Masuunikaasu

Masuunikaasu on raudan valmistuksessa masuunista purkautuvaa häkäpitoista kaasua. Sitä käytetään yleensä polttoaineena rautatehtaalla. Kaasun lämpöarvo on vähäinen, mutta suurissa volyymeissä se on arvokas polttoaine. Sisältämänsä hiilimonoksidin vuoksi se on myrkyllistä.

Kaasu muodostuu masuunissa rautamalmin yhteyteen syötetystä koksista ja kalkkikivestä niiden reagoidessa puhallusilman hapen kanssa hiilimonoksidiksi. Hiilimonoksidi pelkistää rautamalmin raudaksi, mutta suuri osa hiilimonoksidista jää reagoimatta ja purkautuu ulos masuunista. Masuunikaasu otetaan masuunin huipulta talteen, se pestään ja siitä poistetaan pienhiukkaset. Tämän jälkeen se poltetaan Cowper-uunissa hiilidioksidiksi. Palamisreaktiossa kaasu luovuttaa lämpöenergiansa Cowper-uunin lämmönvaraajaharkkoihin, joita puolestaan käytetään masuunin puhallusilman esilämmittämiseen.

Masuunikaasulla on 1800-luvulla pyöritetty kaasumoottoreita, ja sitä on käytetty myös Siemens-Martin -uunin polttokammioissa uunin kuumentamiseen.

Tämä kemiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.