Suomuhaarniska

Intialainen muurahaiskävyn suomuista tehty suomuhaarniska Rajasthanista, 1800-luvun alku

Suomuhaarniska (tai -panssari) on haarniska, joka koostuu kalan suomuja muistuttavista pienistä panssarilevyistä, jotka on kiinnitetty toisiinsa ja taustakankaaseen päällekkäisiksi riveiksi.[1] Suomuhaarniskoja on valmistettu pronssista, raudasta ja teräksestä, sarvesta, nahasta (sellaisenaan tai keittämällä kovitetusta), muurahaiskävyn suomuista ym.

Kappale roomalaista suomuhaarniskaa, lorica squamata

Suomuhaarniskat saivat alkunsa muinaisessa Lähi-idässä, mahdollisesti Hurri-Mitannissa.[1] Varhaisin tunnettu tieto niistä on egyptiläisessä hautamaalauksessa 1400-luvulta eaa.

Aikalaislähteiden mukaan skyytit käyttivät pronssisia ja rautaisia suomuhaarniskoja, ja hautalöydöt vahvistavat tämän. Roomalaiset käyttivät suomuhaarniskoja (lorica squamata) joiden suomut olivat rautaa tai messinkiä. Ne olivat käytössä useita satoja vuosia, mutta yleisimpiä 100- ja 200-luvuilla jaa. Suomuhaarniskoja käytettiin Euroopassa varhaiskeskiajalle asti.[1]

Suomuhaarniskat olivat käytössä Persiassa pitkään. Ne mainitaan jo Herodotoksen kuvauksissa persialaissodista, ja sassanidien katafraktit käyttivät suomuhaarniskoja ratsujensa suojana.[2]

Itä-Aasiassa suomuhaarniskoja on käytetty mm. Kiinassa ja Koreassa. Japanissa suomuhaarniskat valmistettiin kovitetusta nahasta ja niitä kutsuttiin nimellä gyorin kozane, "kalansuomuhaarniska".

Vertailut muihin haarniskoihin

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomuhaarniska suojaa pistoilta ja tylppien aseiden iskuilta rengashaarniskaa paremmin. Se on myös halvempi valmistaa, mutta ei yhtä taipuisa, joten rengashaarniska tarjoaa kattavamman suojan. Suomuhaarniska oli harvinainen keskiajan Euroopassa, mutta lamellihaarniskan tavoin oli yleinen Aasiassa.

  1. a b c Connolly, P., Gillingham, J. ja Lazenby , J.: The Hutchinson Dictionary of Ancient and Medieval Warfare, s. 285. Routledge, 1999. ISBN 9781135936747 (englanniksi)
  2. J.W. Allan: Armor Encyclopedia Iranica. 15.12.1986. Encyclopædia Iranica Foundation. Viitattu 16.1.2021. (englanniksi)