Tapio Kangasniemi

Tapio Kangasniemi

Tapio Kangasniemi (7. maaliskuuta 1979 Pietarsaari) on suomalainen lentopallovalmentaja ja entinen huippulentopalloilija. Kangasniemen peliura päättyi kauteen 2010–2011. Siitä vuotta myöhemmin hän aloitti tyttöjen lentopallomaajoukkueen päävalmentajana[1] ja tammikuussa 2014 myös naisten lentopallomaajoukkueen päävalmentajana.[2] Myöhemmin uusittu sopimus jatkuu kauteen 2020 saakka.[3]

Kangasniemi valmensi naisten lentopallomaajoukkueen kesällä 2017 Euroopan liigassa hopealla[4] ja sitä seuraavana kesänä Suomi selviytyi vuosikymmenien tauon jälkeen EM-karsinnoista lopputurnaukseen.[5]

Kangasniemi toimii tällä hetkellä myös nuorten maajoukkuetoiminnasta vastaavan Lentopalloliiton Kuortaneen valmennuskeskuksen valmennuskeskusjohtaja.[3]

Tapio Kangasniemi pelasi koko kotimaisen pääsarjauransa Tampereen Isku-Volleyn riveissä vuosina 1999–2007 sekä 2008–2009. Tänä aikana hän voitti kolmesti Suomen mestaruuden ja hänet valittiin neljästi lentopalloliigan tähdistökentälliseen.

Miesten lentopallomaajoukkueessa Kangasniemi pelasi 80 A-maaottelussa, joista ikimuistoisimmat osuivat vuoden 2007 EM-lopputurnaukseen. Suomi oli kisoissa historiallisesti neljäs.

Tapio Kangasniemi aloitti lentopallouransa 9-vuotiaana kotikaupunkinsa Kauhavan Wisan riveissä vuonna 1988. Kymmenen vuotta myöhemmin hän debytoi Ylihärmän Kisan riveissä ensimmäistä kertaa aikuisten tasolla lentopallon kolmossarjassa.

Vuotta myöhemmin Kangasniemi pelasi ensimmäisen pääsarjaottelunsa lentopalloliigassa Tampereen Isku-Volleyn riveissä. Isku-Volleyssa hänen pelipaikakseen vakiintui libero.[6] Liberosääntö oli lanseerattu lentopallossa vuotta aiemmin. Kangasniemi voitti uransa ensimmäisen Suomen mestaruuden Iskussa kaudella 2001–2002. Seuraavilla kausilla mitalien värit olivat himmeämmät, kunnes Isku vei Suomen mestaruuden uudelleen kaudella 2006–2007.

Mestaruuskauden jälkeen Kangasniemi solmi uransa ensimmäisen ammattilaissopimuksen italialaisen Isernia Volleyn kanssa. Kangasniemi oli hylännyt Isernian ensimmäisen tarjouksen, mutta muutamaa viikkoa myöhemmin tehdyn uuden tarjouksen hän hyväksyi.[7] Sopimuksen arvoa nosti se, että Kangasniemi pelasi liberon roolissa. Yleensä liberopaikan pelaajat tulevat kansainvälisissä huippuliigoissa kotimaisista nimistä, sillä ulkomaisten pelaajien määrällä on useimmissa sarjoissa asetettu yläraja.

Kangasniemi matkusti Italiaan suoraan syksyn 2007 EM-lopputurnauksen jälkeen. Suomi oli pelannut itsensä EM-kisoissa historiallisesti neljänneksi. Se on yhä maan arvokisahistorian korkein sijoitus. Kangasniemi pelasi Italian A2-liigassa erinomaisen kauden, ja hänet valittiin liigan tähtikentälliseen. Isernian taival päättyi ennen mitalipelejä.

Kansainvälinen lentopalloliitto FIVB kiristi ulkomaisten pelaajien kiintiötä kauden jälkeen, mikä osittain veti Kangasniemen takaisin Suomen kentille. Hän pelasi vielä kauden Isku-Volleyn riveissä ja päätti huippulentopallouransa SM-pronssiin. Peliuransa viimeiset kaudet Kangasniemi pelasi lentopallon 1-sarjassa Kuutoset Volleyn riveissä.

Kangasniemi nostohommissa Olympiakarsinnoissa 2008

Kangasniemi debytoi miesten lentopallomaajoukkueessa vuonna 2002 Tunisiaa vastaan. Vuonna 2005 puoliammattilaisena pelannut Kangasniemi suunnitteli kieltäytyvänsä maajoukkuepeleistä keskittyäkseen siviilityöhönsä. Miesten lentopallomaajoukkueen käskyttäjäksi palkattu italialainen Mauro Berruto sai kuitenkin hänet perääntymään suunnitelmasta.[6]

Kangasniemi pelasi Berruton alaisuudessa lopulta peliuransa ikimuistoisimmat maaottelut lentopallon EM-lopputurnauksessa syksyllä 2007. Suomi oli kisoissa lähellä loppuottelua, mutta niukka välierätappio Espanjalle vesitti finaalipaikan. Pronssiottelussa Serbia voitti Suomen erin 3–1.

Kangasniemelle EM-kisat oli myös henkilökohtaisesti menestys. Hän kuului puolustus- (2.) ja vastaanottotilastossa (4.) kisojen parhaimpiin pelaajiin.

Viimeisen A-maaottelunsa Kangasniemi pelasi muutama kuukausi EM-lopputurnauksen jälkeen Pekingin olympiakisojen karsintaturnauksessa. Maajoukkueuran lopullinen lopettamispäätös selviytyi tosin siitä vasta vuotta myöhemmin, kun Kangasniemi ilmoitti talvella 2009 päättävänsä huippu-urheilu-uransa. Päätöksestä tiedotti maajoukkueen päävalmentaja Mauro Berruto tilaisuudessa, jossa tiedotettiin seuraavan kauden maajoukkueryhmä. Berruto kiitti Kangasniemeä vuolaasti hänen työstään suomalaisen lentopalloilun eteen ja myöhemmin samana päivänä hän julkisti avoimen kirjeen Kangasniemelle.[8]

»

Berruton avoin kirje:

Haluan aloittaa lopusta? Moskovan päivät, syyskuussa 2007. Toimittajat kaikkialta Euroopasta seuraavat Suomen maajoukkuetta, EM-lopputurnauksen loistavaa yllättäjää ja monet heistä kyselevät: Kuka on tuo kaveri liberon paidassa? Muistan lehdistötilaisuuden sen jälkeen kun olimme selviytyneet välieriin. Sanoin: Tase Kangasniemi? Hän on meidän joukkueemme symboli.

Niin, lentopallo ja elämä voivat joskus olla niin samanlaisia. Lentopallossa ja elämässä, joskaan ei aina, voi tapahtua että asenne, hiljaisuus yhdistettynä kovaan työhön, voi muuttaa unelmat todeksi. En tiedä merkitsivätkö ne kaudet, jolloin käytit maajoukkuepaitaa, yhden unelmasi saavuttamista. Aivan varmasti sinun kaltaisiesi pelaajien valmentaminen ja näkeminen kentällä on jokaisen valmentajan unelma. Kiitos siitä, Tase.

Sinun tarinasi maajoukkueessa päättyy tuohon otteluun Moskovassa: Suomi ja Serbia taistelevat mitalista EM-kisoissa. Sinun loistava esimerkkisi on aina meidän mukanamme, päivittäin, jokaisessa harjoituksessa, jokaisessa ottelussa, jokaisessa unelmassa, jonka puolesta taistelemme.

Toivotan sinulle uusia unelmia, uusia saavutuksia, uusia ja vielä loistavampia mitaleita.Sillä, Tase, lentopallo ja elämä eivät aina ole samanlaisia, mutta kun niin käy, niin hetki on taianomainen. Kun niin käy, niin voit huomata, että jopa ilman mitaleja voit olla voittaja. Sinä olet yksi suurimmista voittajapelaajista, joita olen koskaan valmentanut. Kiitos siitä mitä opetit minulle. Sinun pelaamisesi minun joukkueessani oli minulle kunnia.Sinä olit Moskovassa ja olet yhä edelleen meidän joukkueemme symboli. Me tulemme kaipaamaan sinua. »
( Mauro Berruto )

Ura valmentajana

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kangasniemi palasi lentopallomaajoukkueen mukaan muutama vuosi myöhemmin toimimalla maajoukkuekaudella 2011 joukkueen taustaryhmässä fysioterapeuttina. Vuotta myöhemmin hänet valittiin toukokuussa 2012 tyttöjen lentopallomaajoukkueen päävalmentajaksi ja valmentajaksi Lentopalloliiton Kuortaneen valmennuskeskukseen. Tammikuussa 2014 Kangasniemi nimitettiin naisten lentopallomaajoukkueen päävalmentajaksi 2+2-vuotisella sopimuksella[9]. Myöhemmin sopimusta pidennettiin kestämään vuoteen 2020 saakka.

Kangasniemen alaisuudessa naisten lentopallomaajoukkue voitti lentopallon Euroopan liigassa hopeaa kesällä 2017 ja selvitti vuonna 2018 tiensä karsinnoista naisten EM-lopputurnaukseen ensimmäistä kertaa sitten 1989. Lisäksi maajoukkue pelasi Euroopan liigan tilalle perustetun Kultaisen liigan lopputurnauksessa kesällä 2018.

Lentopalloliiton valmennuskeskuksessa Kangasniemi valmennusvastuulla on tyttöjen maajoukkueryhmä.[10] Kaudella 2015–2016 tyttömaajoukkue ylsi lentopallon 1-sarjassa välieräpeleihin saakka.[11] Kangasniemi nimettiin toukokuussa 2016 valmennuskeskusjohtajaksi Kuortaneen Urheiluopistolla toimivaan lentopallon nuorten valmennuskeskukseen, missä hän toki jo aiemmin toimi tyttöjen maajoukkuevalmentajana.[3]

Henkilökohtaiset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Italian A2-liigan All-Stars libero 2008
  • SM-liigan All-Stars 2002, 2004, 2006 ja 2007
  • 2. sija kenttäpuolustuksissa EM-kisoissa 2007
  • 4. sija vastaanottotilastossa EM-kisoissa 2007

Seurajoukkueessa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Suomen mestaruus 2002, 2006
  • SM-hopeaa 2003
  • SM-pronssia 2005, 2009
  • Suomen Cup 2001, 2002
  • Suomen Cup hopea 2008
  • Moskovan EM-kisoissa 4. tila 2007
  • Pekingin olympiakisojen Euroopan olympiakarsintojen välierät 2008
  • Juniori- ja kasvattajaseura Kauhavan Wisa
  • 1999–2007 Suomi Tampereen Isku-Volley (SM-liiga)
  • 2007–2008 Italia Isernia Volley (Italian A2-liiga)
  • 2008–2009 Suomi Tampereen Isku-Volley (SM-liiga)
  • 2008–2009 Suomi Kuutoset Volley (1-sarja)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]