Sin City

Tämä artikkeli käsittelee sarjakuvaa. Muita merkityksiä on täsmennyssivulla.
Sin City
Kustantaja Like (Suomessa)
Julkaisuaika 1993
Luoja(t) Frank Miller

Sin City on Frank Millerin luoma film noir -tyyppisten sarjakuvakertomusten sarja, jonka tarinat sijoittuvat kuvitteelliseen yhdysvaltalaiseen kaupunkiin nimeltä Basin City. Vaikka albumit ovat itsenäisiä kokonaisuuksia, niissä on samoja henkilöitä ja niiden juonet kietoutuvat yhteen. Albumeita on yhteensä seitsemän, jotka on myös suomennettu. Ne ovat voittaneet useita Eisner-palkintoja, esimerkiksi tarinat Kaiken takana on nainen ja Kohtalokas tappo voittivat palkinnot sarjassa paras määrämittainen sarja.

Sin Cityn kaupungin osista on mainittu Vanha kaupunki ja Slummit. Varsinkin Vanhalla kaupungilla on tärkeä osa sarjakuvassa. Sitä hallitsevat ilotytöt, jotka ovat valmiita puolustamaan sitä asein. Tärkeä tapahtumapaikka on myös Roarkin perheen (Sin Cityn ”kuninkaalliset”) omistama Farmi, joka nähdään eritoten tarinoissa The Hard Goodbye ja Keltainen äpärä.

Vuonna 2005 ilmestyi sarjakuvaan perustuva Sin City -elokuva, jonka ovat ohjanneet Frank Miller ja Robert Rodriguez. Yhden elokuvan kohtauksen ohjasi vierailijana Quentin Tarantino. Vuonna 2014 ilmestyneessä jatko-osassa Sin City 2 esitettiin kaksi uutta tarinaa The Long Bad Night ja Nancy's Last Dance.

Suomennetut albumit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Varoitus: Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Sin City (uudelleennimetty The Hard Goodbye, 1992)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarinan päähenkilönä on Marv-niminen isokokoinen ja omienkin sanojensa mukaan ruma mies, jota syytetään Goldie-nimisen naisen murhasta, jota hän ei ole tehnyt. Marv alkaa selvittää murhaa, jonka tutkimukset johtavat hänet farmille, jolla asustaa Kevin-niminen kannibaali.

Sin City 2: Kaiken takana on nainen (A Dame to Kill For, 1994)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarinan päähenkilönä nähdään Dwight McCarthy, joka yrittää elää rauhallista ja levollista elämää. Tämä ei kuitenkaan onnistu, sillä pian hänen elämäänsä tunkeutuu Ava-niminen nainen, joka jätti hänet neljä vuotta aiemmin ja ajoi hänet tuohon tilanteeseen. Ava kertoo Dwightille siitä, kuinka hänen nykyinen aviomiehensä aikoo tappaa hänet ja toivoo Dwightin sitä ennen surmaavan kyseisen aviomiehen. Kun Dwight on tappanut miehen, hänelle selviää juoni, joka pakottaa hänet hankkimaan uudet kasvot. Dwight päättää kostaa tapauksen Avalle vanhan kaupungin naisten, eli huorien avulla.

Sin City 3: Kohtalokas tappo (The Big Fat Kill, 1995)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päähenkilönä nähdään jälleen Dwight McCarthy. On kulunut puoli vuotta edellisen tarinan tapahtumista. Dwight pelastaa tyttöystävänsä Shellien kieroutuneelta ja humaltuneelta mieheltä, jota kutsutaan Jackie-Boyksi. Ajettuaan Jackie-Boyn pois, Dwight seuraa tätä vanhaan kaupunkiin, jossa ilotytöt tappavat Jackien ja hänen porukkansa. Paljastuu, että Jackie-Boy onkin poliisi, Rauta-Jackina tunnettu sankaripoliisi. Tapon käyminen ilmi aloittaisi uudelleen katusodan ilotyttöjen ja poliisien välillä niin, että mafia voisi hyötyä siitä. Dwight tuntee olevansa vastuussa tapahtuneesta ja päättää viedä ruumiit tervahaudoille kaupungin laidalla.

Sin City 4: Keltainen äpärä (That Yellow Bastard, 1996)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarinan päähenkilönä nähdään John Hartigan -niminen vanha poliisi, joka kärsii sydänvaivoista. Tämä on ensimmäinen Sin City -sarjakuva, jossa nähdään värejä, vaikkakin vain keltaista. John Hartigan pelastaa 11-vuotiaan tytön, Nancy Callahanin, kuvernööri Roarkin pedofiilipojalta, joka pääsee isänsä vaikutusvallan takia aina kuin koira veräjästä. Kuvernööri Roark päättää kostaa Johnille ja laittaa tämän lusimaan Nancyn raiskauksesta. Nancy on ainoa, joka tietää Johnin olevan syytön ja lähettää tälle kirjeen salanimellä joka viikko seuraavien kahdeksan vuoden ajan kun John on vankilassa. Sitten kirjeiden tulo loppuu ja Hartigan uskoo, että Nancylle on sattunut jotain pahaa. Hän hankkiutuu ulos vankilasta ja löytää Nancyn, mutta sitten hän tajuaa joutuneensa petoksen uhriksi.

Sin City 5: Perhearvot (Family Values, 1997)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päähenkilönä nähdään jo kolmatta kertaa Dwight McCarthy. Hän selvittää tällä kertaa vanhan kaupungin tyttöjen toivomuksesta tapausta, joka johtaa hänet mafiapomo Don Giacco Magliozzin perään. Dwightin mukana seuraa itämainen, sanaton tappajanainen Miho, joka esiintyi jo albumeissa 2. ja 3.

Viskiä, vaaroja & vamppeja (Booze, Broads & Bullets, 1999)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumi sisältää yksitoista pientä tarinaa Sin Citystä.

  1. Ihan tavallinen lauantai-ilta
  2. Läski mies ja pikku poika
  3. Asiakas on aina oikeassa
  4. Jouluyö
  5. Ja oven numero kolme takana
  6. Sinisilmä
  7. Rotat
  8. Isin pieni tyttö
  9. Väärä tie
  10. Väärä raide
  11. Morsian pukeutuu punaiseen

Tarinoista ensimmäisessä ja neljännessä on päähenkilönä jo tuttu Marv ja viimeisessä tarinassa päähenkilönä on jälleen Dwight McCarthy. Tarinat Väärä tie ja Väärä raide liittyvät toisiinsa, ja niiden päähenkilö, naismurhaaja Sinisilmä esitellään samannimisessä tarinassa. Tarinoista 6;9;10. ja 11. nähdään yksittäisiä värejä, jotka ovat tuossa järjestyksessä sininen, vaaleanpunainen, sininen, sininen ja punainen.

Sin City 7: Takaisin helvetistä (Hell and Back, 2005)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päähenkilönä toimii entinen laivaston erikoisjoukkojen sotilas nimeltään Wallace.Kirjassa hän pelastaa kalliolta mereen hyppäävän naisen nimeltään Esther, mutta nainen siepataan ja Wallace ryhtyy etsimään häntä.

The Long Bad Night (Esitetty Sin City 2 elokuvassa)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarinan päähenkilönä on Johnny niminen nuori poika, joka on uhkapeluri. Hän voittaa rahaa useista pelikoneista ja päätyy pelaamaan pokeria Senaattori Roarkin ja tämän ryhmän kanssa. Johnny voittaa Roarkin viimeisessä pelissä mistä Roark suuttuu ja murtaa Johnnyn käden ja vie hänen rahansa ja tappaa tämän naisystävän Marcien. Samalla paljastuu että Johnny on Senaattori Roarkin biologinen poika, joka sai alkunsa Roarkin raiskattua ilotytön. Johnny päättää kostaa Roarkille naisystävänsä kuoleman ja korjautettuaan kätensä hän saa dollarin eräältä tarjoilijalta ja kerää itselleen tarpeeksi rahaa haastaakseen Roarkin uuteen pokeripeliin. Johnny voittaa ratkaisevan pelin Roarkia vastaan saaden kostonsa, minkä jälkeen Roark ampuu hänet.

Nancy's Last Dance (Esitetty Sin City 2 elokuvassa)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarina sijoittuu neljä vuotta Keltainen äpärä -tarinan jälkeen. Nancy Callahan on John Hartiganin kuoleman seurauksena alkoholisoitunut ja vannoo kostoa Senaattori Roarkille. Nancyn leikattua hiuksensa ja viillettyä kasvojaan hän valehtelee Marville Roarkin tehneen sen. Marv lupaa auttaa Nancya Roarkin tappamisessa. Kaksikko saapuu Roarkin asunnolle ja tappavat Roarkin henkivartijat. Marv haavoittuu ja Nancy päättää kukistaa Roarkin yksin. Roark ampuu Nancya useasti ja on aikeissa tappaa hänet mutta Hartiganin haamu ilmestyy peiliin, minkä seurauksena Roark hätkähtää, mikä antaa Nancylle aikaa toipua ja ampua Roarkin.

Avainhenkilöitä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marvin sukunimeä ei mainita yhdessäkään albumissa. Hän on 1. albumin päähahmo ja 2. albumissa hänellä oli pienempi rooli. Olemukseltaan Marv kuvataan 2-metriseksi ja lihaksikkaaksi, yksinkertaiseksi henkilöksi, jonka mieleenpainuvin ajatus 1. albumista on "Jos kerran osaan tappamisen, miksi en nauttisi siitä.". Elokuvassa häntä esitti Mickey Rourke.

Dwight McCarthy

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2; 3. ja 5. albumin päähahmo, nähdään taustalla 4. albumissa. 6. albumissa hänet nähdään kahden pienen tarinan päähenkilönä. Dwight on entinen toimittaja, jolle oli lupailtu Pulitzer-palkintoakin. Hän kuitenkin onnistui mokaamaan elämässään täydellisesti (huumeet, viina, naiset...). Hän unelmoi toisesta mahdollisuudesta. Elokuvassa häntä esitti Clive Owen.

Nancy Callahan

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nancy Callahan nähdään 1. ja 2. albumissa taustalla (nimi mainitaan), mutta 4. albumissa hänelle on annettu tärkeämpi rooli. Kuvernööri Roarkin poika yritti raiskata Nancyn 11-vuotiaana, mutta hänet pelasti viimeistä päiväänsä työssä ollut poliisi, joka sai kärsiä teostaan lusimalla syyttömänä tuomittuna kahdeksan vuotta. Elokuvassa Nancya esittää Jessica Alba.

John Hartigan

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

John Hartigan on vanha ja sydänvaivoista kärsivä poliisi, joka on päähenkilönä 4. albumissa. Hartigan pelastaa Nancy Callahin senaattori Roarkin pojan raiskaukselta, mutta päätyy lopulta itsemurhaan. Elokuvassa häntä esitti Bruce Willis.

Roarkien perhe hallitsee Sin Citya. He ovat rikollisia, joille kukaan ei voi mitään.

Ensimmäisessä Sin City -tarinassa Marv tappaa kardinaali Roarkin, joka oli syyllistynyt kannibalismiin. Hän oli ensimmäinen esitelty Roark sarjakuvassa. Neljännessä albumissa Keltainen äpärä nähtiin hänen veljensä kuvernööri Roark, jonka pojan John Hartigan oli pahoinpidellyt. Nuori Roark oli aiemmin yrittänyt raiskata 11-vuotiaan Nancy Callahanin, ja hän yritti samaa vielä monta vuotta myöhemmin, jolloin Hartigan tappoi hänet.

Miho on pienikokoinen japanilainen ninja-soturi, jonka pituudeksi ilmoitettiin albumissa Kohtalokas Tappo 120-senttiä. Hän työskentelee Vanhassa kaupungissa ilotyttöjen parissa ja tappaa ihmisiä puolustaakseen Vanhaa kaupunkia.

Jack Rafferty

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Väkivaltainen, alkoholiin sortuva poliisi, joka tunnetaan kuitenkin sankaripoliisina, jonka lempinimi on Rauta-Jack. Hän esiintyy ainoastaan albumissa Kohtalokas Tappo, jossa Miho murhaa hänet Vanhassa Kaupungissa ja hänen ruumiinsa omistuksesta alkaa taistelu. Albumin ajan hänestä käytetään vain nimitystä Jackie Boy. Elokuvassa häntä esitti Benicio del Toro.

Benny ja Lenny

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaksospojat, jotka ovat molemmat eksyneet kaidalta tieltä. He eroavat ulkonäöltään valtavasti, sillä Benny on lihava ja Lenny taas pienikokoinen. He esiintyivät ensimmäisen kerran albumissa Keltainen äpärä jossa Hartigan ampui heidät pelastaessaan Nancy Callahania. He eivät kuitenkaan kuolleet, mikä paljastuu albumissa Perhearvot, jonka alussa he ilmiantavat Dwight McCarthyn mafialle.

He olivat myös mukana sarjakuvanovellissa Läski mies ja pikkupoika päähenkilöinä. Novelli julkaistiin osana kokoelmaa Viskiä, vaaroja ja vamppeja.

Robert Rodriguez ohjasi yhdessä Frank Millerin ja Quentin Tarantinon kanssa elokuvan Sin City, joka sai ensi-iltansa Suomessa 22. heinäkuuta 2005. Elokuva käsittää albumit 1., 3., ja 4., sekä novellin Asiakas on aina oikessa. Elokuvan jatko-osa Frank Millerin Sin City: A Dame to Kill For sai ensi-iltansa vuonna 2014.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]