Golfin tasoitusjärjestelmän avulla voidaan laskea kuinka hyvin pelaaja on pelannut kierroksen omiin taitoihinsa ja omaan tasoitukseensa nähden. Tasoitusjärjestelmän ansiosta tulokset ovat keskenään vertailukelpoisia pelaajien tasoeroista ja kentän vaikeustasosta riippumatta. [1]
Golfissa jokaisella pelaajalla on oma henkilökohtainen tasoitus eli handicap (HCP). Pelaajan tasoitus muodostuu hänen pelaamiensa kierrosten lyöntimäärien mukaan. Tasoitus siis elää pelaajan taitojen mukaan nousten tai laskien. Suomessa otettiin käyttöön maailmanlaajuinen tasoitusjärjestelmä WHS 19.2.2020 ja se korvasi aiemmin käytetyn EGA tasoitusjärjestelmän.
Henkilökohtaisen tasoituksen avulla lasketaan pelattavalle kentälle pelitasoitus. Pelitasoitus määrää sen, kuinka monta lyöntiä pelaaja saa hyödykseen pelattavalla kentällä. Alussa, kun pelaaja aloittaa golfin, hänen henkilökohtainen tasoituksensa on 54. Tasoitus voi laskea nollaan ja jopa sen alle. Kun pelaajan tasoitus on yli 36, puhutaan klubitasoituksesta ja sen alla olevat ovat pelitasoituksia. Pelaajan tasoituksen ollessa 9,4 tai sen alle puhutaan single-pelaajista (pyöristetty 'pelitasoitus' esitetään yhdellä numerolla, single digit). Kaikissa tasoitusjärjestelmissä ei ole pyöristettyä 'pelitasoituista' vaan 'slope' ja kuuleekin puhuttavan singeli-pelaajista joilla tasoitus on alle 10. Golfin ammattilaisilla (Pro) ei ole tasoitusta.
Pelaajan mennessä golf-kentälle hän voi kentällä olevista taulukoista tarkistaa oman pelitasoituksensa. Pelitasoitukseen vaikuttaa pelaajan henkilökohtaisen tasoituksen lisäksi pelattava kenttä, tii jolta hän pelaa sekä pelaajan sukupuoli. Pelaaja voi ennen kierroksen alkua itse valita miltä tiiltä hän haluaa kierroksellaan pelata. Kilpailussa pelattava tii määräytyy k.o. kilpailun kilpailumääräyksestä/-säännöstä. [2]
Pelitasoitus lasketaan käyttämällä seuraavaa kaavaa:
Jossa,
Pelitasoitus on aina kokonaisluku. Tasoitus pyöristetään siten että 0,5 pyöristyy aina ylöspäin. Jos tasoitus on alle scratchin (0), sen eteen lisätään + -merkki (plus) normaalista - -merkistä (miinus) poiketen.
Pelaajan on ensin selvitettävä oma tasoituksensa pelattavalla kentällä. Helpoiten se onnistuu katsomalla se kentällä olevista taulukoista.
Internetissä on lukuisia uuden tasoituksen laskemiseen kehitettyjä palveluja, esimerkiksi Suomen golfliiton sivuilla. Yleensä laskureihin tarvitsee syöttää vain pelattu kenttä ja reiät (1–9, 10–18 tai 1–18), sekä kunkin reiän lyöntitulos. Älypuhelimiin on myös saatavilla vastaavat toiminnot sisältäviä tuloskorttiohjelmia, jotka voivat sisältää myös gps-lyöntietäisyysmittareita tai sosiaalisen median ominaisuuksia.
Jotta pelikierros olisi tasoituskelpoinen, on seuraavien edellytysten oltava voimassa: