Patruunavyö

M60-konekivääri, jossa on patruunavyö.
Meksikolainen vallankumousjohtaja Pancho Villa yllään kaksi patruunavyötä

Patruunavyö on konekivääreissä, kranaattikonekivääreissä ja konetykeissä patruunoiden syöttämiseen käytetty metallisista vyölenkeistä koostuva vyö, jonka jokaisessa vyölenkissä on yksi patruuna. Aseen syöttökoneisto vetää vyötä ammuttaessa automaattisesti aseen sisälle, jolloin aseen sulkukoneisto irrottaa patruunan vyöstä, ja patruuna siirtyy konekivääreissä patruunapesään ja konetykeissä patruunapesää vastaavaan panoskammioon. Patruunavyö voi olla joko katkeava- tai kiinteälenkkinen. Aiemmin konekivääreissä on käytetty myös kankaisia patruunavöitä.

Katkevalenkkinen patruunavyö ei pysy koossa ilman patruunoita ja on yleensä jo tehtaalla ladattu. Kiinteälenkkinen patruunavyö tulee tyhjentyessään ulos ehjänä, mutta katkevalenkkinen vyö katkeaa patruunan poistuttua siitä. Joitakin kiinteälenkkisiä patruunavöitä voidaan pidentää liittämällä vöitä toisiinsa. Liitos voi toimia samalla periaatteella kuin katkeava vyölenkki. Tällöin toisiinsa liitetyt vyöt irtoavat toisistaan patruunan poistuttua liitoskohdassa olevasta vyölenkistä.

Patruunoiden määrä patruunavöissä vaihtelee huomattavasti asetyypistä ja vyöstä riippuen. Kevyiden konekiväärien patruunavöissä on tavallisesti 100–200 patruunaa. Kranaattikonekivääreiden patruunavöissä ei yleensä ole yli 50:tä laukausta, kun taas ajoneuvoasenteisissa konekivääreissä ja konetykeissä saattaa olla usean sadan tai jopa yli tuhannen patruunan vöitä.

Patruunavyö on myös metsästäjän vyötäröllään pitämä, kankainen, nahkainen tai keinomateriaalista tehty vyö, jossa pidetään lisäpatruunoita. Patruunavyöstä patruunat siirretään käsin aseeseen. Patruunavyö mahdollistaa erilaisten patruunoiden kantamisen metsästystilanteessa siten että ne ovat helposti saatavilla.

Tämä aseisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.