Siskonmakkara

Keitto, johon raaka siskonmakkaramassa on puristettu ulos kuorestaan. Muina aineina on käytetty perunaa, porkkanaa, purjoa ja lanttua.

Siskonmakkara on makkara, jota myydään raakana (joskus pakastettuna) makkaramassana ja kypsennetään ennen ruokailua.[1] Nykyään siskonmakkaraa on saatavana myös kypsänä einestuotteena.[2] Alkujaan siskonmakkarat on tehty lampaan suoleen, nykyisin jopa muoviin[3].

Siskonmakkaran nimen lähtökohta on ranskan sana saucisse = 'makkara', josta saksalainen Sausischen, josta edelleen ruotsin siskonkorv ja venäläinen nakkimakkaroita tarkoittava сосиски, muinoin susiskon.[3] Ranskan kielen sana saucisse puolestaan tulee italian sanasta salsiccia, jonka pohjana on latinan suolaa tarkoittava sana sal.[4]

Yleisin siskonmakkarasta tehtävä ruokalaji on siskonmakkarakeitto, jossa makkarat kypsyvät keittoliemessä ja maustavat samalla liemen. Jos makkara on tehty luonnonsuoleen tai muuhun syötävään, makkarat voi pilkkoa kuorineen, jolloin ne pursuvat ulos kuoresta. Muuten makkarat pursotellaan keittoon möykkyinä.[3] Keitossa on kirkas liemi, ja makkaran lisäksi siinä on peruna- ja juureskuutioita. Mausteina käytetään esimerkiksi liemikuutioita, persiljaa ja mauste- tai mustapippuria.

Siskonmakkarasta voi tehdä myös muun muassa makkarastroganoffia tai makaronilaatikkoa, jossa on jauhelihan tilalla siskonmakkaraa.

Wikikirjasto
Wikikirjasto
Wikikirjaston keittokirjassa on resepti aiheesta:
  1. MTV Värikäs Arki
  2. Siskonmakkarapyörykät 400 g Saarioinen. Viitattu 19.9.2012.
  3. a b c Rahola (Arkistoitu – Internet Archive)
  4. Tanttu, Juha: Sisko sopassa. Helsingin Sanomat, 18.1.1996, s. 43. HS Aikakone (digitilaajille).
Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.