Pielaveden Sampo | |
---|---|
Koko nimi | Pielaveden Sampo |
Perustettu | 1924 |
Kenttä | Pielaveden liikuntahalli, Pielavesi |
Puheenjohtaja | Timo Perälä |
Valmentaja | Jukka Tuovinen |
Sarja | Lentopallon SM-liiga |
Pielaveden Sampo on pielaveteläinen yleisseura. Se on tullut tunnetuksi etenkin lentopallojoukkueestaan, joka pelaa Suomen ylimmällä sarjatasolla, SM-liigassa. Vuonna 1997 SM-liigaan noussut Sampo on raivannut tiensä yhdeksi liigan kärkiseuroista.
Mestaruuden Sampo on voittanut kolme kertaa, vuosina 2004, 2005 ja 2009. Hopeaa joukkue on voittanut vuosina 2001, 2007 ja 2008, pronssia joukkue on voittanut vuosina 2002 ja 2003.
Kesällä 2009 uutisoitiin jo Sammon luopuvan liigapaikastaan, mutta pielavetinen kansanliike asettui joukkueen taakse. Niinpä Sampo pelasi SM-liigassa myös kaudella 2009–2010, tosin huomattavasti leikatulla budjetilla.
Sammon muita urheilulajeja ovat muun muassa perinteiset lajit hiihto ja yleisurheilu. Seuran tunnetuin urheilija on keihäänheittäjä Antti Ruuskanen, olympiamitalisti Lontoon vuoden 2012 olympialaisista ja Euroopan-mestari Zürichistä 2014.
Pielaveden Sampo on perustettu 13.4.1924 Säviän nuoriseurantalolla[1] ja on yleisseura, johon kuuluu tällä hetkellä kuusi eri lajijaostoa. Sammon toimintaa hoitavat nämä jaostot ja niiden toimintaa valvoo seuran johtokunta. Jäseniä seuralla on noin 700.
Sammon urheilijat ovat saavuttaneet kolme olympiamitalia ja kaksi maailmanmestaruutta ja myös lukuisia Suomen-mestaruusmitaleja.
Sammon olympia- ja MM-mitalisteja ovat:[1]
Näkyvintä on Sammon lentopallotoiminta, ja sillä on vuosikymmenien perinteet. 1960-luvun lopulla Sampo aloitti lentopallotoiminnan nelossarjasta. Vuonna 1975 joukkue nousi kolmoseen ja seuraavana keväänä jo kakkossarjaan. Varsinainen nousukausi alkoi 1990-luvulla. Nousu ykkössarjaan oli vaikeaa. Nousu tapahtui vuonna 1995. Seuraavan vuoden Supersarjan jälkeen Sampo nousi ensiyrittämällä liigaan keväällä 1997.
Ensimmäinen liigakausi meni harjoitellessa mestaruussarjan rutiineja. Sampo kuitenkin vältti suoran putoamisen, joskin karsintojen kautta. Pelaajisto koostui pääasiassa nousijajoukkueen pelaajista höystettynä parilla virolaisvahvistuksella. Valmentajana oli tuolloin Jukka Tuovinen, samoin kuin seuraavallakin kaudella, joka päättyi kuudenteen sijaan. Kaudelle 1999–2000 valmentajaksi tuli Kari Raatikainen, ja myös pelaajarinkiä saatiin laajennettua. Kolmas liigakausi päättyi viidenteen sijaan, mutta keväällä 2001 Sampo sai hopeaa Raision Loimun voittaessa finaalit 3–0.
Kaudella 2001–2002 valmentajana aloitti Jukka Savonsalmi. Hopeakauden jälkeen odotukset olivat korkealla, mutta pelaajapula ja loukkaantumiset tekivät kaudesta vaikean. Maajoukkueluotsi Timo Hoivala otti valmennusvastuun helmikuussa 2002, ja kausi päättyi pronssisiin mitaleihin. Kevään pelaajaneuvottelujen tuloksena Sampoon siirtyi useita maajoukkuepelureita Hoivalan jatkaessa valmentajana. Sampo sai pronssia tällä kaudella. Edelliskauden tapaan neljänneksi jäi East-Volley.
Kaudella 2003–2004 kokoonpano säilyi lähes samana, joten joukkue oli jo hitsautunut yhteen hyvin. Valmennuskaksikko oli Suomen tasolla huippuluokkaa, kun Timo Hoivalan aisapariksi palasi Jukka Tuovinen. Sampo voitti mestaruuden suoraan 3–0, ja Piivolley sai hopeaa. Mitalistit olivat samat myös seuraavana keväänä, mutta silloin Piivolley voitti ensimmäisen kohtaamisen Pielavedellä. Sampo voitti kuitenkin seuraavat ottelut, vaikka Salvis Cielavsin ranne murtui kolmannen finaalin ensimmäisessä pallossa. Näin ollen Sampo sai kultaa voitoin 3–1.
Menestyksensä johdosta Sammolla olisi ollut mahdollisuus osallistua kansainvälisiin otteluihin jo usealla kaudella. Taloudellinen tilanne antoi siihen mahdollisuuden ensimmäisen kerran vasta kaudella 2005–2006. Sampo sai järjestettäväkseen kotiturnauksen silloisessa Top Teams Cupissa, ja vastustajat arvottiin Venäjältä, Valko-Venäjältä ja Slovakiasta. Isäntäjoukkue sijoittui venäläisten jälkeen toiseksi ja jatkoi CEV Cupia Puolassa jossa sijoittui kolmanneksi ja putosi jatkosta. Kotoinen liigakausi oli pettymys. Sampo hävisi jo puolivälierissä Isku-Volleytä vastaan.
2006–2007 oli Sammon historian tuloksellisesti paras kausi. Nimekkäät pelaajahankinnat yhdessä valmentajavelho Jukka Tuovisen kanssa tuottivat seuralle Suomen Cupin voiton joulukuussa 2006. Liigafinaalissa Santasport osoittautui kovemmaksi, joten Sammolle jäi hopeamitalit. Suomen sarjojen ohella seura voitti talven mittaan useita eurooppalaisia huippujoukkueita CEV Cupissa. Tallinnan turnauksessa taakse jäivät unkarilainen Lokomotiv Harkova, ukrainalainen Kometa Kaposvar sekä järjestävä seura Audentes. Lohkovaiheessa Sampo kaatoi vielä espanjalaisen Arona Teneriffan, mutta ei enää venäläistä Fakel Novy Urengoita. Näin ollen Sampo sijoittui CEV Cupissa sijoille 5–8. Fakel Novy Urengoi päätyi lopulta CEV-cupin mestariksi.
Kaudella 2008 Sampo kohtasi CEV-cupin kolmannella kierroksella yhden Italian A1-liigan menestyksekkäimmistä joukkueista, Rooma Volleyn. Italian A1-liigaa pidetään maailman kovimpana lentopalloliigana. Sampo laittoi Rooma Volleyn erittäin tiukalle CEV-cupissa, sillä ensimmäisessä osaottelussa joukkue hävisi tiukasti 3–1, ja toisessa joukkueella oli jo ottelupallo viidennessä erässä. Lopulta Sampo tippui tiukasti CEV-cupista. Sampo jatkoi urakkaansa Challenge cupissa, missä joukkue eteni aina puolivälieriin asti venäläistä huippujoukkuetta Jekaterinburgia vastaan. Sampo hävisi ensimmäisen ottelun tiukasti 3–2 ja toisessa Sampo tippui finaaliturnauksesta. Jekaterinburg eteni lopulta cupin loppuotteluun, jossa se hävisi tiukasti italialaiselle Cimone Modenalle.
Sampo jatkoi kauttaan SM-liigassa, jonka runkosarjan se voitti ennen Santasportia. Puolivälierissä joukkue tiputti Hurrikaani Loimaan 3–0 otteluvoitoin, ja välierissä sama tahti jatkui, kun Isku-Volley joutui myöntämään Sampon paremmakseen otteluvoitoin 3–0.
Finaalisarjassa joukkue kohtasi edelliskauden vastustajansa Santasportin. Sampo lähti edelliskauden tapaan finaalisarjaan selvänä voittajasuosikkina. Finaalisarja alkoi kuitenkin yllättävästi, kun Sampo hävisi kaksi ensimmäistä kohtaamista. Toisessa kohtaamisessa joukkueen ykköspassarin Aki Riihimäki loukkaantui, jonka takia Sampo joutui antamaan tasoitusta rovaniemeläisille ottelussa. Riihimäki palasi kuitenkin kolmanteen otteluun Santasportia vastaan, joka nosti joukkueen taistelu hengen huippuun. Sampo voitti kaksi seuraavaa kohtaamista joukkueiden välillä, ja nousi jälleen ennakkosuosikiksi finaaleissa. Sarja huipentui täpötäyden Kuopio-hallin edessä viidennessä ottelussa. Sampo ja Santasport ratkaisivat lopulta lentopallokullan viidennessä erässä, joka päättyi lopulta tiukasti Santasportille 15–13 pistein, ja näin kulta karkasi Sampon käsistä. Sampon päävalmentaja Jukka Tuovinen erotettiin kauden jälkeen.
Kaudelle 2008–2009 Sampo hankki vahvistukseksi Venezuelan maajoukkueessakin esiintyneen Enderwin Herreran sekä kauden puolessavälissä toisen saman maan pelaajan Jose Perezin. Pielavedeltä lähti suuren kohun saattelemana joukkueen ikonina pidetty Salvis Cielavs. Latvialaishakkuri siirtyi pahimpaan viholliseen Rovaniemen Santasportiin monien epäselvyyksien jälkeen. Sampo ei pelannut edelliskausien vertaista runkosarjaa vaan joutui tyytymään tappioon monia kertoja. Silti joukkue oli runkosarjan toinen edellään vain Santasport. Juuri ennen joulua joukkue voitti Suomen Cupin finaalissa Isku-Volleyn ja juhli kolmatta mestaruutta peräkkäin. Samalla finaaliottelu oli sampolaisten kultakimpale Urpo Sivulan viimeinen hänen siirryttyä Turkin pääsarjaan.
Sampo sai puolivälierissä vastaansa Mutalan Riennon jonka kanssa se kävi tiukan taistelun välieräpaikasta. Lopulta välieriin tie aukesi voitoin 3–2. Välierissä Sampo kaatoi hieman yllättäen kevään mestarisuosikin Isku-Volleyn. Finaalipaikka aukesi voitoin 3–1 pielavetisille. Finaalisarjan avausosan Sampo hävisi kahden edelliskauden mestarille Santasportille, mutta vei kotonaan seuraavan finaaliottelun.
Kolmannessa joukkue oli häviöllä jo erin 2–0, mutta venezuelalaisen Jose Perezin tulo peliin sytytti Sampon ja joukkue nousi tukalasta tilanteesta 3–2 vierasvoittoon ja sai katkaisupaikan kotisaliinsa Kuopioon. Kuopiohallissa Sampo syttyi hurjaan vireeseen ja kaatoi kolmannen kerran peräkkäin hallitsevan mestarin Santasportin ja otti seuran kolmannen Suomen-mestaruuden jopa hieman yllättäen.
Kuvaavaa Sampon kaudelle oli ailahtelevuus. Eri medioissa joukkuetta oltiin jo kuoppaamassa sekä päävalmentaja Ruslan Zhbankovia erottamassa, mutta joukkue vastasi huutoon ottamalla tuplamestaruuden kaudella.
Kaudella 2011-12 koko Sammon taival oli lähellä loppua pääsarjassa. Joukkue aloitti kautensa hyvin ja oli kärkisijoilla. Kuitenkin alkukaudella ilmeni, että Sammon hakkurin Luis Salgadon siirto ei ollut toteutunut Mestaruusliigan edellyttämällä tavalla. Täten Sampo oli peluuttanut otteluissa, joissa Salgado pelasi, edustuskelvotonta pelaajaa. Sampo tuomittiin menettämään kaikki pisteensä, joita se oli saavuttanut alkukauden 11 ottelussa, joista Sampo voitti kahdeksan. Se tippui liigan hännille murskaavalla eräsuhteella, sillä Sampo oli hävinnyt päätöksen jälkeen kaikki ottelunsa eräsuhteella 3-0. [2]
Seura meinasi lopettaa toimintansa täysin, koska liigakarsintoihin meno näytti todennäköiseltä, sillä piste-ero oli suuri muihin joukkueisiin ja kausi oli jo edennyt pitkälle. Sammon johto ja pelaajat päättivät kuitenkin jatkaa kautta ja taistelua pudotuspeleihin. Sampo nousi lopulta pudotuspeleihin ja sai ennen runkosarjan loppua urheilun oikeusturvalautakunnalta osan, kahdeksan, pisteistä takaisin menetetyistä pisteistään. Sampo pudotuspeleissä Tampereen Isku-Volleyn puolivälierissä ja hävisi välierissä Hurrikaani Loimaalle otteluvoitoin 3-1. Pronssiotteluissa Perungan Pojat vei pronssimitalit ennen Sampoa.
Savon Sampo on kesällä 2006 perustettu osakeyhtiö, jonka tarkoituksena on kehittää pielavetisen lentopalloilun toimintaedellytyksiä sekä harjoittaa Pielaveden Sammon SM-liigatoimintaa. Osakeyhtiön kotipaikka on Pielavesi. Savon Sampo Oy on päättänyt järjestää osakeannin, jotta kaikki halukkaat yksityiset ja yhteisöt voisivat olla mukana kehittämässä pielavetistä lentopalloa. Suomen lentopallomaajoukkueen kapteeni Tuomas Sammelvuo on Sammon osakeyhtiön omistajia sekä hallituksen jäsen. Myös maajoukkueen ja Sammon entinen valmentaja Timo Hoivala omistaa osakkeita ja kuuluu myös osakeyhtiön hallitukseen. Sammon budjetti kaudelle 2006–2007 oli noin 550 000 €, joka oli SM-liigan suurin.
Sammon ensimmäisenä kautena osakeyhtiönä joukkue voitti Suomen Cupin, sijoittui CEV-cupissa kahdeksan parhaan joukkoon ja sai SM-hopeaa.