Planetaarinen ruokavalio on EAT-Lancet -komission[1] osana The Lancet -aikakauslehdessä tammikuussa 2019 julkaistua raporttia laatima ruokavalio.[2] [3] Komission raportin tavoitteena on luoda ruokavalio, joka mahdollistaa terveellisen ravinnon tuottamisen 10 miljardille ihmiselle vuonna 2050 ympäristön kantokyvyn puitteissa. Raportin mukaan terveellisen ravinnon tuottaminen 10 miljardille ihmiselle vuonna 2050 on mahdollista. Muutoksen on kuitenkin oltava nopea, ja tavoitteen saavuttaminen edellyttää radikaalin ruokavalion muutoksen lisäksi ruokahävikin puolittamista ja tuotantotapojen kunnianhimoista kehittämistä.[4] Raportissa annetaan suositukset ruokavalion koostumuksesta ja eri ruoka-aineiden vähimmäis- ja enimmäissaannista. Raportissa esitetty planetaarinen ruokavalio on hyvin kasvispainotteinen. Planetaarinen ruokavalio on esimerkiksi WWF:n ilmastoystävällisen ruokasuosituksen[5] taustalla.
Planetaarisella ruokavaliolla on seuraavat tavoitteet: [4]
Siirtyminen planetaariseen ruokavalioon on välttämätöntä Pariisin ilmastosopimuksen ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden [6][7] (Agenda 2030) saavuttamiseksi.[4]
Planetaarisessa ruokavaliossa on määritelty aiempiin suosituksiin verrattuna suuria rajoituksia lihan, meijerituotteiden ja tärkkelyspitoisten vihannesten, erityisesti punaisen lihan, kulutukseen. Tavoitteena ei ole vain pienentää liha- ja meijeriteollisuuden aiheuttamia ympäristövaikutuksia, vaan myös edesauttaa lihan ja meijerituotteiden yhteydessä nautittujen tyydyttyneiden rasvojen ja sokerin määrän vähentymistä. [4] Planetaarisen ruokavalion mukaiset suositukset esimerkiksi punaiselle lihalle ja maitotuotteille ovat merkittävästi alhaisemmat kuin nykyiset suomalaiset ruokasuositukset.
Ruokavaliossa on myös muita rajoituksia hedelmien, vihannesten, palkokasvien, jyvien ja öljyjen käyttöön, mikä johtuu siitä, että ruokavaliossa syödään noin 2500 kaloria päivässä. Ruokavalion pääpaino on kuitenkin lihan, kananmunien, maitotuotteiden ja tärkkelyspitoisten vihannesten vähentämisessä.
Brittiläinen sanomalehti The Guardian[8] ja Yhdysvaltain uutistoimisto CNN[9] ovat antaneet ruokavaliolle positiivista huomiota. Puolalainen ostoslista-sovellus Listonicin mukaan ruokavalio on hyvä sekä terveydelle että ympäristölle.[10] Suomessa sekä Yle[11] että isot kauppaketjut[12][13] ovat nostaneet planetaarista ruokavaliota esiin.
International Food Policy Research Institute:n ja Tuftsin yliopiston tutkijat laskivat, että noin 1,6 miljardin ihmisen kaikki käytettävissä olevat tulot eivät riittäisi kustantamaan EAT-Lancet-komission planetaarisen ruokavalion hintaa.[14] Jatkotutkimus julkaistiin Lancet Global Health tiedelehdessä marraskuussa 2019.[15]