Sivanandajooga

Sivanandajooga on klassinen hathajoogan muoto. Sivanandajooga on dynaamisempi kuin hathajooga, mutta ei niin fyysinen kuin astangajooga.

Sivanandajoogan kehitti Swami Vishnu Devananda, joka nimesi joogamuodon gurunsa Swami Sivanandan Saraswatin mukaan.

Sivanandajoogatunti

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sivanandatuntiin kuuluu alkurentoutuminen, hengitysharjoitukset, aurinkotervehdys ja 12 vahvistavan ja notkistavan joogaliikkeen sarja välirentoutuksineen. Yksi tunnetuimmista sivananda joogasarjoista on aurinkotervehdys ja lootusasento. Lootusasento on erityisen sopiva meditointiin. Asentojen välillä rentoudutaan ja tunnin päättää pitempi, kokonaisvaltainen loppurentoutus.

Sivanandajoogan harjoitukset (asanat) on suunniteltu tehtäväksi aina tietyssä järjestyksessä, jolloin ne vaikuttavat järjestelmällisesti koko kehoon: selkärankaan, niveliin ja nivelsiteisiin, lihaksiin, verenkiertoon ja myös ruoansulatukseen, hermostoon sekä rauhasiin. Jokainen asento joko vahvistaa edeltävää tai on sen vastaliike.

Hengitys ja rentoutusharjoitukset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hengitysharjoitukset ovat sivanandajoogan kannattajien mukaan tärkeitä, koska he katsovat että suurin osa ihmisistä käyttää hengittämiseen vain pientä osaa keuhkojensa hengityskapasiteetista. Harjoittelemalla pyritään oppimaan parempi hengitystekniikka, jota käytetään myös normaalielämässä, ei vain joogan aikana. Rentoutumisharjoitusten tarkoituksena on harjoittajien mukaan rentoutuminen fyysisesti, psyykkisesti ja henkisesti. Myös "oikeanlainen" ruoka, lähinnä kasvisruoka, on osa sivananda joogan ajattelumaailmaa.

Sivanandajoogassa keho ymmärretään sielun työvälineeksi. Siksi joogaharjoitusten katsotaan kehittävän myös harjoittajansa henkisiä kykyjä.lähde?

http://www.sivananda.org/ Sivananda Yoga Vedanta Centers

http://www.sivananda.com/ Sivananda

http://www.wasayogacenter.fi/ Wasa Yogacenter