Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä, joten tiedot kannattaa tarkistaa muista tietolähteistä. Voit auttaa Wikipediaa lisäämällä artikkeliin tarkistettavissa olevia lähteitä ja merkitsemällä ne ohjeen mukaan. |
Tabula Hungariae (myös Lázárin kartta) on vanhin säilynyt kartta nykyisen Unkarin alueesta. Kartan laatijana pidetään unkarilaista Lázár deák, ja se on tehty ennen vuotta 1528. Kartta lisättiin Unescon Maailman muisti -ohjelman rekisteriin vuonna 2007.
Kartta on kooltaan noin 65 × 85 cm, ja se on piirretty niin, että kartassa ylhäällä on luode. Karttaan on piirretty Unkarin kuningaskunnan asutukset ja maamerkit 1500-luvun alussa. Kartan etelässä sijaitsevia alueita hallitsivat ottomaanit, ja ne on merkitty karttaan eri värillä. Koska karttaan on merkitty vain eteläpuoliset alueet, arvellaan, että kartta laadittiin valmisteltaessa ottomaaneja vastaan käytyä sotaa.
Kartan arvokkainta sisältöä ovat asuinpaikkojen nimet ja kuvaukset. Karttaan on merkitty noin 1 400 paikkaa, joista 1 270 on asuinpaikkoja.
Kartan alapuolella on kuvaus maasta saksaksi ja latinaksi.
Kartta on painettu Georg Tannstetterin avustuksella Petrus Apianuksen kirjapainossa Ingolstadtissa, ja sen rahoitti Johannes Cuspinianus.
Kartasta painettiin vain muutamia kappaleita, joista suurin osa on hävinnyt, joten tutkijat tunsivat sen ainoastaan kuvausten perusteella. 1880-luvun alussa kuitenkin löydettiin yksi säilynyt kartta. Karttaa säilytetään Széchényin kansalliskirjastossa.
Alkuperäisestä kartasta tehtiin vuoteen 1552 mennessä useita kopioita, mutta ne eivät ole säilyneet. Vuoden 1552 jälkeenkin kartasta tehtiin versioita. Kartasta tunnetaan kuusi versiota: