Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä, joten tiedot kannattaa tarkistaa muista tietolähteistä. Voit auttaa Wikipediaa lisäämällä artikkeliin tarkistettavissa olevia lähteitä ja merkitsemällä ne ohjeen mukaan. |
Rakettiryhmä (engl. Team Rocket) on Pokémon-televisiosarjassa, -videopeleissä ja -mangassa esiintyvä kuvitteellinen rikollisjärjestö.
Pokémon-universumissa Rakettiryhmä ryöstää pokémoneja johtajalleen Giovanniille (jap. サカキ Sakaki), joka pyrkii toisaalta valloittamaan ja toisaalta yhdistämään maailman. Rakettiryhmä on laajalle levinnyt rikollisverkosto, mutta animaatiosarja on tehnyt jäsenistä tunnetuiksi vain Jessien (jap. ムサシ Musashi), Jamesin (jap. コジロウ Kojirō) ja heidän puhuvan Meowthinsa (jap. ニャース Nyasu) (Ryhmä 1) sekä Butchin (jap. コサブロウ Kosaburō) ja Cassidyn (jap. ヤマト Yamato) (Ryhmä 2). Kolmikon (Jessie, James ja Meowth) päätavoite on ollut Ash Ketchumin Pikachun nappaaminen sarjan alusta asti. Kolmikko osoittaa sarjassa useita kertoja tiedostavansa olevansa osa televisiosarjaa.
Jessiellä ja Jamesilla on usein arveltu olevan romanttisia tunteita toisiaan kohtaan, koska esimerkiksi he hädän hetkellä kapsahtavat toistensa kaulaan. Jessien ja Jamesin nimet on otettu Villin lännen lainsuojattomalta Jesse Jamesilta, japanilaiset nimet Musashi ja Kojirō on puolestaan napattu samurai Miyamoto Musashilta ja hänen kuuluisimmalta vastustajaltaan Sasaki Kojirōlta. Jessien nimen voikin toisinaan nähdä kirjoitusasussa "Jesse" esimerkiksi Pokémon-korteissa. Vastaavasti Butchin ja Cassidyn nimet ovat peräisin toiselta Villin lännen lainsuojattomalta, Butch Cassidyltä. Sekä Jessie että James esiintyvät animeen perustuvassa Electric Tale of Pikachu -mangassa. Animessa Jessien rooli ei ole vielä päättynyt, mutta mangan lopussa Jessie ja James menivät naimisiin ja saivat vauvan.
Jessie ja James ovat saavuttaneet mainetta laajalti Ash Ketchumin ja hänen ystäviensä arkkivihollisina, he esiintyivät ensi kertaa kaikkien aikojen toisessa jaksossa Pokémon hädässä! (Pokémon Emergency!), jossa he tunkeutuivat Viridian Cityn Pokémon-keskukseen ryöstöaikeissa, mutta Ash ja Pikachu pysäyttivät heidät. Tästä jaksosta lähtien Pikachu on ollut Rakettiryhmän pakkomielle. He yrittävät toistuvasti napata sen tai joitakin muita harvinaisia tai voimakkaita pokémoneja vietäväksi pomolleen Giovannille, tosin käytännöllisesti katsoen tyystin vailla menestystä.
Jessien historiasta tiedetään, että hän opiskeli aikoinaan pokémon-hoitajaksi, mutta ei selvinnyt opinnoistaan. Myöhemmin hän osallistui pokémon-kouluun, jossa hän tapasi Jamesin. Saatuaan koulu historian huonoimmat arvosanat ja jouduttuaan erotetuksi sieltä he liittyivät fillarijengiin. Myöhemmin he liittyivät Rakettiryhmään ja päätyivät lopulta pariksi.
Kun Ash lähti matkustamaan Hoenniin, Jessie ja James tietysti kannoillaan, Jessie kiinnostui Mayn tapaan Pokémon-kilpailuista ja alkoi ottaa osaa niihin. Hän tosin on sortunut toisinaan huijaukseen, mutta on siitäkin huolimatta epäonnistunut niin huijausten kuin "reilujenkin pelien" yhteydessä. Hän on kilpailuissa käyttänyt sievän tytön valepukua ja sellaisia valenimiä kuin "Jessabella", "Jessadia" tai "Jessaliina". Vasta Sinnohissa Jessie alkoi todella voittaa kilpailuja ja pääsi lopulta jopa Suurfestivaaliin asti, jossa hän kuitenkin lopulta hävisi. Jessie on yleisesti lainaillut muiden, useimmiten Jamesin pokémoneja kilpailuja varten.
Jessien ja Jamesin välistä suhdetta voi toisinaan kuvailla jopa romanttiseksi, vaikka heidän välilleen toisinaan syntyykin riitoja. Tästä huolimatta heidän nähdään usein hädän hetken koittaessa kapsahtavan toistensa kauloihin turvaa hakien. Esimerkiksi jaksossa Neidonkallion aave (Ghost of the Maiden's Peak) James ihastuu mystiseen aaveneitoon, jolloin Jessie vaikuttaa halukkaalta pitämään partnerinsa niin kaukana aaveesta kuin suinkin mahdollista. Tämä saattaa viitata pienempään tai suurempaan mustasukkaisuuteen. Electric Tale of Pikachu -mangassa Jessien ja Jamesin suhde menee animeakin pidemmälle, kun Jessie ja James sarjan lopussa jopa menevät naimisiin.
Jessien ensimmäinen pokémon oli Ekans, jonka hän sai syntymäpäivälahjaksi ja joka myöhemmin kehittyi Arbokiksi. Jessien kiintymys käärmepokémoneja kohtaan näkyy myös siinä, että Arbokin jälkeen sen paikan hänen tiimissään korvasi Seviper. Jessie oli kerran pyydystänyt Lickitungin, mutta eräs toinen kouluttaja oli saanut hänet vahingossa vaihtamaan sen Wobbuffetiin, joka tulee usein ulos poképallostaan omin päin.
Vaikka niin voisikin erehtyä luulemaan, Jessie ei suinkaan ole täysin tunteeton pokémoneja kohtaan, ei ainakaan omiansa. Tämän näkee siinä miten vaikeaa ja surullista hänellä on ollut joidenkin pokémoniensa vapauttamisessa. Sen jälkeen, kun Rakettiryhmä lähetettiin Unovaan, he eivät saaneet enää käyttää vanhoja pokémonejaan, joten heidän oli pyydystettävä itselleen uusia. Jessie oli pyydystänyt Unovasta Woobatin ja Frillishin. Kun Ashin matka Unovassa ja Decolore-saaristossa päättyi, hän, James ja Meowth palasivat Rakettiryhmän tukikohtaan ja luovuttivat Giovannille kaikki pokémoninsa, mutta Jessie sai takaisin yhden vanhoista pokémoneistaan: Wobbuffetin. Hän pyydysti myöhemmin Kalosista Pumpkaboon, joka kehittyi myöhemmin vaihdon kautta Gourgeistiksi. Alolassa Jessie pyydysti Mimikyun, joka vihaa suuresti Ashin Pikachua.
Jessie osallistui myös valeasussa professori Kukuin järjestämään Alolan ensimmäiseen pokémon-liigaan Manalo-saaren stadionilla ja sijoittui 16 parhaan joukkoon selvittyään Battle Royal -ottelusta, kunnes hävisi seuraavalla kierroksella Woobuffetillaan Jamesin Mareanielle.
Jessie, James ja Meowth saivat pokémon-liigan päätyttyä käskyn palata Kantoon ja jättää Inkayn ja Mareanien Alolaan. Pokémon: Matkat -sarjassa he jatkoivat yhä Ashin Pikachun sekä harvinaisten pokémonien jahtaamista, mutta näyttäytyivät huomattavasti harvemmin ja käyttivät joka kerta eri pokémoneja, joista jokainen on peräisin Rakettiryhmän ylempiarvoisten agenttien lähettämän koneen arpomasta poképallosta. Chewtle, jonka hän, James ja Meowth pyydystivät aiemmin Galarista jaksossa Yhä ylemmäs!, on ainut, jota hän on käyttänyt useammin kuin kerran. Jaksossa Rakettikostajat! Jessie, James ja Meowth riitaantuivat ja erkaantuivat toisistaan, kun he epäonnistuivat jälleen Ashin Pikachun nappaamisessa, vaikka saivat Giovannilta käyttöön kaikki vanhat pokémoninsa. Jaksossa Sateenkaari ja Pokémonmestari! heidät oli alennettu Rakettiryhmän päämajan ruokalan työntekijöiksi, ja kyllästyneinä he palasivat takaisin yhteen yrittämään jälleen Pikachun nappaamista.
Animessa Jessien alkuperäinen japaninkielinen ääninäyttelijä on Megumi Hayashibara, paitsi hänen ollessaan lyhyen aikaa äitiyslomalla, jolloin häntä tuurasi Akiko Hiramatsu. Englanninkielisenä äänenä oli kausilla 1–8 Rachael Lillis ja kaudesta 9 lähtien Michele Knotz. Suomenkielisiä ääninäyttelijöitä ovat olleet Mari Laari (kausilla 1–4 sekä 7. kauden jaksoissa 41–56), Karolina Blom (kausilla 5–6 sekä 7. kauden jaksoissa 57–92), Kiti Kokkonen (kausilla 8–10) ja Susa Saukko (kaudesta 11 lähtien).
Jessie ja James ovat saavuttaneet mainetta laajalti Ash Ketchumin ja hänen ystäviensä arkkivihollisina. He esiintyivät ensi kertaa kaikkien aikojen toisessa jaksossa Pokémon hädässä! (Pokémon Emergency!), jossa he tunkeutuivat Viridian Cityn Pokémon-keskukseen ryöstöaikeissa. Ash ja Pikachu pysäyttivät heidät. Vaikkei Rakettiryhmä aluksi välittänyt Pikachusta tuon taivaallista, tämän jakson lopusta lähtien Pikachu on ollut heille pakkomielle. He yrittävät toistuvasti napata sen tai joitakin muita harvinaisia tai voimakkaita pokémoneja vietäväksi pomolleen Giovannille, tosin käytännöllisesti katsoen täysin vailla menestystä.
Jamesin historiasta tiedetään, että hän syntyi hyvin rikkaaseen perheeseen, joka on täydellinen vastakohta hänen nykyiselle usein täysin rutiköyhälle elämänalalleen. Jamesin omaisuuteen kuuluvat nykyäänkin mm. hänen vanhempiensa valtava kartano, hieman pienempi kartano hänen lemmikki-Growlithelleen Growlielle, hänen isovanhempiensa ylläpitämä valtava "kesämökkinä" toimiva linna sekä edellisiä pienempi talo Sinnohissa, johon hän meni aina kun muita remontoitiin.
Rikkaan ja yleellisen elämän vastapainoksi Jamesilla oli kurinalainen ja rankka valvonta harteillaan. Hänellä oli 23 henkilökohtaista ohjaajaa sekä joka viikko viulu- ja pianotunnit. James sieti tätä kaikkea lähinnä Pokémoniensa kanssa leikkimällä, vieraillemalla todella mukavien isovanhempiensa luona sekä keräilemällä pullonkorkkeja. Lopulta kipuraja kuitenkin ylittyi, kun Jamesin vanhemmat halusivat Jamesin naivan Jessiebelle-nimisen tytön. Haluttomana mennä naimisiin James pakeni vanhempiensa luota. Aikanaan hän liittyi pokémon-kouluun, jossa hän tapasi Jessien. He yhdessä saivat koulun historian huonoimmat arvosanat, mistä hyvästä heidät potkittiin pellolle. Tämän jälkeen Jessie että James liittyivät fillarijengiin. Myöhemmin he siirtyivät Rakettiryhmään ja päätyivät siellä partnereiksi.
Jessien ja Jamesin välistä suhdetta voi toisinaan kuvailla jopa romanttiseksi, vaikka heidän välilleen toisinaan syntyykin riitoja. Tästä huolimatta heidän nähdään usein hädän hetken koittaessa kapsahtavan toistensa kauloihin turvaa hakien. Esimerkiksi jaksossa Neidonkallion aave (Ghost of the Maiden's Peak) James ihastuu mystiseen aaveneitoon, jolloin Jessie vaikuttaa halukkaalta pitämään partnerinsa niin kaukana aaveesta kuin suinkin mahdollista. Tämä saattaa viitata pienempään tai suurempaan mustasukkaisuuteen. Electric Tale of Pikachu -mangassa Jessien ja Jamesin suhde menee animeakin pidemmälle, kun Jessie ja James sarjan lopussa menevät jopa naimisiin ja saavat lapsen.
Jamesin ensimmäinen pokémon oli hänen lemmikki-Growlithensa Growlie, jonka hän jätti vanhempiensa kartanolle paettuaan kotoaan. Hänen ensimmäinen pokémoninsa Rakettiryhmässä oli hänen joululahjakseen saamansa Koffing, joka myöhemmin kehittyi Weezingiksi. Jamesin kiinnostuksen kohteena näyttävät olevan myös erilaiset ruohopokémonit, erityisesti Victreebel, Cacnea ja Carnivine, vaikkakin ne yleensä satuttavat häntä kun hän vapauttaa ne poképalloistaan.
Vaikka niin voisikin erehtyä luulemaan, James ei suinkaan ole täysin tunteeton Pokémoneja, ei ainakaan omiansa, kohtaan. Tämän näkee siinä miten vaikeaa ja surullista hänellä on ollut joidenkin pokémoniensa hylkäämisessä. Sen jälkeen, kun Rakettiryhmä lähetettiin Unovaan, he eivät saaneet enää käyttää vanhoja pokémonejaan, joten heidän oli pyydystettävä itselleen uusia. James oli pyydystänyt Unovasta Yamaskin ja Amoongussin. Ashin matkan Unovassa ja Decolore-saaristossa päätyttyä, hän, James ja Meowth palasivat Rakettiryhmän tukikohtaan ja luovuttivat Giovannille kaikki pokémoninsa. Hän pyydysti myöhemmin Kalosista Inkayn ja Alolasta Mareanien.
James osallistui myös valeasussa professori Kukuin järjestämään Alolan ensimmäiseen pokémon-liigaan Manalo-saaren stadionilla ja sijoittui 8 parhaan joukkoon selvittyään Battle Royal -ottelusta ja voitettuaan seuraavalla kierroksella Mareaniellaan Jessien Woobuffetin, kunnes hävisi puolivälierissä Gladionin Lycanrocille.
Jessie, James ja Meowth saivat pokémon-liigan päätyttyä käskyn palata Kantoon ja jättää Inkayn ja Mareanien Alolaan. Pokémon: Matkat -sarjassa he jatkoivat yhä Ashin Pikachun sekä harvinaisten pokémonien jahtaamista, mutta näyttäytyivät huomattavasti harvemmin ja käyttivät joka kerta eri pokémoneja, joista jokainen on peräisin Rakettiryhmän ylempiarvoisten agenttien lähettämän koneen arpomasta poképallosta. Ryhmää pidemmän aikaa seurannut Morpeko, jonka James pyydysti jaksossa Viekää varkaamme! Jooko?!, on ainut, jota hän on käyttänyt useammin kuin kerran. Jaksossa Rakettikostajat! James, Jessie ja Meowth riitaantuivat ja erkaantuivat toisistaan, kun he epäonnistuivat jälleen Ashin Pikachun nappaamisessa, vaikka saivat Giovannilta käyttöön kaikki vanhat pokémoninsa. Jaksossa Sateenkaari ja Pokémonmestari! heidät oli alennettu Rakettiryhmän päämajan ruokalan työntekijöiksi, ja kyllästyneinä he palasivat takaisin yhteen yrittämään jälleen Pikachun nappaamista.
Animessa Jamesin alkuperäinen japaninkielinen ääninäyttelijä on Shin’ichirō Miki. Englanninkielisenä äänenä oli kausilla 1–8 Eric Stuart (aivan ensimmäisissä jaksoissa Ted Lewis) ja kaudesta 9 lähtien James Carter Cathhart. Suomenkielisiä ääninäyttelijöitä ovat olleet Velimatti Ranta (1. kauden 52 ensimmäisessä jaksossa, 3. kauden 20 ensimmäisessä jaksossa sekä kausilla 7–10 ja kauden 11 jaksoissa 71–72), Anssi Känsälä (1. kauden jaksot 52–53, 58–63, 66–79), Antti Jaakola (1. kauden jaksot 64–65, erikoisjaksot Joulun Jynx ja Jäinen uhka sekä 3. kauden jaksot 137–142), Peter Pihlström (4. kaudella, 11. kauden jaksot 53–70, 73–104 ja 12. kaudesta eteenpäin) ja Saku Mäkynen (kausilla 5–6).
Giovannista ei tiedetä juuri mitään. Joitakin seikkoja tosin on tiedossa:
Giovannin äiti toimi häntä ennen Rakettiryhmän johtajana. Tämä tieto on tosin ilmoitettu vain animen tarinalinjassa, eikä siihen ole ainuttakaan viittausta yhdessäkään pelissä.
Vaikka Giovanni ei animessa juuri itse asetu itsenäisesti vastustajan rooliin, hänen alaisensa pitävät hänet usein mielessään tehtäviensä aikana. Giovanni itse on nähty ottelamassa vain kahdesti. Jaksossa Merkin herruus (The Battle of the Badge), jossa hänet nähtiin ainoan kerran animessa suorittamassa kulissityötään Viridian Cityn salijohtajana. Ottelussaan Gary Oakia vastaan hän paljastui voimakkaaksi taistelijaksi. Vaikka hänen kaksi ensimmäistä pokémoniaan hävisivät Garyn pokémoneille ilman ainuttakaan voittoa, hän voitti Mewtwolla sekä Garyn Nidokingin että tämän Arcaninen yhtäaikaisesti ilman vaikeuksia. Hän joutui kuitenkin poistumaan salilta selittämättömän hätätilanteen takia, ja jätti sen Jessien ja Jamesin hoidettavaksi. Kun Ash pian saapui paikalle saliottelua varten, hän kohtasi Jessien ja Jamesin, jotka tuttuun tapaansa hävisivät hänelle Giovannilta käyttöönsä saamista voimakkaista pokémoneista huolimatta ja Togepin takia hänen ottelusalinsa sortui. Toisen kerran Giovanni otteli jaksossa Meloetta ja Meritemppeli!, jossa hän otteli omalla lemmikillään, Persianilla, Ashin Pikachua vastaan ja voitti helposti. Seuraavassa jaksossa Giovanni käytti Meloettaa ja mystistä Totuuspeiliä (engl. Reveal Glass) kutsuakseen Luonnonvoimiksi kutsutut legendaariset pokémonit (Landorusin, Thundurusin ja Tornadusin) ja alisti ne hallintaansa uudelleen (hän oli tehnyt niin aiemminkin, mutta epäonnistunut). Ashin ja kumppanien avulla niin Luonnonvoimat kuin Meloettakin pääsivät vapaiksi, ja Giovanni vetäytyi muiden Rakettiryhmän jäsenten kanssa takaisin Kanton alueelle, vaikka Jessie, James ja Meowth palasivat jatkaakseen alkuperäistä tavoitettaan: Ashin Pikachun nappaamista.
Giovanni esiintyy Pokémon Red, Green ja Blue, Yellow, FireRed ja LeafGreen, HeartGold ja SoulSilver ja Stadium -peleissä.
Pokémon Adventures -mangassa Giovannilla on pitkälti sama rooli kuin animessa, joskin mangassa hänellä on alaisinaan muita Kanto-maailman salijohtajista: Luutnantti Surge, Sabrina ja Koga. Mangassa Giovanni on kuitenkin paljon animeminäänsä armottomampi, esimerkiksi eräässä kappaleessa hänen nähdään käyttävän Cloysteriaan tappaakseen kaksi Magmaria. On paljastettu, että Giovanni on Silverin, Goldin vastustajan, isä.
Butch (jap. コサブロウ Kosaburō) muodostaa yhdessä kumppaninsa Cassidyn (jap. ヤマト Yamato) kanssa toisen tärkeän Rakettiryhmä-parivaljakon Jessien ja Jamesin ohella. Butch ja Cassidy tosin ovat järjestössä pomonsa Giovannin paremmassa suosiossa kuin Jessie ja James, ja siksi he saavatkin muun muassa parempia varusteita ja toimeksiantoja. Lisäksi heidän suunnitelmansa yleensä toimivat, toisin kuin Jessien ja Jamesin.
Butch ja Cassidy ovat saaneet nimensä villin lännen lainsuojattomalta, Butch Cassidyltä.
Animessa Cassidy ja hänen kumppaninsa Butch nähtiin ensi kertaa jaksossa Kasvatuskeskuksen salaisuus (The Breeding Center Secret), jossa he olivat perustaneet kasvatuskeskuksen, johon kouluttajat jättivät pokémoninsa kasvatettaviksi, kun todellisuudessa ne pantiin häkkeihin, valmiiksi poiskuljetusta varten. Jo tässä jaksossa paljastui, että Jessie ja James tunsivat Butchin ja Cassidyn jo ennestään, vaikka he eivät olleet tienneet keskusta juoneksi ja olivatkin tunkeutuneet sinne varastakseen siellä säilytettävät pokémonit. Ashin ja kumppaneiden avulla juoni kuitenkin paljastui, pokémonit palautettiin oikeille omistajilleen ja Butch ja Cassidy joutuivat vankilaan.
Jaksossa Pikachu Re-Volts (ei esitetty Suomessa) Butch ja Cassidy tekivät taas pahojaan. He olivat päässeet ulos vankilasta pomonsa maksamina ja ottivat nyt eräällä Orange-saaristossa pokémoneja hallintaansa kasvatuskeskuksesta varastetun Drowzeen avulla. Jopa Jessie ja Jamesin pokémonit aivopestiin, Meowth'ta myöten. Tämän epätoivoisen tilanteen takia he olivat valmiita liittoutumaan Ashin ja kumppanien kanssa. He saivat tuhottua antennin, jonka kautta Drowzee oli käyttänyt voimiaan, jolloin aivopestyt pokémonit palautuivat ennalleen. Butch ja Cassidy eivät kuitenkaan luovuttaneet, vaan taistelivat vastaan ja yrittivät saada kaikki saaren pokémonit hallintaansa, mutta Mistyn Togepin Drowzeelta oppimasta Metronomi-liikkestä seurannut räjähdys tuhosi tornin täysin. Butch ja Cassidy joutuivat taas telkien taa.
Butch ja Cassidy tosin palasivat myöhemminkin kuvioihin, aina pahat mielessään. He ovat usein esittäneet tärkeitä osia Pokémon-sarjan erikoisjaksoissa, joissa päärooleihin pääsevät yleensä taustalla toimivat hahmot.
Jaksossa Uudet allianssit (The Ole' Berate and Switch) Butch, Cassidy, Jessie ja James sekoittivat parejaan, jolloin Jessie ja Butch sekä James ja Cassidy toimivat pareina, tosin huonoin yhteistyötuloksin, ja jo jakson aikana vanhat ryhmät palautuivat ennalleen.
Huikeat matkat -sarjan jaksossa The Good, The Bad, and The Lucky! Butch ja Cassidy olivat riitaantuneet keskenään ja samalla eronneet Rakettiryhmästä.
On paljastettu, että Jessie ja Cassidy kohtasivat toisensa ensi kertaa joko vähän ennen tai sen aikana, kun heitä koulutettiin Rakettiryhmän jäseniksi, ja heidän oletetaan olleen toistensa vastustajia siitä lähtien. Mutta toisin kuin Jessie, Cassidy pitää pokkansa paljon paremmin kuin Jessie ja on vähemmän altis raivonpurkauksille. Jessie inhoaa Cassidyä tämän loputtoman ylimielisyyden vuoksi, ja vaikuttaa siltä, että Cassidy pitää tämän inhon lietsomisesta.
Yleensä muut hahmot, toisinaan jopa Cassidy, lausuvat Butchin nimen väärin, kuten "Biff", "Hutch", "Bob", "Bill", "Butcher", "Patch", "Botch" tai "Chuck", mistä Butch ei pidä. Butch onkin tottunut sanomaan häntä virheellisesti kutsuville, että hänen nimensä on Butch. Toisinaan, joskin harvoin, joku hahmo voi kutsua Butchia hänen oikealla nimellään, jolloin Butch voi tottumuksesta lipsauttaa huuliltaan kiellon ja sanoa, että hänen nimensä on jokin vääristä nimistä, eikä hän erehdyksen hoksattuaan ole yleensä kovinkaan hyvällä tuulella ja alkaa takoa päätään seinään. Butch on kyllästynyt tähän nimijuttuun siinä määrin, että hän on jo ärsyynnyksissään välillä harkinnut nimensä vaihtamista, ja koska tämäkin tapahtui takaumassa, lienee oletettavaa, että samainen ajatus on pälkähtänyt hänen päähänsä myöhemminkin.