Tähän artikkeliin tai sen osaan on merkitty lähteitä, mutta niihin ei viitata. Älä poista mallinetta ennen kuin viitteet on lisätty. Voit auttaa Wikipediaa lisäämällä artikkelille asianmukaisia viitteitä. Lähteettömät tiedot voidaan kyseenalaistaa tai poistaa. |
Pak 43, täydelliseltä nimeltään 8,8 cm Panzerabwehrkanone 43, oli saksalainen toisen maailmansodan aikainen 88 millimetrin panssarintorjuntakanuuna. Se oli tehokkaimpia sodan aikana kenttäkäyttöön päässeitä panssarintorjunta-aseita ja oli pelätty liittoutuneiden joukkojen keskuudessa.
Kruppin insinöörit aloittivat Pak 43:n kehitystyön 1930-luvun lopussa. Tarkoituksena oli alun perin suunnitella ilmatorjuntatykki Wehrmachtin 8,8 cm Flak 18, 36 ja 37 -ilmatorjuntakanuunoiden seuraajaksi. Kilpailun voitti Rheinmetall-Borsigin suunnittelema tykki, joka otettiin palveluskäyttöön nimellä 8,8 cm FlaK 41. Hävittyään kilvan, Krupp kehitti omasta ehdotelmastaan panssarintorjuntatykin, joka sai nimikkeen 8,8 cm Pak 43. Aseen korotuskulma oli rajoitettu ja sillä voi tulittaa vain pintamaaleja mutta se oli myös merkittävästi matalampi kuin 88 millimetrin ilmatorjuntatykit.
Tykissä oli sitä edeltäneisiin 88 millimetrin tykkeihin verrattuna kaksi erittäin oleellista parannusta jotka olivat 71 pituuskaliiperin putki ja 822 millimetriä pitkä hylsy. Näin aseella saavutettiin jo tavallisella Panzergranate 39/43 -panssarikranaatilla 1 000 m/s lähtönopeus ja suuri panssarinläpäisy. Käytettäessä harvinaisempaa Panzergranate 40/43 -alikaliiperiammusta, lähtönopeus oli yli 1 100 m/s ja panssarinläpäisy vieläkin parempi.
Pak 43:n perusmalli oli vedettävä ja siinä oli nelihaarainen ristilavetti. Kanuunassa käytettiin tilapäisratkaisuna myös haaralavettia, jossa oli raskaan kenttähaupitsin renkaat. Tällöin sitä nimitettiin nimellä Pak 43/41.
Tykkiä käytettiin myös Nashorn-, Elefant- ja Jagdpanther–panssarintorjuntavaunuissa, joihin se soveltui hyvin suuren painonsa takia. Panssarintorjuntavaunuun asennettuna aseen nimikkeen perään lisättiin numero, joka osoitti, mihin vaunuun soveltuvasta versiosta oli kyse. Numerot olivat Nashorn-vaunulle Pak 43/1, Elefant-vaunulle Pak 43/2 ja Jagdpanther-vaunulle Pak 43/3. Pak 43 oli myös Tiger II -panssarivaunun panssarivaunukanuuna, mutta nimikkeellä KwK 43 eli Kampfwagenkanone 43.
Aseen eri versioita valmistivat ainakin Henschel Kasselissa, Weserhütte Bad Oeynhausenissa, Dortmund Hoerder-Hüttenverein Lippstadtissa, Franz Garny Frankfurt am Mainissa ja Maschinenbau R. Wolf Magdeburg-Buckau Magdeburgissa.