Singaporen arabit

Singaporen arabit
Väkiluku 8 200
Merkittävät asuinalueet
 Singapore
Kielet arabia, englanti, malaiji
Uskonnot islam

Singaporen arabit ovat Singaporessa asuvia etnisiä arabeja. Ensimmäiset arabit asettuivat Singaporeen jo kun Singaporen brittiläinen siirtokunta perustettiin vuonna 1819. He nopusivat merkittäviin asemiin Singaporen taloudellisessa ja poliittisessa elämässä. Vuonna 2015 Singaporen kansalaisista etnisiä arabeja oli noin 8 200.

Arab Street, jonka varrelle monet arabit asettuivat 1800-luvulla.

Brittiläisen Singaporen perusti Stamford Raffles vuonna 1819. Tarkoitus oli alusta lähtien tehdä Singaporesta monikansallinen ja tätä varten siirtokuntaan houkuteltiin aktiivisesti siirtolaisia muualta. Raffles itse toivoi Singaporeen muuttavan etenkin suuria määriä arabeja, josita ensimmäiset saapuivatkin jo vuonna 1819.[1] Ehkä ensimmäiset kaksi muuttajaa olivat sukulaiset Muhammad bin Harun Al-Junied ja Syed Omar bin Ali Aljunied. Aljuniedien suvusta tuli merkittävä Singaporen liike- ja poliittisen elämän vaikuttaja. Suurin osa saapuneista arabeista tuli Jemenin Hadramautin alueelta.[2] Arabeja asettui etenkin Kampong Glamin itäpuolen maaseutualueen[1] Arab Streetin varrelle.[2]

Arabit saavuttivat 1800-luvun loppupuoliskon aikana johtavia asemia Singaporen muslimiväestön poliittisissa piireissä, kun aikaisemmin politiikkaa olivat hallinneet malaijit. Arabit pystyivät kilpaileemaan kaupankäynnissä esimerkiksi kiinalaisten ja intialaisten kanssa. Arabit olivat usein oppineita ja he hallitsivat myös pyhiinvallusmatkustusta Mekkaan. Monet ottivat vaimoikeseen paikallisia malaijinaisia. ja arabit saivat tätä kautta vaikutuksia myös malaijikulttturista. Yhteyksiä arabimaailmaan pidettiin esimerkiksi lähettämällä perheen poikia koulutettavaksi arabimaihin. Monet puhuivat englannin sijaan vain arabiaa. Monet omistivat esimerkiksi tee-, pippuri- ja gambiiriplantaaseja. Osalla oli suuria maaomistuksia etenkin Geylangin ja Serangoonin alueilla.[2] Vuonna 1847 perustettiin Arab Association of Singapore.

Alsagoffin arabikoulu.

Vuonna 2015 Singaporen kansalaisista etnisiä arabeja oli noin 8 200.[3] Joillakin arabisuvuilla, kuten Aljunied, Alkaff ja Alsagoff, on edelleen huomattava asema Singaporen taloudellisessa ja poliittisessa elämässä.[2]

  1. a b Sivonen, Seppo: Aasian kaupunkivaltioiden historia, s. 95-96, 107, 118-119. Gaudeamus, 2006. ISBN 951-662-958-X
  2. a b c d Corfield, Justin: Historical dictionary of Singapore, s. 23-24. (Uusi painos) Määritä julkaisija! ISBN 978-0-8108-7387-2 (englanniksi)
  3. Parliamentary reply by DPM Teo Chee Hean on ethnicity of Singapore residents listed under “others” in ethnic category The Strategy Group in the Prime Minister’s Office. Viitattu 22.8.2022. (englanniksi)