PROBA (Project for On-Board Autonomy) on ESAn piensatelliittiperhe.
PROBA eli PROBA-1 toteutettiin 1990-luvun lopussa pääosin belgialaisena projektina. Se laukaistiin vuonna 2001. ESAn laajemmassa puitteessa on toteutettu toinen samankaltainen piensatelliitti, jolla testataan uutta teknologiaa. Sen nimi on PROBA-2. Satelliittin laukaisu oli suunniteltu vuodeksi 2008, mutta se laukaistiin 2. marraskuuta 2009[1].
PROBA on belgialaisvetoinen mikrosatelliitti, ts. sen massa on alle 100 kg. Satelliitti on kuutiomainen, särmän pituus on noin 50 cm. Se on pienin ESAn satelliiteista. Satelliitin rakensi belgialainen Verhaert-yhtiö.
Se on nimensä mukaisesti autonominen, jonka kyvyn aikaansaa sen tehokas tietokone. Se pystyy toimimaan hyvin vähäisellä ohjauksella Maasta. Sen maa-asema on Belgian Redussa.
Se laukaistiin 22. lokakuuta 2001 Intiasta Intian avaruusjärjestön (ISRO) Shriharikotan laukaisuasemalta intialaisella Polar Satellite Launch Vehicle -kantoraketilla.
PROBA lentää 600 km korkealla polaariradalla.
Suomi on toimittanut PROBAaan avaruusromua ja mikrometeoreita tarkkailevan mittalaitteen, DEBIEn (DEBris In Orbit Evaluator). Patria toteutti laitteen elektroniikan. Detektorin toteutti Metorex International Oy (nyk. Oxford Analytical Instruments) ja Space Systems Finland Oy laitteen ohjelmiston. Kansainvälisellä avaruusasemalla on asennettuna laitteen uudempi versio DEBIE-2.
PROBA ottaa 300 kuvaa kuukausittain. Sen kuvantamisinstrumentit ovat: pienikokoinen korkean erotuskyvyn kuvaava spektrometri (Compact High Resolution Imaging Spectrometer eli CHRIS) ja mustavalkoinen korkean erotuskyvyn kamera (High Resolution Camera, HRC).
Satelliitissa on avaruuden säteilyolosuhteita mittaava laite, Standard Radiation Environment Monitor (SREM).
ESAn kehittämä PROBA-2 mikrosatelliitti laukaistiin venäläisellä Rockot-kantoraketilla 2.11.2009[2].
PROBA-2 (Project for On-Board Autonomy) on jatkoa Belgian PROBA-missiolle. Se on 130 kiloinen mikrosatelliitti. Se testaa avaruudessa uusia avaruusteknologioita. Se lentää aikanaan 700 km korkealla aurinkosynkroonisella radalla. Satelliitin pääurakoitsija on belgialainen Verhaert.
ESAn teknologiaohjelmissa on vuonna 2009 suunnitteilla on PROBA-3-mikrosatelliitti, mutta sen missiota yms. ei ole vielä lyöty lukkoon.