Société Anonyme Française d' Etude de Gestion et d' Entreprises | |
---|---|
Yritysmuoto | Anonyymi yhteisö, konsortio |
Perustettu | 1919 |
SAFEGE on lyhenne ranskalaisen konsortion nimestä Société Anonyme Française d' Etude de Gestion et d' Entreprises (suom. Ranskalainen liiketoiminnan ja johtamisen tutkimuksen osakeyhtiö).
Konsortio koostuu 25:stä yrityksestä, joihin kuuluvat muiden muassa rengasvalmistaja Michelin ja autovalmistaja Renault, ja sen tarkoitus on toimia konsulttina ja suunnitteluvirastona Se perustettiin vuonna 1919 nimellä Société Auxiliaire Française d'Électricité, Gaz et Eau, holdingyhtiöksi, joka keskittyi yksityiseen veden, kaasun ja sähkön tuotantoon ja jakeluun. Vuonna 1947 nämä toiminnot kansallistettiin, ja yhtiöstä tuli sellainen suunnittelu- ja konsultointivirasto kuin se nykyäänkin on, ja sai myös nykyisen nimensä.
SAFEGE herätti kansainvälistä mielenkiintoa suunnittelemalla uudenlaisen riippuradan 1960-luvulla.
SAFEGE kohoradassa matkustajavaunut riippuvat kumipyöräisistä pyörävaunuista, jotka kulkevat kotelomallisen raiteen sisällä, ja näitä yhdistävät ripustimet kulkevat koteloradan pohjan suhteellisen kapeassa raossa. Kotelon sisällä raon molemmin puolin ovat kumipyörien kiskot. Vaunujen paino lepää kantavien ja vetävien pyörien varassa, ja lisäksi ovat pystyakseloidut pyörät, jotka keskittävät vaunut sivusuunnassa.
Toisin kuin Wuppertalin riippurata, SAFEGE kohorata ei ole alttiina lumelle, jäälle tai roskille, vaan kohoradan kiskot pysyvät puhtaina ja kuivina. Tämä etu mahdollistaa kohoradan käytön vaativissakin sääolosuhteissa.
Vuonna 1959 valmistui ensimmäinen SAFEGE testirata, joka oli yksinkertainen 1,4 kilometriä pitkä linja ja se pääsi mukaan vuonna 1966 valmistuneeseen elokuvaan Fahrenheit 451. Testirata purettiin pian elokuvan valmistumisen jälkeen.[1][2]
SAFEGE kohorata on eniten levinnyt ja käytössä oleva riippuvan kohoradan malli. Merkittävin kilpailija SAFEGE kohoradalle ei olekaan mikään muu riippuva kohorata vaan saksalainen ALWEG, joka on yleisempi ja tekniseltä toteutukseltaan erilainen.
Japanilainen Mitsubishi Heavy Industries on rakentanut kolme SAFEGE kohorataa, joista kaksi on yhä käytössä.
Saksassa on toiminnassa kaksi Siemensin rakentamaa SIPEM (Siemens People Mover) kohorataa: