Reaktiomoottori

Reaktiomoottori on voiman ja vastavoiman laista tai tarkemmin liikemäärän säilymiseen perustuva moottorityyppi. Yleisimpiä reaktiomoottoreita ovat erilaiset suihkumoottorit tai rakettimoottorit, mutta käsitteen alle kuuluvat myös esimerkiksi ionimoottorit. Tyypillisimmässä kemiallisessa reaktiorakettimoottorissa palavan ajoaineen kuumat pakokaasut purkautuvat moottorin suuttimesta ja työntävät laitetta eteenpäin.

Reaktiomoottoreita kehitellään eteenpäin. Nykyisin ilmaa hengittävien moottoreiden kehityksen kärkeä edustavat ylisoonisilla (äänen nopeutta nopeammilla) nopeuksilla toimiva SCRAMJET[1] , joka ei käytä turboahdinta ja polttaa vetyä.

Sotilaslentokoneissa suihkumoottori on kehittynyt s.e. ylisooninen lentonopeus voidaan ylläpitää vaakalennossa ilman jälkipoltinta.

Ilmaliikenteessä koneiden suihkumoottoreiden ohivirtaus on kasvanut 1970-luvulta lähtien ja moottorit ovat tulleet hiljaisemmiksi ja vähemmän polttoainetta kuluttaviksi.

Potkuriturbiini, jossa suihkumoottori (kaasuturbiini) tuottaa pääosan työntövoimasta on käytössä lyhyemmän matkan matkustajakoneissa ja helikoptereissa.

Rakettimoottori on ollut käytössä Messerschmitt 163 Komet -hävittäjässä toisen maailmansodan aikana ja koekoneissa 1940-60-luvulla. Sittemmin sen käyttö on rajoittunut vain ohjuksiin, kantoraketteihin ja avaruussukkuloihin.

Sysäysputkimoottori (engl. pulse jet), jollainen oli esimerkiksi V1-ohjuksessa[2], on eräs reaktiomoottori.

  • Kosanke, K.L., Sturman, Barry T., Winokur, Robert M., Kosanke, B.J.: ”Reaction engine”, Encyclopedic Dictionary of Pyrotechnics: (and Related Subjects), s. 928. Journal of Pyrotechnics, 2012. (englanniksi)
  • Thomas, Andrew & Davey, Chris: V1 Flying Bomb Aces, s. 10. Osprey Publishing, 2013. ISBN 978-1-78096-292-4 (englanniksi)
  1. What's a Scramjet? Missions. NASA (englanniksi). Arkistoitu 2.4.2009. Viitattu 27.7.2016.
  2. Thomas & Davey 2013, 10

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.