Rogue

Tämä artikkeli käsittelee tietokonepeliä. Mikäli tarkoitit Ryhmä-X:n jäsentä, katso Rogue (sarjakuvahahmo).
Rogue
Kuvakaappaus versiosta 1.1
Kuvakaappaus versiosta 1.1
Kehittäjä Michael Toy, Glenn Wichman
Julkaisija Epyx
Jakelija Steam
Suunnittelija Glenn Wichman
Julkaistu 1980
Lajityyppi roolipeli
Pelimuoto yksinpeli
Alusta UNIX
Jakelumuoto Digitaalinen jakelu
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Rogue on Michael Toyn ja Glenn Wichmanin kehittämä vuoropohjainen tietokoneroolipeli, jonka alkuperäinen versio kehitettiin UNIX-käyttöjärjestelmälle vuonna 1980.[1] Pelistä tuli myöhemmin kokonaisen roguelikeiksi tai "dungeon crawlingiksi" kutsutun pelityypin kantaisä. Rogue oli erittäin suosittu peli 1980-luvun puolivälissä.

Roguen pelaaja johtaa hahmoaan jättimäisessä maanalaisessa luolastossa tavoitteenaan päästä alimmalle tasolle, ottaa mukaansa sinne kätketty Amulet of Yendor ja palata sen kanssa takaisin maan pinnalle. Matkalla pelaaja taistelee hirviöitä vastaan, kerää uusia varusteita ja kehittyy ominaisuuksiltaan paremmaksi. Sama perusjuoni on pohjalla myös Hack- ja NetHack-peleissä.

Pelin ulkonäkö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikaisemmista jäsenninpohjaisista tekstiseikkailupeleistä poiketen Rogue on tarkoitettu pelattavaksi näyttöpäätteellä, ja se käyttää tapahtumien ja ympäristöjen kuvaamiseen ASCII-grafiikkaa; hirviöt on merkitty suurilla kirjaimilla ja joka kirjaimelle on vain yksi hirviö, yhteensä 26 kpl. Pelin ensimmäisessä versiossa jokaisessa luolassa oli 3 huonetta tai umpikujaa ja yksi portti ylös ja toinen portti alaspäin. Myöhemmissä versioissa huoneiden ja sokkeloisuuden määrä nousi.

Toy ja Wichman olivat koulutovereita Berkeleyn kampuksella.[1]

Ken Arnoldin kehittämä curses-kirjasto inspiroi tekemään ylhäältä alaspäin kuvatun "graafisen" luolaston.[1]

Tuon ajan tekstiseikkailupelit kuten Zork kärsivät uudelleenpelattavuuden puutteesta: pulmien ratkaisun jälkeen ei ollut syytä jatkaa pelaamista.[2] Tästä johtuen Toy ja Wichman halusivat pelin, joka olisi uusi joka kerralla eikä koskaan olisi täysin samanlainen.[2]

Levitys ja toimintaympäristö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rogue sisällytettiin 4.2BSD-ohjelmistojakeluun,[1] jonka mukana se levisi moniin UNIX-koneita käyttäviin laitoksiin, etenkin yliopistoihin.

Alkuperäiset tekijät luovuttivat Roguen myyntioikeudet Epyx-peliyhtiölle, joka julkaisi pelistä myös Commodore 64-, Amiga- ja Atari ST-versiot.[2] Rogue on myös käännetty nykyaikaisille käyttöjärjestelmille kuten Microsoft Windowsille,[3] macOSille,[4] Palm OSille[5], Linuxille, BSD Unixille[6] ja iOSille[7].

  1. a b c d Matt Barton & Bill Loguidice: The History of Rogue: Have @ You, You Deadly Zs 5.5.2009. Gamasutra. Viitattu 1.9.2019. (englanniksi)
  2. a b c Matt Barton & Bill Loguidice: The History of Rogue: Have @ You, You Deadly Zs (sivu 2) 5.5.2009. Gamasutra. Viitattu 1.9.2019. (englanniksi)
  3. https://www.prankster.com/winrogue/
  4. https://sourceforge.net/projects/roguedarwin/
  5. http://roguelike-palm.sourceforge.net/
  6. The Rogue Home Page web.archive.org. 22.2.2003. Viitattu 2.1.2020. (englanniksi)
  7. Blake Patterson: Classic Dungeon Crawler ‘Rogue’ Comes to the iPhone 2.2.2009. TouchArcade.com. Viitattu 2.1.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]