Shimazu Yoshihiro (jap. 島津 義弘, 21. elokuuta 1535 – 30. elokuuta 1619) oli japanilainen daimio, joka kuului Shimazu-klaaniin. Hän oli Shimazu Takahisan poika ja Shimazu Yoshihisan pikkuveli.
Yoshihiro oli kyvykäs kenraali, ja osallistui usein veljensä kampanjoihin. Vuonna 1572 hän johti joukkonsa voittoon taistelussa Itō Yoshisuken lukumäärältään suurempaa armeijaa vastaan. Tämän jälkeen hän toimi laajasti Kyūshūn yhdistämiseksi, kunnes lopulta joutui alistumaan Toyotomi Hideyoshin palvelukseen vuonna 1587. Tämän alaisuudessa Yoshihiro nimitettiin daimioksi, ja hänet lähetettiin osallistumaan Hideyoshin Korean kampanjaan.
Pian Hideyoshin kuoltua sijaishallitsijoiden neuvosto jakautui kahteen leiriin Tokugawa Ieyasun ja Ishida Mitsunarin johdolla. Yoshihiro liittoutui Mitsunarin kanssa, mutta ei tullut tämän kanssa toimeen, eikä tuntenut saavansa ääntään kuuluviin päätöksenteossa. Ieyasun ja Mitsunarin kohdatessa Sekigaharan taistelussa vuonna 1600, Yoshihiron ja Mitsunarin välit olivat hyvin tulehtuneet. Yoshihiro raivostui jopa kun Mitsunarin lähettiläs saapui käskemään häntä taisteluun nousematta ensin ratsailta, ja Mitsunarin täytyi tulla henkilökohtaisesti pahoittelemaan tapahtunutta. Tästä huolimatta Yoshihiro ei suostunut hyökkäämään, mikä pahensi entisestään Mitsunarin tilannetta. Lopulta toinen Mitsunarin liittolaisista Kobayakawa Hideaki liittyi Tokugawaan, ja hyökkäsi Ōtani Yoshitsugun selustaan.
Taistelun päätteeksi Yoshihiro joutui Tokugawan sotilaiden piirittämäksi, mutta ei suostunut antautumaan. Hän kokosi joukkonsa ja murtautui väkisin Tokugawan linjojen läpi pakoon. Tämän seurauksena suuri osa Yoshihiron joukoista menehtyi, mutta he onnistuivat samalla haavoittamaan Tokugawan tärkeää kenraalia, Ii Naomasaa, jonka uskotaan kuolleen tämän johdosta kaksi vuotta myöhemmin. Taistelusta paettuaan Shimazu palasi laivoilla takaisin Satsumaan.
Yoshihiron onnistui sopia välinsä Tokugawan kanssa, joka antoi Yoshihiron pojan Shimazu Tadatsunen seurata isäänsä klaanin johtajana. Loppuelämänsä Yoshihiro vietti Sakurajimassa kouluttaen nuorempia sukupolvia.