Salomoninlurikki

Salomoninlurikki
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Papukaijalinnut Psittaciformes
Heimo: Kaijat Psittaculidae
Suku: Melanesianlurikit Charmosyna
Laji: margarethae
Kaksiosainen nimi

Charmosyna margarethae
(Tristram, 1879)

Katso myös

  Salomoninlurikki Wikispeciesissä
  Salomoninlurikki Commonsissa

Salomoninlurikki (Charmosyna margarethae) on Melanesiassa elävä kaijalaji.

Koko ja ulkonäkö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salomoninlurikin pituus on 18–20 cm ja paino 40–60 g. Sen höyhenpuku on pääosin punainen. Siivet ja selkä ovat vihreät, päälaki on purppuranhohtavan musta, rinnassa ja yläselässä on keltainen, mustan rajaama raita, ja pitkähkön punaisen pyrstön kärki on keltainen. Nokka on oranssi, iiris oranssinkeltainen ja koivet oranssit. Naaras muistuttaa koirasta mutta sillä on keltaiset laikut yläperän sivuilla. Nuori yksilö on himmeämmän värinen.

Salomoninlurikki elää kuudella saarella Salomonsaarilla ja Bougainvillessä Papua-Uusi-Guineassa. Populaation koko on arviolta alle 50 000 yksilöä. Laji on taantunut ja sitä uhkaavat lähinnä metsänhakkuut. Salomoninlurikki on lemmikkinä harvinainen.

Elinympäristö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salomoninlurikit elävät enimmäkseen alavien maiden metsissä, savanneilla ja kookospalmuistutuksilla, paikoin vuoristossa 1 350 metrin korkeudelle. Yleensä ne liikkuvat puiden latvustoissa pareittain tai meluavina parvina, joissa voi olla jopa 40 yksilöä.

Salomoninlurikit syövät siitepölyä, kukkia ja mettä.

  1. BirdLife International: Charmosyna margarethae IUCN Red List of Threatened Species. Version 2023-1. 2023. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 11.12.2023. (englanniksi)