Sardiinit

Tämä artikkeli käsittelee useita sardiineiksi kutsuttuja kaloja. Sardiini käsittelee yhtä lajia. Poliittisesta liikkeestä kertoo Sardiiniliike.
Sardiinit
Tyynenmerensardiini (Sardinops sagax)
Tyynenmerensardiini (Sardinops sagax)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Sillikalat Clupeiformes
Heimo:

Jokisillit Alosidae

Dorosomatidae
Katso myös

  Sardiinit Commonsissa

Sardiini on nimitys useille eri puolilla maailmaa eläville sillikalojen lahkoon kuuluville kalalajeille, erityisesti suvuista Sardina, Sardinops ja Sardinella.[1][2] Nimeä käytetään purkitettuina myös muista silleistä tai sillimäisistä kaloista.[2] Sardiinit ovat pieniä ja öljyisiä ja ne kalastetaan 14–25 senttimetrin mittaisina. Kalastetut sardiinit yleensä purkitetaan ja säilötään öljyyn.

Sana sardiini (engl. Sardine) tulee kreikan kielen sanasta sardine tai sardinos joka viittaa Sardinian saareen.[3]

Sardiinisäilyke

Sardiineja kalastetaan kaupallisesti pääasiassa ihmiskäyttöön, ja ne ovatkin monille kansoille tärkeä ravinnonlähde. Niitä käytetään niin säilykkeinä, kuivattuina, suolattuina kuin savustettuina.[1][2] Erityisen tärkeä sardiini on monien muiden lajien tavoin portugalilaisessa ruokakulttuurissa. Sardiineista saadaan myös sardiiniöljyä,[1] jota on käytetty muun muassa maalin, lakan, linoleumin ja margariinin valmistukseen.[2] Sardiineista valmistettua kalajauhoa käytetään ravintona eläimille.[2]

Käyttö kielikuvissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sardiinien säilönnästä on tullut kielikuva muutamissa ilmauksissa, joilla kuvataan suurta ihmismäärää pienessä tilassa. Suomessa vastaava ilmaus "kuin sillit suolassa".

Italialainen poliittinen sardiiniliike liike otti nimensä viitteenä säilykekalojen tiukkaan pakkaamiseen.[4] Myös englannin kielessä väkijoukon tiiviyttä kuvataan sardiinipurkkiin viittaavalla ilmauksella "packed like sardines."[5]

Sardiineja akvaariossa.
  1. a b c Snavely, Kathryn D.: Sardines - Details About The Three Genera Science Encyclopedia. Viitattu 28.5.2017. (englanniksi)
  2. a b c d e Sardine Encyclopedia Britannica. Viitattu 28.5.2017. (englanniksi)
  3. Online Etymology Dictionary etymonline.com. Viitattu 28.5.2017. (englanniksi)
  4. Burtsov, Petri: Italiassa suuren suosion saanut "sardiiniliike" vetoaa oikeistopopulismiin kyllästyneisiin nuoriin 2.12.2019. YLE Uutiset. Viitattu 27.1.2020.
  5. Packed like sardines 2020. Collins English Dictionary. Viitattu 27.1.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.