe jeté

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suuri heitetty jalan ympyrä. Jalan heitto, joka lähtee hieman koukistetusta asennosta etuviistosta (rond en dehors'issa). Heitolla varvas piirtää suuren korkean kaaren sivulle ja tulee alas ojennukseen lattiaan taakse. En dedans alkaa takaviistosta ja päättyy ojennukseen eteen.

Jalkojen asennot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Baletissa on käytössä viisi erilaista aukikierrettyjen jalkojen perusasentoa. Kuudettakin asentoa nimikkeenä käytetään, mutta siinä jalat ovat vierekkäin varpaat eteenpäin suunnattuina. Koska aukikierto puuttuu, sitä ei lasketa varsinaisten perusasentojen joukkoon, vaikka asento esiintyykin sekä koreografiassa että balettiharjoittelussa. Kaikissa viidessä (kuudessa) asennossa seistään vartalon paino tasaisesti molemmilla jaloilla. Ensimmäisessä, toisessa ja kuudennessa asennossa jalat ovat vierekkäin ja kolmannessa, neljännessä ja viidennessä peräkkäin. Jalat voivat olla näissä asennoissa peräkkäin joko oikea tai vasen jalka edessä. Ks. aukikierto.

  • Ensimmäinen asento: Aukikierretyt jalat vierekkäin kiinni toisissaan kantapäät yhdessä ja varpaat sivuille osoittaen.
  • Toinen asento: Pieni haara-asento varpaat sivuille osoittaen.
  • Kolmas asento: Toinen jalka toisen edessä etumaisen jalan kanta takimmaisen jalkaterän keskikohdalla. Varpaat sivuille käännettyinä, jalat koko pituudeltaan kiinni toisissaan. Harjoittelussa käytössä viidennen asennon harjoitusmuotona.
  • Neljäs asento: Jalat peräkkäin pienen etäisyyden päässä toisistaan. Etumaisen jalan varpaat samalla linjalla takimmaisen jalan kantapään kanssa, varpaat sivuille käännettyinä.
  • Viides asento: Jalat tiivisti yhdessä koko pituudeltaan peräkkäin varpaat sivuille osoittaen siten, että etumaisen jalan varpaat ovat samalla linjalla takimmaisen kantapään kanssa.
  • Kuudes asento: Jalat varpaat eteenpäin käännettyinä tiiviisti vierekkäin ja yhdessä koko pituudeltaan.

Sääri, jalka.

Heitetty.

  • Pas jeté on hyppy jalalta toiselle. Jetéssa työskentelevä jalka harjataan ilmaan jalanheiton kaltaisesti ja paino siirtyy sille laskeuduttaessa. Varpailla tehtynä liike on askel yhdelle jalalle.
  • Pas jeté battu eli jeté iskulla. Ilmalennon aikana jalat lyödään yhteen.
  • Pas jeté fondu on erityisesti en pointe tehtävä liike. Siinä astutaan varpaille ja laskeudutaan pehmeästi pliéhen samalla ojentaen jalka kulkusuuntaan (eteen tai taakse).
  • Grand (pas) jeté eli suuri jeté. Grand jetéssa on tavoite heittää molempia jalkoja 90 astetta, jolloin ne muodostavat suoran linjan eli spagaatin ilmassa. Showtanssissa samasta hypystä käytetään usein nimitystä harppi. Grand jeté voidaan tehdä myös takimmainen jalka hieman koukistettuna eli attitudessa.
  • Battement tendu jeté jalan matala heitto.
  • Battement tendu jeté piquéssä jalan heittoon lisätään terävä näpäys varpailla lattiaan.
  • Grand battement jeté jalan suuri (korkea) heitto.
  • Grand battement jeté balancéssa jalan korkeat heitot tehdään vuoroin eteen ja taakse yhdistettynä passé par terreilla. Samalla vartalo kallistuu keinuen poispäin heitetystä jalasta – siitä liikkeen nimi. Liike voidaan tehdä myös heitoilla sivulle vuorojaloin.
  • Grand battement jeté demi rondissa jalan heitto ylös jatkuu demi rondilla.
  • Grand battement jeté developpé on nopea heitonomaisesti tehty developpé. Ns. "pehmeä" battement.
  • Grand battement jeté grand rondissa jalan heitto ylös jatkuu grand rondilla.
  • Grand battement jeté passé on heitto yhdistettynä passéhen – joko lattialla I asennon kautta tai jalkaa koukistaen polven korkeudella ohittaen.
  • Grand battement jeté pointéssa jalan heiton jälkeen varvas lasketaan lattiaan ja tehdään sitten uusi heitto, joka päättyy lähtöasentoon.

Käsien asennot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käsiasentojen nimityksissä on eroja eri koulukuntien välillä. Vaganova-metodi tuntee käsien kolme perusasentoa sekä niiden lisäksi ns. valmistavan perusasennon.

  • Valmistava perusasento: Kädet ovat alhaalla muodostaen soikion vartalon eteen. Kyynärpäät ovat sivuille käännettyinä, sormet kohti toisiaan ja käsivarret kevyesti kannatettuina hieman etuviistossa koko pituudeltaan irti vartalosta.
  • Ensimmäinen asento: Kädet on nostettu eteen. Ne muodostavat ympyrän siten että sormet ovat pallean korkeudella. Kämmenet ovat kohti vartaloa ja sormet kohti toisiaan.
  • Toinen asento: Käsivarret sivulla lähes vaakatasossa loivalla kaarella. Kämmenet käännettyinä eteenpäin ja kyynärpäät taaksepäin. Olkavarsi on aavistuksen etuviistossa ja kyynärvarsi pyöristyy hieman siitä eteenpäin. Käsivarret ovat hieman olkapäitä alempana.
  • Kolmas asento: Kädet ylhäällä muodostaen soikion pään ympärille, kuitenkin hieman etuviistoon. Sormet kohti toisiaan ja kämmen kohti päätä kääntyneenä. Kyynärpäät käännettynä sivulle.

Lisäksi vakiintuneita nimikkeitä ovat näiden perusasentojen välissä olevat alempi ensimmäinen asento, joka on korkeudeltaan valmistavan perusasennon ja ensimmäisen asennon välissä, sekä alempi toinen asento, joka on korkeudeltaan valmistavan perusasennon ja toisen asennon välissä. Lisää variaatioita käsiasentoihin saadaan allongé-liikkeellä. Se tarkoittaa käden asennon pidentämistä pyöreästä asennosta. Samalla kämmen kääntyy kohti lattiaa. Allongén voi tehdä mistä tahansa käsien perusasennosta. Joissakin koulukunnissa on omat nimikkeet sellaisille käsiasennoille, joissa kädet ovat keskenään eri asennoissa, mutta ne muodostuvat edellä lueteltujen asentojen yhdistelmistä.

Opetus, tunti.

Baletin tarinan sisältävä käsikirjoitus.

"Maneesissa". Liikkeen reittiä kuvaava termi, joka kertoo liikesarjan muodostavan ympyrän.

Ouvert, ouverte

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Auki, avonainen. Termi voidaan liittää asentoihin (toinen ja neljäs ovat ouvertes), raajoihin, suuntiin, tiettyihin sarjoihin tai askeliin.

  • Sissonne ouverte on hyppy, jossa kahdelta jalalta hypätään yhdelle jalalle ja samalla toinen avautuu eteen, sivulle tai taakse. Varpailla tehtynä nousu viidennestä asennosta ponnistaen yhden jalan varpaille, toinen jalka ojentuu ilmaan. Voidaan tehdä myös kääntyen en tournant.
  • Grand sissonne ouverte on hyppy avaten jalat suuren 90 asteen asentoon. Hyppy voidaan tehdä joko jalat suorina tai dévéloppéella avaten. Hyppy voidaan tehdä myös samalla liikkuen tai kääntyen en tournant. Varpaille tehtynä liike on nousu yhdelle jalalle suuriin 90 asteen asentoihin tehtynä.

Askel. Useimmiten käytetään etuliitteenä, kuten seuraavissa:

  • Pas de bourrée eli bourrée -askel (bourrée on eräs tanssi 1600-luvulta), joka voidaan tehdä kaikkiin suuntiin tai kääntyen. Kolmen askeleen sarja, joilla vaihdetaan tukijalkaa. Liikkeestä on paljon erilaisia variaatioita. Aluksi tukijalka on pliéssä ja työskentelevä jalka cou-de-piedssä, jalat ojentuvat ensimmäisellä askeleella painon siirtyessä työskentelevälle jalalle demi pointe ja pysyvät ojennettuina painon siirtyessä toisella askeleella takaisin tukijalalle demi pointe. Kolmannella askeleella paino siirtyy taas työskentelevälle jalalle, joka astuu kokojalalle laskeutuen pliéhen ja alkuperäinen tukijalka siirtyy cou-de-piedhen niin, että loppuasento on alkuasennon peilikuva. Tämä muoto on pas de bourrée changée, koska siinä jalkojen järjestys vaihtuu (edessä ollut jalka on lopussa takana). Pas de bourrée sans changéessa jalat pysyvät samassa järjestyksessä. Samaa liiketermiä käytetään paljon myös show- ja jazztanssissa, vaikka niissä tukijalan vaihtaminen askelin tehdään hieman erilaisella liikekielellä.
  • Pas de bourrée suivi on baletille tunnusomainen liike, jossa ballerina tekee pieniä askelia varpaiden kärjillä viidennessä asennossa. Esimerkiksi "Kuolevan joutsenen" soolossa ballerina liukuu tällä liikkeellä sisään selin yleisöön samalla imitoiden käsillään joutsenen siipiä.
  • Pas de chat eli kissan askel. Liikkuva hyppy, joka on saanut nimensä kissamaisesta liikekielestään. Jalat eteenpäin "kerien" tehtynä hyppy muistuttaa varsahyppyä, mutta jalat ovat aukikierrettyinä. Pas de chatssa jalkojen avauksella taaksepäin tehtynä jalat tekevät pienen "saksauksen" ilmassa matalassa attitude-asennossa.
  • Pas de deux eli askeleet kahdelle. Useimmiten mies- ja naissolistin yhdessä esittämä tanssikohtaus.
  • Pas de quatre eli askeleet neljälle. Myös eräiden historiallisten tanssien nimitys.
  • Pas de trois eli askeleet kolmelle.
  • Pas de valse eli valssiaskel. Pas de valse on samankaltainen kuin pas balancé, mutta pas de valsessa jalat eivät mene ristiin. Askel suoritetaan valssille tyypilliseen pehmeään ja keinuvaan tapaan.
  • Pas marché eli kävelyaskel. Askel yhdelle jalalle varpaille ja laskeutuminen pehmeästi pliéhen samalla ojentaen toisen jalan menosuuntaan. Vaganova-metodin mukaan liikkeen nimi on pas jeté fondu.
  • Pas de basque eli baskilainen askel. Pas de basque on kaunis puolelta toiselle keinuva ja hieman hypähtävä askel.
  • Pas de polka eli polkan askel

Pas de ciseaux

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saksihyppy.

Heitetty askel. Hyppynä alkaa jalan heitolla ilmaan, ponnistus ilmaan jalat avattuina ja alas ilmaan heitetylle jalalle. Varpailla: askel tasapainoon yhdelle jalalle. Voidaan tehdä paikallaan pysyen tai liikkuen eri suuntiin.

  • Pas jeté battu on pas jeté -hyppy, jossa jalat isketään ilmassa yhteen ennen alastuloa.
  • Pas jeté fondu Yleensä varpailla au pointe tehtävä kävely, jossa astutaan varpaan kärjelle ja laskeudutaan demi pliéhen pehmeästi samalla ojentaen toinen jalka menosuuntaan. Käytössä myös nimitys pas marché.
  • Pas jeté passé on hyppy, jossa jalat ohittavat toisensa ilmassa. Toiselta nimeltään pas poisson.
Ballet barre exercises: Passé

Ohittava. Tarkoittaa työskentelevän jalan suunnan vaihtoa tukijalan vierestä ohittaen. Ohittaminen voi tapahtua lattialla passé par terre, jolloin työjalka ohittaa tukijalan liukuen ensimmäisen asennon kautta, tai ilmassa työjalan polvea koukistaen. Esimerkiksi battement developpé passéessa ilmaan ojennettu jalka koukistetaan varpaat tukijalan polven korkeudelle ja ojennetaan uuteen suuntaan. Battement retiré passéessa jalka nostetaan viidennestä asennosta koukkuun polven korkeudelle ja lasketaan takaisin lattiaan toiselle puolelle tukijalkaa.

Penché, penchée

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nojautua. Käytetään liiketermin liitteenä. Esimerkiksi arabesque penchée'ssa vartalo nojautuu alaspäin ja taakse ojennettua jalkaa nostetaan kohti kattoa.

Petit, petite

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pieni. Liikesanan liitteenä käytettävä termi, joka kuvaa liikemuodon pienuutta – esimerkiksi hypyn tai asennon mataluutta.

Petits battements (sur le cou-de-pied)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pienet nopeat iskut jalan nilkassa sur le cou-de-pied. Jalka vaihtuu joka iskulla edestä taakse ja takaa eteen.

  • Petits battements battus sur le cou-de-pied: Pienet iskut nilkan korkeudella edessä tai takana ilman vaihtoa. Jalka avautuu hieman etu-/takaviistoon ja iskee takaisin lähtöasentoonsa.

Jalkaterä.

  • Cou-de-pied. Nilkka.
  • Pour le pied. Jalkaterää varten.
  • Changement de pieds. Jalkojen vaihto – hyppy V-asennossa vaihtaen jalkojen järjestystä.

Pistetty. Terävä astuminen työskentelevälle jalalle puoli- tai kokovarpaille.

  • Battement tendu jeté piqué. Tendu jetéhen lisätään terävä näpäys varpailla lattiaan.
  • Tour piqué (tai pirouette piqué). Askel ojennetulle jalalle ja pyörähdys sen päällä ympäri.

Pyöriä. Piruetti on ehkä tunnetuin balettiliike. Vauhti piruettiin otetaan liikettä edeltävästä pliéstä, josta ponnistetaan yhdelle jalalle puolivarpaille tai kokovarpaille. Tässä asennossa pyöritään ponnistuksessa saadulla vauhdilla haluttu määrä kierroksia. Tavallisimmin piruetin harjoittelu aloitetaan viidennestä asennosta, jossa tukijalka on pyöriessä ojennettuna ja toinen jalka sur le cou-de-pied. Erittäin tärkeää piruettia tehdessä on tasapaino ja todella hyvä vartalon kannatus, että painopiste pysyy oikeassa paikassa. Pyöriessä katse keskitetään tiettyyn pisteeseen ja päätä käännetään ripeästi, että katse pysyisi mahdollisimman keskeytymättömästi pisteessä. Piruetit tehdään en dedans tai en dehors.

  • Pirouette à la second eli piruetti toisessa asennossa on tyypillinen miesten esittämä piruetti. Siinä työskentelevä jalka on ojennettuna sivulle 90 asteen kulmassa.
  • Pirouette piqué (tai tour piqué) alkaa askeleella ojennetulle jalalle ja jatkuu pyörähdyksellä ympäri. Tehdään usein toistuvana liikkeenä en diagonale tai en manège.
Ballet exercise: demi plié

Taivuttaa, taivutettu. Plié on baletin perusliikkeitä, jonka hyvä hallitseminen on pohjana niin hypyille kuin pirueteillekin. Pliéssä tanssija koukistaa polviaan eli kyykistyy hieman. Monen liikkeen pohjana on demi plié, jossa tehdään vain pieni plié, mutta pliéstä on myös syvempi versio – grand plié, jossa painutaan alas asti ja kantapäät nousevat irti lattiasta (paitsi II asennon grand pliéssä). Tunnin alussa tangossa tehdään yleensä plié-sarja ensimmäisessä, toisessa, neljännessä ja viidennessä asennossa. Plié voidaan tehdä myös yhdellä jalalla seisten.

Ballet barre exerecises: Grand plié

Pliéssä on muiden balettiliikkeiden tapaan tärkeää säilyttää hyvä aukikierto ja vartalon kannatus. Jalkaterät siis osoittavat sivulle ja polvet taipuvat samassa suunnassa – näin vältetään polvivammat. Lantio laskeutuu suorassa linjassa alas, että liike pysyy tasapainoisena. Vaikka pliéssä polvet koukistetaan niin se ei silti tarkoita, että plié olisi lepo-asento. Jalkojen lihakset pitää olla koko ajan aktivoituna, että liike pysyy hallittuna ja kevyen näköisenä.

Pointé, grand battement jeté

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jalka heitetään korkealle, varvas käy lattialla ojennettuna ja jalka heitetään ylös uudestaan.

Pointes, sur les

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kärjillä. Jos liike suoritetaan sur les pointes niin se tehdään varvastossujen kärjillä seisten eli kokovarpailla. Varvastanssista käytetään myös termejä en pointe tai au pointe.

  • Demi pointe. Puolivarpailla. Seisten jalan päkiällä kannat ilmassa.

Kala. Asento, jossa jalat ovat ristissä viidennessä asennossa ja tiukasti yhdessä sekä selkä taivutettuna kaarelle. Poisson-asento tehdään hypätessä ilmaan tai parin kanssa niin, että miestanssija tukee ballerinaa.

Käsien kannatus. Port de bras voi tarkoittaa joko liikesarjaa, jossa käsi/kädet liikkuvat eri asentojen mukaan tai se voi tarkoittaa myös harjoitusta, jossa kehitetään käsien liikkeitä harmonisiksi ja kauniiksi. Käsien liikkeiden tulisi lähteä olkanivelestä, jolloin liikkeet virtaavat kauniisti. Kädet ovat hieman kaarevassa asennossa – niin että kyynärnivel ei pistä esiin terävänä kulmana. Pään ja hartioiden asennot sekä vartalon taivutukset täydentävät port de bras'ta.

  • Demi port de bras. Käsien liike lähtien valmistavasta perusasennosta ensimmäisen asennon kautta toiseen ja paluu lähtöasentoon. Katseella seurataan toista kättä, jolloin pää kääntyy sivulle käsien avautuessa toiseen asentoon. Voidaan tehdä myös yhdellä kädellä.
  • I port de bras (Vaganovan mukaan). Kädet kulkevat valmistavasta perusasennosta ensimmäisen asennon kautta kolmanteen asentoon, avataan toiseen asentoon ja paluu lähtöasentoon. Katse seuraa toista kättä kallistuen hieman poispäin siitä ensimmäisessä ja kolmannessa asennossa. Toisessa asennossa pää on käännettynä sivulle.
  • II port de bras (Vaganovan mukaan). Alkuasennossa kädet ovat toinen kolmannessa ja toinen toisessa asennossa. Kolmannesta asennosta käsi aukeaa toiseen ja kulkee siitä alempaan ensimmäiseen asentoon. Samalla käsi toisesta asennosta viedään kolmanteen asentoon. Molemmat tuodaan ensimmäiseen asentoon ja avataan siitä lähtöasentoon. Katse ja pää seuraavat käsien liikettä.
  • III port de bras (Vaganovan mukaan). Käsien liikerata on sama kuin I port de brasssa, mutta siihen yhdistetään vartalon taivutus eteen ja taakse. Eteentaivutuksella kädet viedään toisesta asennosta ensimmäisen kautta kolmanteen ja taaksetaivutuksella kolmannesta asennosta toiseen.
  • IV port de bras (Vaganovan mukaan) tehdään aina épaulment croiséssa. Alussa kädet ovat toisessa (yleisön puoleinen) ja kolmannessa asennossa. Kolmannesta asennosta käsi aukeaa toiseen asentoon ja samalla vartalo kiertyy sen suuntaan. Molemmat kädet kääntyvät allongé ja yleisön puoleinen osoittaa vartalon kierron ansiosta viistosti eteen ja takimmainen käsi taakse. Katse seuraa ensin avautuvaa kättä, mutta vaihtuu sitten alakautta etukäden suuntaan. Selässä on voimakas kierto siten, että selkä on kääntynyt yleisön suuntaan ja hartiat muodostavat käsivarsien kanssa suoran linjan. Kädet viedään ensimmäiseen asentoon ja kierto purkautuu. Paluu lähtöasentoon.
  • V port de bras (Vaganovan mukaan). Alkuasento épaulment croisé kädet toisessa (yleisön puoleinen) ja kolmannessa asennossa. Vartalo taipuu eteen ja kädet kulkevat ensimmäiseen asentoon. Vartalo nousee sivutaivutukseen poispäin yleisöstä ja yleisön puoleinen käsi siirtyy kolmanteen asentoon ja toinen käsi toiseen asentoon. Taaksetaivutuksen kautta kaartaen vartalo nousee pystyyn ja kädet vaihtavat asentoa sulavasti siten, että päädytään takaisin lähtöasentoon.
  • VI port de bras eli grand port de bras (Vaganovan mukaan). Vartalo ja kädet liikkuvat V port de bras'n tapaan, mutta eteentaivutuksella taakse ojennettu jalka liukuu pitkin lattiaa taakse, painutaan alas syvään pliéhen etujalalle ja tästä asennosta noustaan työnnöllä ylös seisomaan takana olevan jalan päälle – toinen jalka jää eteen ojennukseen ja vartalo jatkaa takakautta ympäri taivutukseen.

Porté, portée

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kannatettu. Liitteenä tarkoittaa, että liike tehdään samalla liikkuen tilassa. Myös: partneri kantaa ballerinaa.

  • Grand assemblé portéssa korkealle hypätty assemblé samalla liikkuu heitetyn jalan suuntaan.

Premièr, première

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen. Esimerkiksi premièr position = ensimmäinen asento. Käytetään myös merkityksessä ensi-ilta.

  • Jalkojen ensimmäinen asento Aukikierretyt jalat kantapäät vastakkain ja varpaat sivuille osoittaen.
  • Käsien ensimmäinen asento Käsivarret muodostavat ympyrän vartalon eteen pallean korkeudelle.

Valmistelu. Varsinaista liikettä tai sarjaa ennen tehtävät valmistavat liikkeet. Voi olla joko asettautuminen alkuasentoon tai valmistava harjoitus. Esimerkiksi: käsien préparation ennen sarjan alkua toiseen asentoon tai nousu tasapainoon piruettiasentoon pyörimättä.

Promenade, tour de

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös kävellessä. Hidas paikallaan suoritettu käännös, joka tehdään yhden jalan varassa pienillä kantapään liikkeillä. Käännös voidaan tehdä eri asennoissa en dehors tai en dedans sekä myös partnerin avustamana. Liikkeestä käytetään myös nimikettä tour lent – hidas käännös.

Neljäs.

  • Jalkojen neljäs asento Aukikierretyt jalat peräkkäin irti toisistaan, toinen edessä ja toinen takana. Etujalan varpaat ovat samalla linjalla takajalan kantapään kanssa. Käytössä myös ns. pitkä neljäs asento, jossa jalat ovat kauempana toisistaan ja vain etumainen on polvesta koukistettu. Tämä on muun muassa lähtöasentona monissa pirueteissa.
  • À la quatrième Neljännessä asennossa tai myös: asento jalka ojennettuna eteen / taakse.
Ballet barre exercises: elevé

Ylös noussut, kohotettu. Puolivarpaille demi-pointe (eli päkiälle) tai kokovarpaille au pointe (varpaiden kärjelle) nousu. Käytetään myös termiä elevé.

Keikahtava, kiepsahtava. Askelin tehtävä käännös, johon yhdistyy voimakas vartalon taivutus. Liikkeessä astutaan tasapainoon yhdelle jalalle ja kallistutaan siitä vartalon taivutuksella pas be bourrée en tournant'iin.

Retiré, battement

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Ballet positions: retiré

Nostettu. Jalan nosto viidennestä asennosta koukussa toista jalkaa pitkin liu'uttaen polven korkeudelle. Battement retiré passé sama liike niin, että jalka vaihdetaan noston aikana edestä taakse tai takaa eteen viidenteen asentoon.

Naisilla niiaus ja miehillä kumarrus, jolla tervehditään ja kiitetään baletinopettajaa tunnin alkaessa ja päättyessä.

Revoltade

Rond de jambe

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Ballet barre exercises: rond de jambe par terre

Jalan ympyrä. Liike, jossa työskentelevä jalka tekee puoliympyrän muotoista liikettä. Esimerkiksi jalka ojennetaan eteen ja viedään yhtenä jatkuvana kaarevana liikkeenä sivulle ja sieltä taakse ja tuodaan takaa suoraan eteen. Rond de jamben voi tehdä en dedans tai en dehors sekä myös tukijalka pliéssä.

  • Rond de jambe à terre tai par terre eli rond de jambe lattialla. Rondit tehdään tendun kaltaisesti niin, että työskentelevä jalka on koko ajan kosketuksessa lattiaan.
  • Rond de jambe en l'air eli rond de jambe ilmassa. Pieni rond ilmassa sivulla polven korkeudella.
  • Rond de jambe en l'air sautéssa jalan rond tehdään samalla hypäten.
  • Demi rond de jambe Jalka piirtää lattiassa tai ilmassa neljänneskaaren eli viedään esimerkiksi edestä sivulle.
  • Grand rond de jambe Jalan vienti suorana ilmassa edestä sivukautta taakse tai päinvastoin.
  • Grand rond de jambe jeté on jalan heitto pienestä koukistuksesta etuviistosta korkealle sivulle jatkaen alas taakse ojennukseen à terre. Tehdään myös en dedans eli takaa alkaen.

Kuninkaallinen. Changement yhdellä battu-iskulla ennen jalkojen asennon vaihtoa.

Saut de basque

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Baskilainen hyppy. Liikkuva hyppy, jonka aikana käännytään ilmassa. Tanssija astuu sivulle ja samaan aikaan puolikäännöksellä ponnistaa hyppyyn heittäen toisen jalan sivulle menosuuntaan. Ilmassa ponnistanut jalka koukistuu polven korkeudelle ja samalla käännytään puoli kierrosta lisää. Alastulo sivulle heitetylle jalalle eli hypätään jalalta toiselle. Toinen jalka tule sur le cou-de-piedhen. Miestanssijat tekevät hyppyä myös kahdella kierroksella.

  • Petit saut de basquessa jalka heitetään 45 asteen korkeudelle.
  • Grand saut de basquessa jalka heitetään 90 asteen korkeudelle ja lopussa jalan koukistus tehdään polven korkeudelle.

Sauté, sautée

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hypätty. Sauté-liite tarkoittaa, että kyseessä on hyppy.

  • Pas échappés sautés ks. Échappé.
  • Temps (levé) sauté eli hypätty liike (hetki). Pieni hyppy ilmaan ja laskeutuminen alas lähtöasentoon. Käytetään myös nimitystä temps levé eli nostettu liike.

Seconde, à la

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisessa. Jalat/kädet toisessa asennossa tai jalan asento sivulle ojennettuna, kun vartalo on yleisön suuntaan. Yksi ns. suurista asennoista grands posés. Esimerkiksi tour à la seconde on pyörähdys toinen jalka ojennettuna sivulle.

Sissonne on nimetty askeleen kehittäjän mukaan. Sissonne on hyppy kahdelta jalalta yhdelle jalalle. Sissonne voi olla petit (sissonne simple, sissonne fermée, sissonne ouverte 45 asteen kulmassa ja sissonne tombée 45 asteen kulmassa) tai grande (sissonne ouverte 90 asteen kulmassa, sissonne renversée ja sissonne soubresaut).

  • Sissonne fermée eli suljettu sissonne on nopealla tempolla suoritettu matala hyppy. Ponnistus lähtee viidennestä asennosta kahdelta jalalta ja ilmalennon jalat avataan eteen ja taakse tai sivuille. Heti alastullessa jalat suljetaan takaisin viidenteen asentoon lattiaa pitkin liu'uttaen.
  • Sissonne fondu on kuin fermée, mutta jälkimmäinen jalka suljetaan hieman hitaammin ja pehmeästi. Tehdään avaten jalkoja 90 asteeseen.
  • Sissonne ouverte eli avattu sissonne. Hyppy viidennestä asennosta ilmaan, alastullessa jalka avataan sur le cou-de-piedn kautta lattiaan tai 45 asteen korkeudelle. Varpailla: nousu yhden jalan varpaille ja samalla toinen jalka avataan 45 asteen korkeudelle.
  • Grand sissonne ouverte eli suuri avattu sissonne. Jalat avataan ilmassa ja laskeudutaan yhdelle jalalle toinen jalka 90 asteessa ojennettuna. Toinen jalka voidaan avata myös koukun kautta eli developpéella. Varpailla: nousu varpaille jalan avauksella 90 asteen korkeudelle.
  • Sissonne simple Hyppynä: ponnistus viidennestä asennosta ja laskeutuminen yhdelle jalalle sur le cou-de-pied. Varpailla: nousu viidennestä asennosta yhdelle jalalle varpaille sur le cou-de-pied.
  • Sissonne soubresautssa hypätään ilmaan jalat viidennessä asennossa ja laskeudutaan yhdelle jalalle samalla toinen jalka taakse avaten.
  • Sissonne tombéssa hypätään ilmaan ja laskeudutaan eteen, sivulle tai taaksepäin "kaatuvalla" askeleella. Usein jatketaan assembléella tai pas de bourrée changéella.

Korkea hyppy viidennessä asennossa liikkuen eteenpäin. Samalla vartaloa taivutetaan kaarelle taaksepäin.

Soutenu, battement

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jalka ojennetaan koukun kautta lattiaan (par terre) tai ilmaan 45 tai 90 asteen korkeudelle (grand soutenu) samalla demi pliéhen laskeutuen. Jalka vedetään takaisin viidenteen asentoon ja samalla tukijalka suoristuu.

Soutenu en tournant, pas assemblé

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös (tai puolikäännös) viidennessä asennossa. Alkaa jalan ollessa ojennettuna eteen, sivulle tai taakse, josta se vedetään viidenteen asentoon ja samalla noustaan (puoli-)varpaille ja käännytään.

Päällä-alla. Käytetään myös muotoa sous-sus. Lähinnä varpailla tehtävä liike, jossa relevéellä viidennessä asennossa vedetään jalat tiukasti yhteen ja samalla liikutaan hieman eteenpäin.

Temps de cuisse

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sissonne fermée, joka alkaa jalan vaihdolla viidennessä asennossa ja ponnistus pas coupélla.

Temps de flèche

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuoliliike. Hyppy jalkoja edessä "saksaten". Ponnistettaessa ensimmäinen jalka heitetään eteen suorana (muodostaa ikään kuin jousipyssyn kaaren), jälkimmäinen jalka heitetään eteen koukun kautta ojentaen (ikään kuin ammuttava nuoli). Hyppy päättyy ojennukseen eteen 90 asteeseen yhdelle jalalle.

Temps glissés

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liukuvat liikkeet (hypyt). Pienet lähes lattiassa kiinni tehtävät hypähdykset liikkuen eteen- tai taaksepäin esimerkiksi arabesque-asennossa. Tukijalan polvea tai nilkkaa ei ojenneta hypyn aikana suoraksi.

Yhdistetty liike. Adagio-musiikkiin tehtävä liikesarja, josta on monia muunnoksia helpommasta vaikeampaan. Kaikille muodoille on tunnusomaista käsien ja jalkojen liikkeiden saumaton sitominen toisiinsa sekä eri suuntiin (etuviistoon, sivulle ja takaviistoon) tehtävät askeleet.

  • Temps lié par terre'ssa askeleet tehdään jalan ojennuksilla lattialla.
  • Grand temps liéssä jalka nostetaan 90 asteeseen sekä ennen askelta että sen jälkeen.
  • Temps lié sautéssa tehdään sissonne tombé assemblé -hyppy peräkkäin eri suuntiin.
  • Grand temps lié sautéssa tehdään grand sissonne ouverte tombé assemblé -hyppyjä peräkkäin eri suuntiin.
  • Temps lié sur le pointes tehdään astuen viidenteen asentoon varpaille pas glissadella.

Temps relevé

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nouseva liike (hetki). Demi pliéstä jalka ojennetaan demi rondin kautta sivulle, samalla tukijalka suoristetaan. Tehdään sekä edestä – en dehors – että takaa – en dedans – avaten.

  • Temps relevé par terre'ssa jalan avaus tehdään lattialla. Käytetään usein rond de jambe par terre -sarjan préparationina eli aloituksena.
  • Grand temps relevé tehdään 90 asteessa. Jalka nostetaan demi pliéllä polven korkeudelle koukkuun ja avataan demi rondilla ojentaen sivulle 90 asteeseen eli vaakatasoon.
  • Petit temps relevé – jalka nostetaan demi pliéllä sur le cou-de-pied'hen ja avataan etuviistosta demi rondilla ojentaen sivulle 45 asteen korkeudelle. Käytetään usein rond de jambe en l'air -sarjan préparationina eli aloituksena.
  • Tour temps relevé on piruetti joka aloitetaan temps relevéellä.

Tendu, Battement

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ojennettu. Jalan ojennus lattiaa pitkin liu'uttaen. Varsinkin nykytanssissa liikkeestä käytetään suomennosta harjaus.

  • Battement tendu double. Jalan ojennuksen jälkeen kantapää käy nopeasti lattiassa, mutta vartalon paino säilyy silti tukijalalla. Kannan laskuja voi olla myös useampi peräkkäin. Liikkeestä käytetään myös nimitystä battement tendu pour le pied eli "jalkaterää varten".
  • Battement tendu jeté jalan matala heitto ojennettuna.
  • Battement tendu jeté piquéssä heittoon lisätään terävä näpäys varpailla lattiaan.
  • Battement tendu pour batteriessa jalka isketään sivulle avauksen jälkeen nilkka koukistettuna V-asentoon tukijalan eteen, sitten taakse ja avataan uudestaan sivulle. Tehdään myös alkaen iskulla taakse. Harjoitus (nimensä mukaisesti) batterie-hyppyjä varten.
  • Battement tendu pour le pied on tendu nilkan koukistuksella. Nimikettä käytetään myös tendustä kannan laskulla.

Maassa. Esimerkiksi rond de jambe à terre on rond de jambe tehtynä niin, että jalkaa liikutetaan tendun tavoin lattian pinnassa. Vrt. en l'air.

Maan kautta. Esimerkiksi passé par terressa työskentelevä jalka viedään lattian kautta liu'uttaen uuteen suuntaan.

Korkkiruuvi. Työskentelevän jalan asento koukistettuna varpaat korkealla (polven korkeudella tai jopa ylempänä) kiinni tukijalassa.

  • Tour tire-bouchon. Piruetti jalka polven korkeudelle (mahdollisimman korkealle) koukistettuna.

Suurissa asennoissa kuten arabesquessa ja attitudessa tehtävistä pirueteista käytetään nimikettä tour. Esimerkiksi tour attitude en dedans on pyörähdys attitude-asennossa kääntyen tukijalkaan päin. Termit pirouette ja tour ovat termeinä osittain päällekkäiset ja käännöksistä käytetyt nimikkeet vaihtelevat muun muassa koulukunnittain.

Tour tire-bouchon on piruetti, jossa koukistettu jalka on nostettu mahdollisimman ylös – vähintään polven korkeudelle.Tire-bouchon = korkkiruuvi. Nimitys tulee tässä asennossa tehtävässä käännöksessä syntyvästä korkkiruuvimaisesta vaikutelmasta. Kädet ovat kolmannessa asennossa

Tour degagé en dehors

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Askelpiruetti. Käännös alkaa jalka avattuna (degagé= irrotettu) sivulle, josta se vedetään tukijalan eteen viidenteen asentoon varpaille. Takimmainen jalka nousee piruettiasentoon tukijalan etupuolelle ja pyörähdetään ympäri.

Tour de force

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teknisen taidon näyte, jossa yhdistyy voimakkaaksi kokonaisuudeksi esimerkiksi piruetteja ja hyppyjä.

Tour en l'air

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös ilmassa. Erityisesti miestanssijoiden liike. Hyppy viidennestä asennosta ilmaan ja yksi tai useampi pyörähdys pystyakselin ympäri ennen alastuloa takaisin viidenteen asentoon etummainen jalka vaihdettuna.

Tour glissade

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liukuva käännös. Askel eteenpäin V-asentoon varpaille ja käännös ympäri. Tehdään useita kertoja peräkkäin diagonaalissa edeten.

Tour jeté

Kääntyen. Liite, joka ilmaisee liikkeen tehtävän kääntyen. Esimerkiksi pas de bourrée en tournant.

Kolmas.

  • Jalkojen kolmas asento Aukikierretyt jalat peräkkäin kiinni toisissaan. Etummaisen kanta on kohdakkain takimmaisen jalkaterän keskikohdan kanssa.
  • Käsien kolmas asento Ylösnostetut kädet muodostavat soikion pään ympärille.

Jalka, jonka päällä seistään. "Seisova jalka".

Ballerina pukeutuneena tutu'un

Ballerinan esiintymispuku, jossa on lyhyt tyllihelma. Tutu't ovat hyvin kalliita ja tanssijat eivät käytä niitä tavallisilla harjoitustunneilla. Romanttisen suuntauksen tutu'ssa on pitkä tyllihelma, kuten esimerkiksi baletissa Sylfidit.

Työskentelevä jalka

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liikettä tekevä tai ilmassa oleva jalka. "Työjalka".

Valmistava perusasento, käsien

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käsien asento soikioksi pyöristettyinä vartalon edessä alhaalla. Kyynärpäät ovat käännettyinä sivuille ja käsivarret kannatettuina siten, että ne eivät kosketa vartaloa, vaan ovat hieman etuviistossa. Käsien muodostama soikio on samanlainen kuin kolmannessa asennossa.

Lentävä. Liikesanan liitteenä.

  • Pas brisé voléssa hyppy päättyy jalka ilmaan eteen tai taakse ojennettuna.
  • American Ballet Theatre'n balettisanakirja
  • Laristo, Virpi: Klassisen baletin didaktiikka I-III. Suomen Tanssitaiteilijain Liitto, 1988.
  • Rumjantseva, Marianna: Klassisen baletin didaktiikka IV-V. Suomen Tanssitaiteilijain Liitto, 2002.
  • Rumjantseva, Marianna: Klassisen baletin didaktiikka VI-VIII. Suomen Tanssitaiteilijain Liitto, 2002.