Rainer Rupp

Rainer Rupp (s. 1945 Saarlouis, Saksa) oli huippuvakooja, joka työskenteli koodinimillä Mosel ja myöhemmin Topaz Itä-Saksan tiedustelupalvelu HVA:lle Naton päämajassa Brysselissä vuosina 1977–1989 ja paljasti Itäblokille Naton erittäin salaisia dokumentteja.

Rupp syntyi Länsi-Saksassa ja sai väkevän, poliittisesti vasemmistolaisen kasvatuksen. Hänen opiskellessaan vuonna 1968 Mainzissa GDRselvennä pyysi häntä vakoojaksi ja hän suostui siihen. Hän jatkoi opintojaan Brysselissä Belgiassa ja sai vakoojakoulutuksen Itä-Berliinissä. Nato palkkasi hänet vuonna 1977. Hän nousi pikaisesti arvoasteikossa ja toimitti valokuvia noin 10 000 sivusta asiakirjoja, joissa oli muun muassa tarkat paikat, joihin suunniteltiin risteilyohjusten ja Pershing-ohjusten sijoittamista Länsi-Euroopassa, ja keskeiset MC 161 -dokumentit, jotka sisälsivät Naton analyysin Varsovan liitosta ja sen aikeista sekä Naton strategian Varsovan liittoa kohtaan. Dokumentit toimitettiin nopeasti KGB:lle. Hän valokuvasi dokumentit toimistossaan tai vei ne kotiinsa valokuvattavaksi viinikellarissaan.

Hän tapasi kontaktihenkilöitään ympäri Eurooppaa ja vastaanotti toimintaohjeet numeroasemien kautta. Asemien radio-ohjelmat lähettivät kryptattuja viestejä numerosarjoina. Hänen brittiläinen vaimonsa tiesi miehensä kaksoiselämästä ja yritti saada tämän lopettamaan. Hän sanoi myöhemmin "tuohon aikaan tein uskoin tekeväni moraalisen velvollisuuteni".

Nato ei tiennyt Topazin olemassaolosta, ennen kuin GDR:n upseeri Heinz Busch loikkasi vuonna 1990. Busch ei kuitenkaan tiennyt Topazin identiteettiä. Vakoojan paljastamiseksi pidettiin useita salaisen palvelun tapaamisia lukuisissa maissa, ja niiden tarkoitus oli selvittää Topazin identiteetti. Topaz osallistui itse osaan kokouksista. CIA pääsi hänen jäljilleen, kun se sai käsiinsä GDR:n asiakirjoja viraston hajoamisen jälkeen. Rupp vangittiin lomallaan Saksassa vuonna 1993.

Rupp tunnusti ja sai 12 vuoden vankilatuomion vuonna 1994, mutta hänet vapautettiin heinäkuun alussa 2000. Rupp liittyi Demokraattinen sosialistipuolueeseen ja palveli väliaikaisesti turvallisuus- ja ulkopolitiikan neuvonantajana. Hän kuitenkin lopetti puolueessa vuonna 2003.[1]

Väite ydinsodan estämisestä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rupp väittää, että hänen toimensa estivät ydinsodan syksyllä 1983. Yhdysvaltalaisten asiantuntijoiden mukaan väitteesä on perää.[1] Rupp oli haastateltavana brittiläisen Channel 4 -televisioaseman ohjelmassa "1983: The Brink of Apocalypse", joka lähetettiin Isossa-Britanniassa tammikuussa 2008. Tällöin Rupp sanoi, että hän oli Able Archer 83 -harjoituksen aikana välittänyt HVA-kontrollereilleen viestin, jonka mukaan Nato ei ollut valmistautumassa laukaisemaan yllätyshyökkäystä Neuvostoliittoa vastaan harjoituksen aikana. Hän teki tämän koodaamalla viestin laitteeseen, joka oli naamioitu laskukoneeksi ja joka sitten käänsi viestin lyhyiksi sähköisiksi purkauksi, jotka voitiin lähettää puhelinnumerona. Hän piti tätä elintärkeänä ennaltaehkäisynä, jotta Neuvostoliitto ei olisi iskenyt Nato-joukkoja vastaan. Samassa ohjelmassa Rupp sanoi, että hän oli ylpeä siitä vahingosta, jota hän teki vuosien saatossa Natolle.

  1. a b Norbert F. Pötzl: Der heisse Draht zum Nato-Rat 31.7.2008. Der Spiegel (German).