Pneumonoultra­mikroskopiko­silikovulkanokonioosi

Pneumonoultra­mikroskopiko­silikovulkanokonioosi on sanasepite, jonka kehitti vuonna 1935 National Puzzlers’ Leaguen johtaja Everett M. Smith.[1] Hän jäljitteli sanalla pitkiä lääketieteen termejä, ja se tarkoittaa keuhkosairautta, joka on syntynyt hienon tuhkan tai hiekkapölyn hengittämisestä.[2] Täsmällisesti suomennettuna se tarkoittaa: ”pölykeuhko, joka on aiheutunut tavalliselle mikroskoopille näkymättömän tulivuorentuhkan hengittämisestä”.

Sana on englanniksi pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis ja 45-kirjaimisena se on pisin sana, joka on otettu merkittäviin sanakirjoihin. Sitä pidetään kuitenkin käytännössä turhana sanana, ja se on kehitetty lähinnä ennätykselliseksi sanaksi.[3] Nimi on kuitenkin pisin käytössä oleva lääketieteellisen latinan termi. Se voidaan purkaa seitsemään osaan, joista neljä on johdettu kreikasta ja kolme latinasta:

pneumon(o)- – ’‎keuhko-’‎ (kreikka);
ultra- – ’‎yli-’‎ (latina);
mikroskopik(o)- – ’‎mikroskooppinen’‎ (kreikka);
silik(o)- – ’‎kivi-’‎ (latina);
vulkan(o)- – ’‎tulivuori-’‎ (latina);
koni- – ’‎pöly-’‎ (kreikka); – ‑oosi – ’‎sairaus’‎ (kreikka).
  1. Tulivuoren tuhkan hengittäminen hs.fi 27.4.2010 Viitattu 30.11.2020 Archive.org
  2. pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis Lexico.com. Arkistoitu 22.3.2020. Viitattu 3.12.2020. (englanniksi)
  3. Kevin Kampwirth: What's the Longest Word in the World? Here are 12 of Them, By Category 16.7.2017. Mental Floss. Viitattu 3.12.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Lääketieteen sanakirja latina-suomi-latina (WSOY 2009)