Skonssi (engl. scone < keskiajan holl. schoonbroot, ’hieno leipä’) on skotlantilaisperäinen teeleipä. Se voi olla suolainen tai makea. Skonssit ovat melko korkeita, muodoltaan pyöreitä ja halkaisijaltaan 6–7 cm. Brittiläiset skonssit voivat olla joko makeita tai suolaisia, kun taas niiden yhdysvaltalaiset vastineet ovat suurempia, kuivempia ja makeita.
Skonssien taikinaan käytetään vehnä- tai grahamjauhoja, kananmunia, voita tai margariinia sekä nesteenä maitoa ja mahdollisesti piimää tai jogurttia, makeissa skonsseissa on lisäksi sokeria. Skotlannissa jauhot voidaan korvata myös kokonaan tai osittain kaurajauhoilla. Taikinan nostatusaineena on leivinjauhe tai ruokasooda.[1]
Alun perin skonssit paistettiin avotulella tai liedellä kuumennetulla rautapannulla, mutta nykyään ne valmistetaan uunissa. Skonssit tarjoillaan mieluiten lämpiminä aamiaisella tai iltapäiväteen kanssa. Perinteiset skonssit halkaistaan ja sivellään voilla, kun taas makeat skonssit nautitaan hillon ja kermavaahdon tai englantilaisen kerman (clotted cream) kanssa.[1]
Brittiläiset skonssit muistuttavat läheisesti pohjoisamerikkalaisia pikkuleipiä. Yhdysvalloissa skonssien maukkaita muunnelmia kutsutaan omalla nimellään, kun taas makeita versioita kutsutaan pikkuleiviksi (syynä lienee, että yhdysvaltalaiset sekoittavat ne helposti keskenään).
Yhdysvaltalaiset skonssit paistetaan kuiviksi ja rakenteeltaan helposti mureneviksi, ja ne ovat muodoltaan suorakulmaisia.
Brittiläiset skonssit sisältävät usein erilaisia rusinoita, juustoa tai välimerentaateleita.
Yhdysvalloissa skonsseja myydään kahviloissa, ja sisältönä on karpaloita, mustikoita, pähkinöitä tai suklaahippuja. Lisäksi mausteet, kuten kaneli tai unikonsiemenet, ovat yleisiä yhdysvaltalaisissa skonsseissa.
Skotlannin ja Ulsterin skonssivaihtoehtoihin sisältyy soodaskonssit ja perunaskonssit (kutsutaan myös potaattiskonsseiksi). Perunaskonsseja tarjoillaan useimmiten paistettuina skotlantilaisella aamiaisella (se on myös Ulsterissa paistosaamiaisen tärkeänä osana).