Rantakatkero

Rantakatkero
Uhanalaisuusluokitus
Suomessa: Erittäin uhanalainen
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Kladi: Putkilokasvit Tracheophyta
Kladi: Siemenkasvit Spermatophyta
Kladi: Koppisiemeniset Angiospermae
Kladi: Aitokaksisirkkaiset
Kladi: Asteridit
Lahko: Gentianales
Heimo: Katkerokasvit Gentianaceae
Tribus: Gentianeae[1]
Suku: Ripsikatkerot Gentianella
Laji: uliginosa
Kaksiosainen nimi

Gentianella uliginosa
(Willd.) Börner

Synonyymit
  • Gentiana uliginosa Willd.
  • Gentianella amarella subsp. uliginosa (Willd.) Tzvelev
  • Gentianella amarella var. uliginosa (Willd.) P.D.Sell
Katso myös

  Rantakatkero Wikispeciesissä
  Rantakatkero Commonsissa

Rantakatkero (Gentianella uliginosa) on yksivuotinen, Euroopassa harvinaisena tavattava ripsikatkeroiden suvun kasvilaji. Suomessa laji on erittäin harvinainen.

Ulkonäkö ja koko

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rantakatkero kasvaa 5–20 cm korkeaksi. Varsi on haaraton tai niukalti pystyhaarainen, ja nivelvälejä on 1–3. Kasvin sirkkalehdet ovat tavallisesti vielä kukinta-aikana tuoreita varren tyvellä. Vastakkain olevat varsilehdet ovat ehytlaitaisia, ruodittomia, kiilamaisia ja puikeita. Suppilomaiset kukat ovat sinipunaisia ja neli- tai viisiliuskaisia. Rantakatkero kukkii Suomessa elo-syyskuussa. Vuotuiset kannanvaihtelut ovat suuria ja kasvin siemenet säilyttävät itämiskykynsä useita vuosia odottaen suotuisia kasvuolosuhteita.[2][3]

Rantakatkeroa kasvaa ainoastaan Euroopassa. Läntisimmät kasvustot ovat Britteinsaarilla ja Pohjois-Ranskassa, josta levinneisyysalue jatkuu Atlantin rannikkoa itään Norjan etelärannikolle ja Itämerelle Keski-Ruotsiin, Etelä-Suomeen ja Balttiaan asti. Paikoitellen lajia tavataan myös sisämaassa muun muassa Ruotsissa, Länsi-Venäjällä ja Pohjois-Puolassa.[4] Suomessa rantakatkeroa tavataan Ahvenanmaalla ja Varsinais-Suomen rannikko- ja saaristoalueella.[5] Ahvenanmaalla lajia esiintyy yhä paikoin hyvinkin runsaasti, mutta kaiken kaikkiaan rantakatkero on suuresti taantunut niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa.[3][6]

Elinympäristö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rantakatkero on kulttuurikasvi, joka kasvaa laidunnetuilla, matalakasvuisilla merenrantaniityillä, joskus myös sisämaan rantaniityillä.[2] Laji on kärsinyt suuresti perinteisen karjanlaidunnuksen loppumisesta, joka on johtanut rantojen umpeenkasvuun.[3] Rantakatkeron saattaa sekoittaa joskus merenrannoilla kasvavaan horkkakatkeroon (Gentianella amarella).

  • Laine, Unto: Rantakatkero. Teoksessa Uhanalaiset kasvimme. Toim. Ryttäri, Terhi & Kettunen, Taina. Suomen ympäristökeskus, Helsinki 1997, s. 162–163.
  • Retkeilykasvio. Toim. Hämet-Ahti, Leena & Suominen, Juha & Ulvinen, Tauno & Uotila, Pertti. Luonnontieteellinen keskusmuseo, Kasvimuseo, Helsinki 1998.
  • Ålands flora. Toim. Hæggström, Carl-Adam & Hæggström, Eeva. Ålandstryckeriet, Mariehamn 2008.
  1. Stevens, P. F.: Gentianaceae Angiosperm Phylogeny Website. Viitattu 31.3.2021.
  2. a b Retkeilykasvio 1998, s. 337.
  3. a b c Laine 1997, s. 162–163.
  4. Arne Anderberg: Den virtuella floran: Sumpgentiana (Myös kartta) Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 26.8.2010. (ruotsiksi)
  5. Lampinen, R. & Lahti, T. 2010: Kasviatlas 2009. Helsingin Yliopisto, Luonnontieteellinen keskusmuseo, Kasvimuseo, Helsinki. Kasviatlas 2009: Rantakatkeron levinneisyys Suomessa Viitattu 26.8.2010.
  6. Ålands flora 2008, s. 249.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]