Samppanjasosialisti

Samppanjasosialisti (engl. champagne socialist), myös salonkisosialisti ja salonkikommunisti,[1] on halventava nimitys puoluekannaltaan vasemmistolaisesta poliitikostalähde?. Termillä viitataan poliitikon tekopyhyyteen: hänen väitetään työväenhenkisistä mielipiteistään huolimatta elävän itse porvarillista elämää.

Käsitettä champagne socialist eli samppanjasosialisti ovat käyttäneet Isossa-Britanniassa lähinnä työväenpuolueen poliittiset vastustajat, ja sana on lainautunut Suomeenkin; vanhastaan Suomessa on käytetty saksan kielestä lainattuja sanoja salonkikommunisti ja salonkisosialisti (saks. Salonsozialist). Ranskassa käytetään ilmausta gauche caviar eli kaviaarivasemmisto.[2]

Vastaavantyyppisiä ilmauksia käytetään muissakin maissa:

  • Ruotsissa rödvinsvänster eli punaviinivasemmisto
  • Yhdysvalloissa latte liberal ja limousine liberal eli latte-liberaali ja limusiiniliberaali (Yhdysvalloissa liberaali tarkoittaa vasemmistolaisesti suuntautuneita)
  • Australiassa chardonnay socialist valkoviinilajikkeen mukaan
  • Tanskassa Kystbanesocialist eli rantaratasosialisti (Kystbane kulkee rikkaiden asuinalueiden ohi)
  • Irlannissa smoked salmon socialist eli savulohisosialisti.

Seurapiirien sosialismiharrastuksia arvosteli venäläinen sosialisti Aleksandr Herzen teoksessaan Vastarannalta (1855):

”He siellä nälkään kuolevat eivätkä ketkään muut, – – kun taas me istumme yläkerrassa ja keskustelemme sosialismista šamppanjan ja leivonnaisten äärellä.”

Suomessa näkyvimpiin salonkikommunisteihin kuului Hella Wuolijoki, joka oli myös näytelmäkirjailija, miljoonaomaisuuden hankkinut kauppahuoneen pitäjä, elinkautisvanki ja Yleisradion pääjohtaja.[3] Suomalaisen tiede-elämän tunnetuimpia salonkisosialisteja oli Väinö Voionmaa. Voionmaa oli arvostettu historioitsija, jolle sosialismi oli ennen kaikkea aineellinen ja henkinen sivistysliike. Häneen voitiin aina viitata, kun tiedemaailmaa syytettiin porvarillisuudesta tai vasemmistolaisten syrjimisestä.[4]

  1. Nykysuomen sanakirja, s.v. salonkikommunismi: kommunismi seurapiireihin kuuluvien maailmankatsomuksena. WSOY, Helsinki 1961.
  2. Hävyttömän hyvämuistinen ”samppanjasosialisti” luettu 13.1.2009. – Naantalin sosialidemokraatit luettu 13.1.2009.
  3. Erkki Tuomiojan kirjan esittely, Helsingin Sanomat 28.10.2006.
  4. Väinö Voionmaa (1869–1947).
Tämä politiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.